С очна ставка сближават версиите на близнаците и Рангел Бизюрев за побоя над Митко в Цалапица (Обзор)

21.08.2024 20:50 Никола Михайлов
Борислав Динков (с бялата блуза) отговаряше в съдебната зала единствено на подсъдимия Рангел Бизюрев (с черната тениска).

Един срещу друг ще се изправят близнакът Борислав Динков и подсъдимият за убийството на Димитър Малинов от Цалапица Рангел Бизюрев. Целта на очната ставка е двамата да изяснят защо версиите им за нощта на убийството се разминават. Близнакът Динков категорично отказа да отговаря на въпросите на съда и обвинението по делото.

Изненадващо в първия ден от заседанията, предвидени за разпит на свидетели, обвиненият за убиец даде обяснения за случилото се. 20-годишният Динков също беше призован да свидетелства, но запази мълчание и се наложи магистратите да прочетат предишните му разпити - от 27 юли и 9 август м.г. Освен че между тях има разлики, те не кореспондират и с казаното от Бизюрев, който през цялото време говореше бавно и спокойно, с детайли, сякаш от нищо не се притеснява. 

Във фаталната нощ Борислав и Рангел били на барбекю в центъра на пловдивското село Цалапица. Подсъдимият твърди, че пил две бири. Негов приятел му казал, че Митко го обиждал предния ден и затова поискал да се видят и да се изяснят. Близнакът обаче заявил в показанията си, че Бизюрев го посрещнал с информацията, че иска да бие Малинов, а до него имало бутилка джин, която изпил. Борислав уговорил Димитър да излезе и двамата с Рангел тръгнали към дома му. 

В историята на подсъдимия той питал Митко какво е говорил за него, но младежът отказал да му обясни и се държал арогантно. Затова Бизюрев го бутнал няколко пъти, след което

го ударил 4 пъти с юмрук в торса

и веднъж с коляно в корема. Димитър паднал на земята и го помолил да спре, защото го ударил лошо.

Борислав пък обяснил на 27 юли, че още при вида на Малинов Рангел слязъл от колата, започнал да го псува и налага. Блъскал го с колена и юмруци, докато опонентът му се пазел, молел го да спре и повтарял, че нищо не е говорил. В някакъв момент Рангел го хванал и го удрял в дървото и стълба до колата. Боят продължил около три минути. При следващия разпит близнакът добавил, че е

видял и юмруци да летят към главата на Митко

След като боят приключил, двамата си тръгнали, но после се върнали и видели Димитър да лежи на земята, метри по-надолу. Бизюрев видял, че нямал признаци на живот. В този момент по думите му Борислав му казал да вземе телефона на пострадалия, за да го изхвърлят, като по пътя близнакът изтрил информация от устройството. Според него пък Рангел сам го взел и го заставил в коя посока да кара.

Разликите в историите не спират - според подсъдимия той бил в шок от случилото се и Динков му казал да откарат трупа извън селото, за да го заровят, като по път звъннал на брат си Валентин и го викнал с кирка и лопати. От своя страна Борислав твърди, че Бизюрев му казал да помага с качването на тялото, после го насочвал и се обадил на другия близнак.

Първоначално Динков твърдял, че Рангел сам е копал, но впоследствие

променил версията си и признал, че е участвал

След заравянето засипали следите със строителни отпадъци. В разказа на Бизюрев това е станало, но са го свършили двамата близнаци сами, на следващия ден, докато той вече бил на море. Макар Рангел да твърди, че Митко нямал жизнени показатели, той също призна, че младежът изхъркал 1-2 пъти, докато го сваляли от колата. 

Макар да отказа категорично да говори със съдия и адвокати, Динков отговори на въпросите на Рангел. “Бориславе, когато си давал показания, имало ли е психически и физически натиск върху теб”, попита той и получи положителен отговор. Близнакът отказа да разясни обаче какво му се е случило.

В последвалите въпроси от Бизюрев той отрече да е виждал удари в лицето на Митко или пък, че Бизюрев сам е качил тялото в багажника и е изкопал дупката. 

След цял ден разпити на свидетели Рангел Бизюрев отново пожела да даде обяснения, което породи още едно противоречие между версията му и тази на Борислав. Според него двамата са минали през дома на близнаците, за да вземат Валентин Динков, и колите на двамата братя потеглили заедно. 

Тъй като Бизюрев и Борислав Динков не бяха единодушни по всички въпроси, се стигна до очна ставка, която ще се проведе в четвъртък, 22 август,  преди следващите разпити на свидетели. 

Други от Регион

Показаха как политат загиналите военни летци Дункин и Димитров (Видео)

Министерството на отбраната се прости със загиналите летци с видео "Почит към хората и поклон към военните пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин

2 г. след наводнението община Карлово отчете построяването на 8 нови моста

Две години пороя от 2 септември 2022 г., който наводни селата  Каравелово, Богдан, Слатина, Христо Даново и Войнягово, община Карлово построи 8 нови моста, отнесени или разрушени от бедствието

Бащата, заканвал се с убийство заради чатове, е кметът на хисарско село

Управникът, синът му и техен приятел са в ареста за 72 часа Бащата, участвал в побой със сина си и негов приятел заради чатове на снахата, е кметският наместник на хисарското село Мало Крушево Цвятко

Николай Славеев разплака учители и родители с "Петко льо, капитанине" в село Труд (Видео, снимки)

Училището стартира годината след мащабен ремонт Народният изпълнител Николай Славеев накара учители и родители да настръхнат с песента "Петко льо, капитанине" в пловдивското село Труд

Четирима пребиха 21-годишен, засякъл ги с автомобил в Смолян

Четирима души се нахвърлили и пребили 21-годишен мъж, защото ги засякъл с автомобила си на централния булевард „България" в Смолян. Инцидентът е станал пред денонощен магазин

>