Персонален НОИ от "24 часа": За трудов стаж се признава времето за отглеждане на дете до 3 г. и без трудово правоотношение

21.08.2024 07:30
В специалния проект "Персонален НОИ" всеки читател може да зададе своите въпроси за пенсия, обезщетения за безработица, наследствени доходи, майчинство или плащания въз основа на ТЕЛК.

"24 часа" и седмичникът за втората половина от живота "Клуб 100" имат нова кампания в помощ на читателите си - персонализиран консулт с помощта на експертите на Националния осигурителен институт (НОИ).

В специалния проект "Персонален НОИ" всеки читател може да зададе своите въпроси за пенсия, обезщетения за безработица, наследствени доходи, майчинство или плащания въз основа на ТЕЛК. Експертите на осигурителния институт ще му отговорят възможно най-изчерпателно.

Отговорите ще бъдат публикувани всеки месец в "24 часа", "Клуб 100" и на най-големия информационен портал на български език 24chasa.bg.

За да зададете своите въпроси към експертите на Националния осигурителен институт, можете да пишете на електронна поща 24action@24chasa.bg или на адрес: София 1202, ул. "Св. св. Кирил и Методий" №84, за "Персонален НОИ".

Нуждая се от информация относно бъдещото ми пенсиониране. Родена съм на 10 юни 1964 г. Кога мога да подам документи и какви са изискванията за трета категория? Какви са изискванията за една година по-ранно пенсиониране? Била съм в две майчинства след работа по заместване. След излизане по майчинство получаването на обезщетението е било в кметството. Какъв документ трябва да имам за удостоверяване на този стаж? Мая Гарелова

Кодексът за социално осигуряване (КСО) регламентира всички видове пенсии, които се отпускат, както и условията за пораждане на правото за съответния вид пенсия. Общият ред за придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст е регламентиран в разпоредбите на чл. 68, ал. 1 и 2 от КСО. На това основание, условията за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст за жените, родени в периода от 01.09.1963 г. – 30.06.1964 г. са следните:

Пишете, че сте родена на 10.06.1964 г. Право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1-2 КСО бихте придобили на 10.12.2026 г., ако имате придобит осигурителен стаж към тази дата не по-малко от 36 години и 10 месеца.

Правото на пенсия се преценява от териториалното поделение на НОИ по постоянен или настоящ адрес на заявителя, след подадено писмено заявление с приложени към него всички необходими оригинални документи.

На основание чл. 94, ал. 1 от КСО пенсиите и добавките към тях се отпускат от датата на придобиване на правото, ако заявлението с необходимите документи е подадено в 2-месечен срок от тази дата. Ако документите са подадени след изтичане на 2-месечния срок от придобиване на правото, пенсиите се отпускат от датата на подаването им.

Съгласно нормата на чл. 68а от КСО лицата, които имат изискуемия осигурителен стаж по чл. 68, ал. 2 от КСО, могат по тяхно желание да се пенсионират до една година по-рано от възрастта им по чл. 68, ал. 1 от КСО. Посочената разпоредба регламентира отпускането на пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер пожизнено.

Имайки предвид посочените по-горе условия, изискуеми за пенсионирането ви по общия ред, заявление за пенсиониране по чл. 68а от КСО може да подадете не по-рано от 10.12.2025 г. – датата на навършване на възраст 61 години и 6 месеца и при условие, че към същата дата имате не по-малко от 36 години и 10 месеца осигурителен стаж.

Началната дата, от която се отпуска пенсията по чл. 68а от КСО, е датата на заявлението на правоимащото лице. При изчисляване на размера същият се намалява с 0,4 на сто за всеки недостигащ месец, включително непълен, до навършване от лицето на изискуемата пенсионна възраст.

Относно поставения от вас въпрос за зачитане за осигурителен стаж на времето за отглеждане на малко дете трябва да знаете, че за времето след 3.07.1984 г. на основание чл. 3ж, ал. 2 от Указа за насърчаване на раждаемостта за трудов стаж се зачита времето, през което неработещата майка е гледала дете до 3-годишна възраст. Стажът се зачита от датата на раждането или датата на предаване на детето за осиновяване до навършване на тригодишната му възраст.

Съгласно разпоредбата на чл. 354, ал. 1, т. 6 от Кодекса на труда за трудов стаж се признава времето, през което не е съществувало трудово правоотношение, когато майката или осиновителката се грижи за отглеждане на дете до навършване на тригодишната му възраст. Трудовият стаж се удостоверява с данните за раждане на децата.
В случай че сте родили децата си в период, в който сте били в трудово правоотношение, времето на използвания отпуск за бременност, раждане и/или отглеждане на малко дете е част от този период и осигурителен стаж ще ви бъде зачетен по данните в трудовата ви книжка, стига тя да е редовно оформена съгласно изискванията на Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж.

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>