Новият кастинг като стария, в “китайско проклятие” сме според Главчев (Обзор)

21.08.2024 23:00 Павлета Давидова
Президентът още мълчи дали Димитър Главчев ще получи нов мандат като служебен премиер.
Димитър Радев призова централната банка да не бъде замесвана в политическите процеси.
Радослав Миленков подчерта, че кандидатурата му изобщо не бива да се обсъжда.
Тошко Тодоров не се чувства подготвен за премиер.

Пак само той остана, Петър Чобанов готов в краен случай

След като 4-ма потенциални кандидат-премиери минаха лично през президентството в сряда, а с други двама Румен Радев говори по телефона, новият кастинг е напът да повтори финала на пролетния сезон.

През април държавният глава даде служебната власт на председателя на Сметната палата поради липса на други желаещи.

Димитър Главчев отново е единственият официално заявил готовност да прави избори и управлява, докато следващият парламент не излъчи редовна власт. Преди две седмици вместо него той избра заместничката му Горица Кожарева, но отказа да назначи предложения от нея кабинет заради вътрешния министър Калин Стоянов. Тогава самият Главчев обяви, че предпочита да запази името си и заради спекулации, че е причина за политическо напрежение, не желае да продължи начело на ново служебно правителство.

С китайското проклятие “в интересни времена да живееш” той оправда промяната в решението си.

От 10-те имена, разрешени в променената конституция, липсват тези на омбудсман и заместника му - парламентът така и не ги избра. Четирима са от ръководството на БНБ, което според президента е в колизия с европейското законодателство, а двамата замове на Главчев в палатата (включително Горица Кожарева) са с изтекли мандати. Единственият друг възможен премиер е председателят на Народното събрание.

Всички те отново бяха препитани от Радев в сряда, като до последно усещането у някои участници в политическата кухня бе, че този път може реалните кандидати да са повече.

След като Бойко Борисов настоя за оставка на вътрешния министър Калин Стоянов, наблюдатели се надяваха за обрат и в позицията на Рая Назарян. Шефката на НС отряза възможността да приеме още в началото на месеца. А в сряда не се яви на “Дондуков” 2, като първоначално това подсили очакването. Оказа се, че Назарян не е в София и

двамата с президента са се чули по телефона И отговорът на Назарян отново е твърдо “не”

Шум по линията е била и информацията, че подуправителят на БНБ Радослав Миленков имал нагласа да се нагърби със задачата. Шефът на “Банков надзор” и преди, и сега е категоричен, че пътят му е единствено в банковия сектор

Освен функции в БНБ съм член и на надзорните съвети на ЕЦБ и Европейския банков орган с произтичащите от това ангажименти и ограничения. Ситуацията е ясна и на мен, и на президента, и на обществото, лаконичен бе той на излизане от президентството.

Миленков разкри, че “дори не се стигна до директен въпрос”

може ли да е служебен премиер.

Така се зачака третият отговор извън вече заявената готовност на настоящия премиер - този на Петър Чобанов. Преди Румен Радев да се спре на Горица Кожарева преди близо две седмици, финансистът говори само пред “24 часа”. И даде да се разбере, че при определени условия може да приеме оферта от президента.

Той е вторият потенциален кандидат, който не се яви, тъй като е

във ваканция извън страната

Какво са си казали с президента, пресцентърът му не съобщи.

Самият Чобанов и този път потвърди пред “24 часа”, че само в хипотеза да е застрашена финансовата стабилност на държавата би приел поста въпреки резервите си.

Според някои наблюдатели бившият финансов министър в кабинета “Орешарски”, а след това депутат от ДПС е останал много дистанциран от партийните дела и така ако евентуално се стигне до този авариен изход, решението няма да е в превес на някой от двата лагера.

Иначе срещата на Радев с Радев - гуверньора на БНБ, бе по вече познатия сценарий, в който и домакин, и гост са наясно, че той няма да остави банката, за да седне в премиерското кресло. Двамата останаха заедно около час.

Категоричен съм, че централната банка не трябва да се въвлича в политическия процес. Не трябва да се подценява, че централната банка и банковият сектор са едни от малкото в страната, които работят добре и устойчиво.

Политиците не трябва да правят опити да тестват тази устойчивост”, настоя Димитър Радев.

Третият подуправител на централната банка е отстраненият заради участие в бордове на фирми и неправителствени организации Андрей Гюров, избран от квотата на ПП-ДБ. Той не участва и в предишния “кастинг”.

Колегата на Грънчарова-Кожарева в Сметната палата - Тошко Тодоров, също не влиза в сметките. През пролетта той сподели пред журналисти, че откакто е влязъл в “домовата книга”, съпругата му не може да спи от напрежение. И предния път казах - аз съм експерт в сферата на контрола. На този етап не смятам, че съм подготвен за този пост. Последователен съм. Оставете ме да работя, лаконичен бе сега зам.-шефът на Сметната палата.

Тъкмо си мислим, че е последно заседание на Министерския съвет, че политическият хаос няма накъде да отиде повече - впрочем аз затова оттеглих кандидатурата си преди седмица, с тази цел

да спадне малко напрежението, а то се оказа, че ескалира

Така Главчев обобщи ситуацията пред министрите от служебния си кабинет, които заседаваха, докато Румен Радев още търсеше нов премиер.

След едночасов разговор с президента той препотърди, че е готов да подготви седмите поред парламентарни избори.

Не сме коментирали подробности. Тече си нормалната процедура. Общи работи сме коментирали. Основното - че ако се спре на мен, имам готовност за това и няма никакви пречки, разказа той за срещата си с Радев.

Именно евентуални пречки бе темата, вдигната тези дни от “Продължаваме промяната”.

Съпредседателят ѝ Асен Василев обясни, че съвместяването на премиерския пост с този на външен министър става пречка Главчев да се върне начело на Сметната палата, а именно в това си качество той е част от президентската “домова книга”.

Отделни юристи също допуснаха подобно тълкуване на Закона за Сметната палата. В него депутатите изрично записаха, че ръководителят ѝ може да отиде временно премиер след промените в конституцията и после да се върне. За останалите висши държавни постове остана да важи забрана, затова и ПП твърди, че Главчев се явява дисквалифициран за следващ премиер.

Според повечето конституционалисти обаче това, че освен премиер е и външен министър изобщо не се явява пречка.

Рискът от това Главчев да се окаже в несъвместимост е изключително малък,

аз не виждам такъв проблем. Назначаването му е обусловено от текстове в конституцията, заяви и преподавателят по конституционно право Орлин Колев пред БНТ.

Явно и юристите на “Дондуков” 2 са съгласни, защото Димитър Главчев бе първият поканен за среща с президента. И май пак остана единтвеният възможен след края на поредния кастинг за премиери. Но остава въпросителната около “червената линия” - Калин Стоянов в МВР. И още по-голямата - кога все пак ще има кабинет, за да отидем на избори преди зимата.

Други от От страната и света

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

>