Рамадан Аталай: Ако някой се опита да открадне ДПС от почетния председател, ще носи морална и политическа отговорност

22.08.2024 09:06
Рамадан Аталай, независим депутат

"Лично познавам Петър Чобанов, може да бъде служебен премиер. Въпросът е, че той трябва да устои на натиска на определени политически лица да се опитат да си подредят служебно правителство, за да могат да продължат по-нататъшни действия, изгодни за тях", каза в ефира на Би Ти Ви Рамадан Аталай, независим депутат и дългогодишен член на ДПС.

"Не знам дали Пеевски има влияние върху Петър Чобанов, или Петър Чобанов има влияние над Пеевски", добави Аталай. Но по думите му, ако Чобанов приеме да бъде премиер, ще му е много тежко. Според него и Димитър Главчев през последните месеци не могъл да устои на натиска и в определени позиции, при които трябвало да вземе лично решение, имало намеса на Пеевски или Борисов. Каза, че е имало намеса най-вече при назначаването и освобождаването на областни управители. "Когато е изгодно на Делян, се назначават, когато не е изгодно, се освобождават", обясни той.

Аталай е убеден, че Пеевски знае къде са тези 30 милиона, за които пита Доган къде са. "Разбрах, че кредитите, които са теглени от ББР, не са само тези 150 милиона на Гайтански, а се чува, че има още 500 милиона, които не ги връщат. Кои са те, откъде са?", пита независимият депутат. 

Нека Пеевски излезе и да каже какъв е пътят на тези пари, продължи Аталай. По думите му Гайтански е сериозен бизнесмен и ако Пеевски по някакъв начин знае как са погасени тези 30 милиона, нека да каже.

"Не съм участвал в управлението на ТЕЦ "Варна", нито съм присъствал, когато се е случило това нещо" - така отговори Аталай на въпроса дали Ахмед Доган погасява кредити на ТЕЦ-а с пари на Румен Гайтански.

"Имаме план и вървим по него. Ако някой се опита да открадне и отнеме ДПС от почетния председател, който е създател на партията, би трябвало да носи морална и политическа отговорност", категоричен е Аталай.

"Сега ли ГДБОП и НАП виждат, че около нас е пълно с престъпници", попита още той. И добави, че Пеевски е участвал във всичко, като спомена "Булгартабак" и КТБ.

"Наистина е феномен. 2013 г. едва го спасихме", каза Аталай, по повод твърдението на Доган отпреди войната между двамата, че Пеевски е феномен.

"Ще се явим пред хората. Ако той тръгне да направи административни пречки, съдебни процеси, ще се покаже колко е бил депесар. Колко е бил вътре в идеите. За тези години ДПС никога не е ползвало този език, никога не сме скачали на институциите с грозни думи - кешаджии, зайци", каза още Аталай.

Той припомни, че Цветан Василев е бил като баща на Пеевски, а Пеевски е казвал, че Доган е следващият му баща.

"Когато се вземеш за везир, за великия султан - че можеш да управляваш държавата по своите правила, се пораждат такива недоразумения", добави още Аталай.

Попитан дали все пак и хората около Доган не носят отговорност за действията на Пеевски, Аталай обясни, че отговорността е по-скоро на други хора, като спомена Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов.

Други от От страната и света

Арестуваха мъж, обрал два пъти адвокатска кантора в Бургас

Полицаи от Първо Районно управление – Бургас задържаха 46-годишен криминално проявен и осъждан бургазлия, извършил две взломни кражби от адвокатска кантора в Бургас

Антон Славчев остава да води и “Антикорупция”, и комисията за отнемане на имущество (Обзор)

След 4 часа скандали депутатите решиха, че конституционно мнозинство трябва и за сваляне на шефа. "Промяната" без шанс да събере такова, а Борисов не участва в дебата - знае какво е "като Севда да те

Пияните и дрогираните шофьори – санитари? Политиците ги жалят. Засега

“24 часа” анкетира парламентарните групи: Позициите са от “да видим каква е статистиката след промяната с отнемането на колите им”, през бързи присъди и работа без пари в реанимациите

Жена отказва връзка с по-млад мъж - побеснял, той убива с нож новия й приятел

Отхвърленият Никола Райчев пратил на Дарина съобщение по вайбър: "Ще избия с голи ръце теб и всичките ти близки" На 9 октомври съдът ще разпита обвинения и баща му Ще избия с голи ръце теб и

Калоян Паргов: Необходима е правна защита на жертвите на социални неравенства

Социалните неравенства са широко разпространен проблем в обществото и могат да бъдат причина за различни форми на дискриминация и нарушения на правата на човека

>