Брюксел чака България да обясни защо забрани нетрадиционна сексуалност в училище (Обзор)

20.08.2024 21:00
ХЕЛЕНА ДАЛИ
МАЙКЪЛ О'ФЛЕЪРТИ
Даниел Проданов

Европейската комисия писа на образователния министър, преди това се разтревожи и Съветът на Европа

Европейската комисия е поискала обяснения от България заради забраната на “ЛГБТ пропагандата” в училищата.

Комисарят за равенството Хелена Дали е изпратила писмо до служебния министър на образованието проф. Галин Цоков и му е дала две седмици да отговори каква е била необходимостта от приемането на закона. То е било изпратено на 13 август, така че на МОН му остават само още няколко дни за отговор. Тези запитвания са първа стъпка от започването на наказателна процедура.

Опасенията на Брюксел са, че

поправката е дискриминационна и нарушава европейското право

В момента в ЕС подобен закон има само в Унгария и Еврокомисията води наказателна процедура срещу правителството на Виктор Орбан за нарушаване на основните права на гражданите.

Това е втората европейска институция, която реагира. Преди седмица комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О'Флеърти призова президента да наложи вето. Румен Радев обаче подписа на 15 август указа за промените, внесени от “Възраждане”.

“Вече няма да ми се налага да обяснявам защо политиките на Европейския съюз са заплаха за България, Европа и човечеството. Просто ще казвам, че ЕС настоява за това да има хомосексуална пропаганда в училищата и детските градини”, реагира лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов.

Поправката мина на две четения наведнъж в началото на август, против гласуваха само ПП-ДБ и отделни депутати от ГЕРБ. Така бе забранена “пропагандата, популяризирането или подстрекаването” на “нетрадиционна сексуална ориентация” и “определянето на полова идентичност, различна от биологичната” в училища и детски градини. Отнася се и за случаите, когато това става “косвено”, като не е уточнен на практика безграничният обхват на това понятие.

“Нетрадиционната” ориентация досега не бе дефинирана в българското законодателство. Затова от “Възраждане” написаха свое тълкувание, което гласи, че тя е “различно от общоприетите и заложените в българската правна традиция схващане за емоционално, романтично, сексуално или чувствено привличане между лица от противоположни полове”. Експерти обаче се опасяват, че това дава поле родители да съдят училищни директори, ако те преценят, че децата им демонстрират “нетрадиционно” облекло или поведение и ги отстранят от училище.

“Не знам някога в училище да е имало каквато и да е пропаганда в тази посока. Така или иначе, ние сме доста консервативна балканска нация. И слава богу! Залитане е”, коментира Асен Александров, председател на сдружението на директорите в средното образование.

Авторът на текста е 34-годишен бивш учител

От бързане депутатите записали двусмислици, подиграват им се в социалните мрежи

34-годишен е авторът на спорната поправка, в която Европейската комисия вижда дискриминация. Даниел Проданов е депутат от “Възраждане”. Родом е от Стара Загора, където е работил като учител по история и заместник-директор. Широката подкрепа и бързото приемане на закона той отдава на това, че “българските граждани не желаят децата им да бъдат подложени на ЛГБТИ пропаганда в училище”. Той самият е баща на две деца. Проданов обясни, че промените няма да се отразят на учителите, които не са хетеросексуални, стига да не го рекламират в час.

Не само от ЕК, а и от ООН видяхме изключително несериозна реакция. Говори се за забрана за обсъждане на нещо в училище. В закона  няма такива текстове, които да ограничават правата и свободите. Истината е, че България зае една изключително важна и достойна позиция. За съжаление, отново виждаме двойни стандарти. За законопроект, защитаващ българските деца от пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация в училище, се изказа кой ли не, а за това, че в Украйна беше забранена Украинската православна църква със закон, всички мълчат, коментира той за “24 часа”.

На промените още от деня на приемането им се противопоставиха неправителствени организации, а онлайн будни граждани се усъмниха, че текстът ражда двусмислици. Като например това, че “нетрадиционно” поведение не е забранно между хетеросексуални. Отделно бе установено, че дефиницията е заимствана от “Уикипедия”.

Намек, че депутатите допускат грешки в законите от бързане направи и Бойко Борисов, коментирайки нужна ли е августовската ваканция на НС: “Ние искаме да работим. Но дори почивката има смисъл - да починат главите на хората. Защото пишат по цели нощи, правописни грешки и после решенията са такива”.

Други от От страната и света

Арестуваха мъж, обрал два пъти адвокатска кантора в Бургас

Полицаи от Първо Районно управление – Бургас задържаха 46-годишен криминално проявен и осъждан бургазлия, извършил две взломни кражби от адвокатска кантора в Бургас

Антон Славчев остава да води и “Антикорупция”, и комисията за отнемане на имущество (Обзор)

След 4 часа скандали депутатите решиха, че конституционно мнозинство трябва и за сваляне на шефа. "Промяната" без шанс да събере такова, а Борисов не участва в дебата - знае какво е "като Севда да те

Пияните и дрогираните шофьори – санитари? Политиците ги жалят. Засега

“24 часа” анкетира парламентарните групи: Позициите са от “да видим каква е статистиката след промяната с отнемането на колите им”, през бързи присъди и работа без пари в реанимациите

Жена отказва връзка с по-млад мъж - побеснял, той убива с нож новия й приятел

Отхвърленият Никола Райчев пратил на Дарина съобщение по вайбър: "Ще избия с голи ръце теб и всичките ти близки" На 9 октомври съдът ще разпита обвинения и баща му Ще избия с голи ръце теб и

Калоян Паргов: Необходима е правна защита на жертвите на социални неравенства

Социалните неравенства са широко разпространен проблем в обществото и могат да бъдат причина за различни форми на дискриминация и нарушения на правата на човека

>