Калин Стоянов винаги поздравявал полицаите с вдигнат юмрук, не вижда защо да си ходи (Обзор)

21.08.2024 21:35
Калин Стоянов говори пред журналисти преди да влезе на заседанието на Министерския съвет.

Поздрав към полицаите - това символизирал вдигнатият юмрук на Калин Стоянов по време на протеста в негова защита. Така той обикновено приветствал служителите на реда, защити се в сряда вътрешният министър. И не смята да подава оставка.

“Вътрешен министър с юмрук пред президентството. Не е допустимо!”, заяви Бойко Борисов във вторник и настоятелно призова президентът и Димитър Главчев като служебен премиер да намерят формула, по която да освободят МВР шефа. Не може държавата да е заложник на един вътрешен министър, който и да е той, продължи лидерът на ГЕРБ и припомни как сам е сменял вътрешни министри, когато бе премиер. Борисов видя в жеста на Стоянов вдигнатия юмрук на Румен Радев преди 4 г., който по думите му “сега му се върна”.

Този жест остана емблематичен за Радев, след като вдигна юмрук през 2020 г. на протестите срещу третия кабинет на Борисов и срещу главния прокурор тогава Иван Гешев. В понеделник Калин Стоянов вдигна юмрука си на същото място - пред президентството, където полицаите се събраха в негова защита. Протестът на униформените също бе свикан веднага след отказа на президента да подпише указа за кабинет на Горица Кожарева именно заради оставането на Стоянов като министър. За оставката му настояват отдавна и ПП-ДБ, името му бе сред причините те и ГЕРБ да се скарат в какъв състав да е правителството “Габриел” след ротацията и сглобката да се разпадне.

“Изобщо не съм имал предвид това, което някои хора си помислиха. Аз като ръководител на силово ведомство съм последният човек, който дори може да си помисли такова поведение - да тръгне по такъв начин срещу която и да било институция. Още повече срещу президентската, която аз дълбоко уважавам”, обясни и Стоянов преди заседанието на Министерския съвет в сряда.

“Не бива по никакъв начин да се прави асоциация на това мое поведение с поведението на президента Радев преди 3-4 г. Колегите от системата на МВР много добре ме познават. И те много добре знаят, че по пътя, където съм ги срещал, и патрули, и в структурите, където съм ходил, аз много пъти ги поздравявам точно по този начин”, настоя той. Отрече и да се е разбирал с Горица Кожарева да отидат заедно на протеста на полицаите.

Във вторник пък председателят на ДПС Делян Пеевски обяви, че ще покани министъра да бъде водач на листа на партията му, ако бъде отстранен. “Благодаря на г-н Пеевски за подкрепата му към МВР като цяло. Да, той вчера публично изрази такава готовност - аз да бъда поканен в неговия бъдещ проект. Тук е мястото да кажа, че имам и други покани. Това къде и как ще се позиционирам, е мое лично решение”, коментира той.

А на въпросите няма ли да напусне поста и очаква ли да бъде сменен, отговори така: “Аз съм част от служебния кабинет и на този етап считам, че трябва да остана на този пост, тъй като виждаме, че има опити за овладяване на системата”.

Оставането на Стоянов е една от червените линии на Радев. Темата обаче не била коментирана между държавния глава и Димитър Главчев, твърди настоящият служебен премиер. В сряда той се яви при него на новия “кастинг”, но по думите му обсъдили само “общи работи”, а не “подробности”.

“Не сме коментирали такава тема”, увери Главчев. А на въпросите дали все пак би го оставил в евентуалния си втори кабинет, отвърна: “Не ми е връчен мандат”.

Други от От страната и света

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

>