Богдана Панайотова: Още дори не сме видели страшното презастрояване в София, а то ни чака! Позволява го приетият преди 15 г. план

22.08.2024 08:30 Цветелина Стефанова
Богдана Панайотова

Бруталното изоставане на инфраструктурата от новите сгради и изграждането на ВиК са другите два огромни проблема на столицата, казва временно изпълняващият длъжността главен архитект на София

Още акценти от интервюто:

- Г-жо Панайотова, от няколко дни сте временно изпълняващ длъжността главен архитект на Столичната община. Как дойде поканата и защо приехте?

- Поканиха ме от екипа на кмета да консултирам административните процеси и дейности, свързани с Направление “Архитектура и градоустройство” (НАГ) и строителното законодателство. За мен работата по правилното прилагане на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и всички свързани с него закони и наредби е неотменна част от професионалния ми път. Това винаги е било предизвикателство и съм се опитвала както и където мога да помагам.

Работила съм от страна на всички участници в строителния процес и вярвам, че познавам проблемите и възможностите от всяка гледна точка. За мен е кауза работата по развитието на законодателството, защото в нашата сфера то е доста морално остаряло и е необходима актуализация. Първо приех да се присъединя към екипа на Васил Терзиев. Само месец след това всичко се случи непредвидено за мен, но бях започнала да вниквам в проблемите - вече отвътре, и затова приех поста. На него съм, защото за мен е важно законът да се прилага навсякъде еднакво, а администрацията да не създава тежести за едни и привилегии за други.

- Какви ще са вашите задачи, докато се проведе конкурс? Вие ще участвате ли в него?

- Засега не възнамерявам да участвам. Това ми дава свобода. Свобода да оптимизирам системата в НАГ - да не се води по това кой какво харесва, а да работи в рамките на закона. Въпреки че законите имат нужда от ремонт, а стратегическите документи и планове - като Общия устройствен план (ОУП) на София, имат нужда от сериозно преосмисляне.

Три са големите теми на мандата, с който съм натоварена, и за времето, с което разполагам.

- Кои са те?

- По линия на работата на администрацията - системна промяна на практиките по прилагане на законите в НАГ и районните администрации. По линия на управлението ключово важната тема е да се сложи край на концентрацията на власт в главния архитект и преструктуриране на НАГ, което да създаде условия за изпълнение на програмата на кмета на София.

Третата е да дадем старт на голямата дискусия и работа с всички заинтересовани страни по задание за нов ОУП, защото действащият не отговаря нито на очакванията на софиянци, нито на времето и неговите стандарти за качество на живот. И не на последно място, защото има нужда от нова перспектива за развитието на София.

В оперативен план най-важната задача са подготовката и провеждането на истински, открит пред погледите на всички конкурс за нов главен архитект.

Предизвикателствата за мен са огромни и ги приемам като лична мисия. Имам шанса да вложа цялата си енергия и да приложа всичко, за което съм апелирала. Срокът ми е кратък - 6 месеца, затова полагам максимални усилия да изпълня всичките си цели.

-Какви промени са нужни в работата на главния архитект и НАГ?

- Най-вредното нещо в една администрация е структурата да е направена така и правомощията да са разпределени по начин всичко да зависи от един човек. Когато властта е еднолична, процесите се израждат. Точно това се е случвало в продължение на много години в НАГ. Всички правомощия на кмета по градоустройството са били прехвърлени към главния архитект и заедно с с правомощията му по Закона за устройство на територията той е имал цялата власт в сферата на градоустройството и планирането на развитието на София. Резултатът е “административен монопол”. Това е неприемливо.

Налагайки неформални практики в администрацията - от назначаване и конкурси до процесуално представителство в съда, никой никого не е контролирал, защото цялата власт и контрол са били в ръцете на един човек.

Част от доброто управление е да се разпределят правилно правомощията. Това важи както за кмета, така и за главния архитект, който е длъжен да създаде практиката по прилагането на закона и подзаконови актове. Той трябва едновременно да мисли по-глобално за проблемите и плановата обезпеченост и в същото време да създаде работеща и прозрачна администрация.

-Кои са най-големите проблеми на София и как могат да се решат?

- Най-тежките проблеми са презастрояването, бруталното изоставане на инфраструктурата от строителството на сгради, изграждането на водопроводната и канализационната система, които са отговорност на общините по закон. Но не е само това.

