Сарафов иска наказание за прокурора Франтишек, бавел разследвания (Обзор)

21.08.2024 22:30
Борислав Сарафов

Това сочат резултати от проверка, назначена, след като обвини продуцента Нико Тупарев

Предложение за наказание на обвинителя от Софийската градска прокуратура Димитър Франтишек Петров внесе в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Борислав Сарафов. То е на база резултати от цялостна проверка на дейността на Франтишек (той е по-известен в магистратските среди с бащиното си име - б.р) в последните 3 години, която показала, че е забавял дела, по които е работил в последните 3 години.

Главният прокурор назначи проверката на 1 юли. Поводът бе, че неправомерно задържал за 20 часа продуцента Нико Тупарев. Той беше отведен в ареста на 27 юни по обвинение за длъжностно присвояване през 2020 г. на над 1,4 млн. лева от своя фирма, в която е съдружник с братовчед си Александър Тошев. Твърдеше се, че бил наредил превод от сметки на дружеството в две банки към собствената си банкова сметка, без да е взето решение от общото събрание на съдружниците. След 20 часа обаче Софийският градски съд пусна Тупарев на свобода без мярка за неотклонение с мотива, че няма как да е извършил длъжностно престъпление, защото не е длъжностно лице. Въпреки това прокурор Франтишек протестира решението и делото стигна до Софийския апелативен съд. Горноинстанционният прокурор обаче отказа да поддържа обвинението. А наскоро Апелативната прокуратура отмени постановлението, с което Тупарев бе обвинен. Така разследването продължава, но няма подведени под наказателна отговорност.

Още на 11 юли Сарафов командирова Франтишек за 3 месеца в Районна прокуратура-Смолян. Проверката показала, че именно по това дело е “установено целенасочено поведение на прокурор Петров за заобикаляне на изискването на закона за случайно разпределение на преписките и делата. Впоследствие е било образувано досъдебно производство, по което е привлечен обвиняем и той е бил задържан за срок до 72 часа, без да са налице основания за това”. В официалното си съобщение от прокуратурата не споменават, че е точно разследването за Тупарев, но е намекнато, че става дума за него.

Резултатите показали още, че е допуснато неоправдано забавяне на дела, липса на ритмичност и интензивност при извършване на процесуално-следствените действия и на контрол спрямо разследващите органи за законосъобразно и своевременно провеждане на разследването. По редица разследвания Франтишек не осъществявал ефективно ръководство и надзор.

При друго разследване, свързано с пране на пари, са извършвани процесуални действия, които са следствие на “изключително неправилна, тенденциозна и незаконосъобразна оценка на факти и обстоятелства”. Така не можело друг прокурор да спаси разследването.

Проверката е открила и други нарушения. При 17 разследвания Франтишек не искал навреме удължаване на сроковете. По 2 дори и след изтичането им не отправил такава молба, макар да бил предупреден от разследващите.

Освен това наблюдавал 83 спрени разследвания. По 41 не е искал информация за предприети от полицията издирвания или го е правил веднъж.

Целият доклад е изпратен до Прокурорската колегия на ВСС, а Сарафов посочва, че действията на Франтишек са нарушения съгласно съдебния закон.

Други от От страната и света

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

>