За мен лично най-големият проблеми за София е презастрояването. Ще го кажа директно - видимото, реализирано застрояване към момента не е дори близо до своята най-висока точка спрямо заложеното в ОУП. Реално днес и в следващите няколко години всички ще консумираме плодовете от прилагането на Общия устройствен план на София (ОУП), приет преди повече от 15 г. Абсолютно наложително е и ние ще стартираме до края на годината процес по изработването на нов.

И когато говорим за презастрояване, проблемът не е само това, че се строят високи и много сгради.

- А в какво още?

- Че не се е мислело за развитието на съпровождащата техническа инфраструктура като улици, булеварди и т.н., нито за обектите, публична-общинска собственост, като детски градини, ясли, училища, паркове, градини, гробищни паркове. Не са изготвяни своевременно подробни устройствени планове, не е правено систематично и планирано отчуждаване и реализиране на нужната инфраструктура. Всичко това е задължение на кмета, главния архитект и Столичния общински съвет.

София е единствена с различно законодателство в България извън Закона за устройство на територията. Има си собствен закон. ОУП и Законът за устройството и застрояването на Столичната община (ЗУЗСО) са приети с решение на Столичния общински съвет и гласувани в Народното събрание. В ЗУЗСО са заложени подробни параметри за интензивността на застрояване за всяка една зона в града. Резултатът е всичко това, което виждаме в момента.

- Какво в работата успяхте да промените?

- Още през първата ми седмица в НАГ започнах с въвеждането на нови практики в предоставянето на услуги за гражданите и бизнеса. Вече изпратих указания към администрацията за нова практика по прилагане на Закона за устройство на територията. С това ще намалим административните срокове за издаване и съгласуване на документи, за да се вместим в законовите. Те са на сайта на НАГ. Неприемливо е преписки да се движат от средно 3 месеца за “наши” хора до 3-4 години за “чужди”, когато законният срок е от 7 дни до 1 месец.

Уеднаквяването на административната практика в НАГ и районните администрации е много важна тема. Ако заедно с районните главни архитекти успеем да ги въведем, това ще се почувства веднага от гражданите и бизнеса. За съжаление, досега в София има 25 практики за 24 района и НАГ - различни администрации прилагат едно и също законодателство по различен начин.

С новите указания се надявам разрешителното за строеж да не е ходене по мъките, а визата за строеж да не е толкова сложно да се вземе, колкото виза за чужда държава. Регистрационните режими да са такива и на практика. Администрацията ще се обърне към хората и бизнеса и няма да им създава пречки.

Новост е да се публикува всичко, свързано със строителство, в сайта на НАГ още при внасянето на документацията в деловодството. Целта е всеки гражданин да бъде своевременно информиран за предявените намерения преди издаване на административен акт. Тази практика вече е създадена със заповед лично от Васил Терзиев, за да се осигурят прозрачност и публичност. Тук е важно да уточня, че отказът за издаване на административен акт съгласно Закона за устройство на територията се прави единствено и само по законосъобразност. И искам да уверя гражданите, че всички постъпили молби и възражения в системата на НАГ ще бъдат разглеждани и взети предвид при издаване на акта, ако има законно основание.

В сферата на дигитализацията сме разработили пътна карта за електронно разрешително за строеж със съдействието на Камарата на архитектите. В следващите месеци ще тестваме модела в електронна среда.

-Как може да се спре презастрояването?

- С промяна на параметрите в Законът за устройството и застрояването на Столичната община и предвижданията на Общия устройствен план. Спешно да започнем развитие на инвестиционната политика с цел отчуждаване на обектите публична собственост и залагане в плана за развитие и в програмата за изпълнение на инфраструктурата.

Ще прекратим масовата практика на одобрение на единични подробни устройствени планове, за да не се събудим една сутрин в квартали без улици, детски градини или площадки за игра. Ще започнем да планираме квартали и райони, за да може, когато се появи първата нова сграда, тя и всички бъдещи да са подсигурени с необходимата инфраструктура.

През годините нищо съществено и значимо не е направено за спиране на презастрояването въпреки нарастващото недоволство на софиянци, медийния фокус и обещанията за мерки.

Бих искала отново да подчертая - няма друг дългосрочно устойчив начин да се спре презастрояването и да се промени посоката на развитие, освен да започнем разговора и работата по изработване на нов ОУП. Доброто упраление предполага започване на всичко това и мислене в дългосрочен план.

- Може ли например да се спре бутането на бившата баня на бул. “Ситняково” и вдигането там на 16-етажна сграда, срещу която жителите на района протестират?

- Фактите са следните: това някога може да е било общинска баня, но сега е частен имот, който има одобрен от предишния главен архитект ПУП. Влязъл е в сила и няма как да се спре със законови средства. И забележете, в рамките на 6 месеца до юни 2023-а проектът е съгласуван от всички институции като “Метрополитен”, всички експлатационни дружества, СДВР - отдел “Пътна полиция”, отдел “Управление и анализ на трафика” на Столичната община. Всички до един са дали положителни становища. А Министерството на културата е одобрило проекта през ноември 2023-а. Към момента все още няма издадено разрешение за строеж.

- Колко и в каква посока може да се разширява София? И къде е мястото на небостъргачите?

- София, както неведнъж сте чували и кметът Васил Терзиев да казва, е по-разумно да се разширява на север. На юг вече максимално сме навлезли е полите на Витоша. И това също е обект на дългосрочна стратегия и нов ОУП, за което е необходимо заедно с всички професионални съсловия и браншови организации да започнем работа в тази посока.

- Кога ще спрем да гледаме - ние, а и туристите, грозните огради срещу “Света Неделя”. Имате ли идея кога може да се пристъпи към реализация на проекта на световния архитект Фуксас за това пространство?

- Това е един успешен пример как трябва да се случват нещата. Прозрачните конкурси са най-добрата творческа идея за развитието на градско пространство. За съжаление, издаденото разрешение за строеж очаква решение от съда и не е влязло в сила.

Проектът, спечелил конкурса, е уникален и изпълнението му ще бъде огромно предизвикателство, включително и заради богатия на археологически находки център. Ще се постараем целият процес да продължи прозрачно и успешно с избори на ръководител на проекта, строител, авторски надзор... и наистина да не гледаме повече грозните огради.

- Ремонтите са предимно в центъра и градът се развива на няколко скорости. А всеки иска улицата му да е ремонтирана, наблизо да има детска площадка, да е чисто. Как и крайните квартали да станат по-привлекателни?

- Това, което споменах - стъпка по стъпка планова обезпеченост, системно отчуждаване и реализация. И мислене в правилната посока и на районните кметове, чиято инициатива и познаване на проблемите във всеки от 24-те района на София са незаменими.

- Минералната вода е едно от богатствата на София, но огромна част се излива в канала. Какво да се направи?

- Това е огромен нереализиран потенциал. Столицата е заобиколена като с ореол с находища. Под София и Софийското поле има 8 типа води - от питейни до лечебни. На север минералната вода е много специфична като свойства и подобна на водите в Карлови Вари. А знаете ли, че чешмите срещу Сметната палата се захранват от извор на 2000 г.?

Първите сондажи са 60-те и 80-те години. Водите са изключителна държавна собственост и са били дадени за управление и стопанисване на Столичната община още през 2012 г., предоставени са 8 находища. След прехвърлянето им София е все още на етап отваряне за изучаване и актуализация с цел установяване на годността на сондажните съоръжения и качествата на водата в находищата. След това се прави ремонт, за да могат да бъдат въведени в експлоатация. Добрият пример е аквапаркът в парк "Възраждане". Нови две находища са прехвърлени на София в началото на тази година, за тях също трябва да се планират сондажи и актуализация. От всички до днес прехвърлени находища за сондажи само две са актуализирани.

Още през 2017 г. е приета стратегия и програма за оползотворяване на минералните води и геотермалната топлина. Заложени са приоритети - от балнеоложки центрове, през изграждане на водоналивна промишленост, до отопление на училища, детски градини, административни сгради. Но невидимо малко е свършено.

Оползотворяването на минералните води е приоритет за екипа на кмета Терзиев, вярвам, че по тази тема ще има политическо единомислие и заедно ще заработим с бързи темпове.

- Имате дългогодишен опит в строителството на един от най-важните проекти за града - метрото. Накъде трябва да се разширява то?

- В момента се работи интензивно по разширението му към “Студентски град”, достигане до лифта на Симеоново и в посока “Люлин”. Метрото е единствената транспортна инфраструктура в София, която се развива планово и процентно почти толкова бързо, колкото се развива градът. Накъде трябва още да се разширява, не следва да е решение на един или няколко човека. Трябва сериозен анализ и това да бъде включено в общото задание за актуализиране на ОУП, имайки предвид и изтичането на 20-годишния срок на плана.

- Наследихте и дългогодишните битки срещу Румен Гайтански - Вълка за имението му на яз. “Искър”, къпалнята “Мария Луиза”. Води се битка и за автокъща “Капитолия”. Какво може да е решението?

- Посоката на общината е ясна - премахване на незаконните постройки. В момента сме спрени, защото се изчакват съдебни решения. Има започнала процедура и избран изпълнител за принудително премахване на имението, спряна от Пернишкия окръжен съд заради друг търговски спор. Естествено, обжалвано е в срок от нас.

Къпалнята “Мария Луиза” е с мажоритарен собственик - г-н Гайтански. Предстои да се запозная в по-голям детайл с тази тема. Двете наказателни постановления, които издадохме заради сечта на дървета, бяха обжалвани в съда. Едното за 100 хил. лв. е потвърдено, другото е отменено от съда.

Административният съд е отменил заповедта за премахване на незаконна постройка на автокъща “Капитолия” по-рано тази година. Изпратени са указания на районната администрация да подготви ново производство за премахване на незаконен строеж, като се съобрази с мотивите в решението на съда. По заповедта ни за премахване на незаконни преместваеми обекти - чадърите на “Капитолия”, все още няма решение на съда.

-Нашите реки са канали, но в Европа подобни места са красиво озеленени и се използват за отдих и забавления. Възможно ли е това да се случи и при нас, как и кога?

- Всичко е възможно. Техническите решения са най-лесни, когато има еднакво мислене от страна на кмет, районни кметове и Общински съвет.

Това са коригирани реки в регулация на град, което се различава по смисъла на Закона за водите от река и на практика са по-скоро канали.

През 2017 г. световноизвестният датски архитект и урбанист проф. Ян Геел заедно със своя екип консултира Столичната община и създават стратегия за развитието на публичните пространства и подобряването на обществения живот в София. В препоръките за подобряване на градската среда се засяга и темата за оползотворяването на каналите и реките, с които разполагаме. Геел е дал работещи и в други градове решения, но тези са съобразени с облика на София. Пешеходните връзки от центъра към реката е добре да бъдат подобрени, така че да са безопасни и директни. Това може да се постигне с повдигнати пешеходни или велосипедни пътеки, при които автомобилите са принудени да намалят, смята екипът на Геел. Връзките между двата бряга също трябва да се подобрят. И в Европа, и в България има множество успешни примери за оползотворяване на пространства около реки и канали.

Мисля, че е крайно време да започнем да реализираме идеи за градската среда, а не само да говорим за тях. Ако има единомислие - всичко е възможно.

- Вашето виждане за пешеходните пространства?

- При необходимост организиране на конкурси за добри архитектурни идеи. Това е искането и визията на цялата архитектурна гилдия, за да можем реално да включим творческата енергия и визията на различни архитекти в създаването на малките пространства, пешеходни зони, градини, чешми, малки площади, обзавеждането на градската среда и красивата, качествена промяна на столицата ни. За целта е необходимо и разрешаване на начини за бързото им изпълнение съвместно с бизнеса.

Други от Интервюта

Кметът Боран Хаджиев: Основната ни цел е Чепеларе да е уреден и красив град и да посреща туристи 4 сезона

Подобряваме условията за спорт, образование и култура - Г-н Хаджиев, какво постигна община Чепеларе през последните години и как се отрази на живота на жителите й

Атанас Пеканов: Не съм българският Марио Драги – сравнението ме ласкае, но разговори с мен за премиер не са и не вярвам да бъдат водени

Експертно правителство е възможно само ако партиите превъзмогнат собствените си амбиции, а не съм сигурен, че този момент е настъпил, казва бившият вицепремиер ОЩЕ АКЦЕНТИ ОТ ИНТЕРВЮТО:  С

Кметът Николай Мелемов: Смолян е екологично чист, с добро образование и най-ниска престъпност

Общината ще бъде включена в програма за сондаж за термални води, това ще е стъпка към концепцията за туризъм в четири сезона с добавяне на балнеология Считам за безспорен успех създадената огромна

Диана Добрева: Ядосах се, че първо в "Одисей" нямаше изобщо Пенелопа. Сложих десет

Преди дни режисьорката получи и международно признание - френския орден “Рицар на изкуствата и литературата” Всеки ден в театъра за мен е гигантски дар, но още живея с усещането

Илияна Йотова 5 дни преди 60: Съжалявам само, че можех да имам по-голямо семейство

В журналистиката и политиката не бих променила нищо, казва вицепрезидентът в откровено интервю броени дни преди да навърши 60 г. Още акценти от интервюто: Никога не съм си крила годините

>