Австриец организирал от Пловдив бандата за трафик на мигранти (снимки)

20.08.2024 17:47

Групата от 7 души, трафикирала мигранти от Турция през България, Сърбия и Румъния за Западна Европа, е била организирана от австриец, действал в Пловдив.

Той е със сирийски произход, а акцията по задържането на бандата е от вчера, става ясно от съобщение на Гранична полиция. Тя е на няколко служби на МВР по разследване на ГДБОП и ГДГП на територията на област Пловдив и района на българо-турската граница. Интересното е, че Австрия е най-големият критик за присъединяването на България в Шенген и посочва именно трафика на мигранти, а се оказва, че техен гражданин организира такава група.

Операцията е реализирана в тясна координация и с участието на служители от ДАНС, под надзора на Окръжна прокуратура - Пловдив. В екипите участват служители от Главна дирекция "Гранична полиция", ГДБОП, ГДЖСОБТ и ГДНП.

Действията на българските служби са подпомогнати от служители на Европол, командировани в България. В съвместната операция с българските полицаи участват служители на граничната полиция и на дирекциите за борба с организираната престъпност на Република Румъния и Република Молдова.

При съвместните действия на службите за сигурност е неутрализирана мащабна организирана международна група, съставена от сирийски, йордански, български и молдовски граждани.

Българският участник е отговарял основно за логистичната дейност чрез осигуряване на автомобили – закупуване, регистриране на лица с нисък социален статус, както и контролирането им по време на транспортирането. Групата е набирала шофьори от Република Молдова чрез различни интернет платформи и е осигурявала пътуването им през Румъния до България. Основна дейност развива един от лидерите, австрийски гражданин от сирийски произход, пребиваващ в Пловдив.

В хода на извършените съвместни действия е установено, че след като нелегалните мигранти влязат на територията на Република България от определени локации биват взимани и превозвани с автомобил, управлявани от молдовски шофьори. За комуникация между отделните членове добре организираната група ползва мобилни приложения.

По време на операцията са задържани 7 лица, сред които лидерите на престъпната банда. Извършени са 15 обиски и разпити, 5 претърсвания на автомобили. Иззети са 6 банкови карти, 1,5 г кокаин, незаконен пистолет Liberty и боеприпаси 9х19, множество документи за извършени парични преводи през Easy pay/Western union, множество документи за МПС и ключове за автомобили, 16 мобилни електронни устройства – телефони, таблети и лаптопи, 4 GPS устройства за проследяване, различни видове документи за самоличност.

От началото на месец април тази година са установени 17 случая на задържане, свързани с групата от град Пловдив, при които са идентифицирани над 130 нелегални мигранти. Над 20 шофьори са арестувани по време на операциите - основно молдовски граждани и единични случаи на граждани на Сирия и Сърбия. Установените автомобили са с българска регистрация, предимно с временни транзитни номера.

Други от От страната и света

Делян Пеевски: Румен Радев нагнетява обществено напрежение

„Радев нагнетява обществено напрежение. Народното събрание трябва да отхвърли ветото за адвокатурата още на първото си заседание". Това гласи изявление на председателя на ДПС Делян Пеевски

България ще поиска от ЕК забрана за внос на яйца от Украйна

България ще поиска спиране на вноса на яйца с произход от Украйна на предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел, посочва БНР

Пробиха суперзащитата на 100-левката, фалшификаторите я взели на фокус заради инфлацията

Средно на всеки 8 години те преодоляват новите знаци на хартиените банкноти Рязко намаляха фалшивите 20 лева, дори 50-олевките Инфлацията пренасочи фалшификаторите на пари към едрите купюри

Иван Гойчев: Телефонът ще ни съобщава за ремонт на улици, концерти и какво се случва в столицата

Правят дигитален двойник на града за изпреварващо планиране. С телефона ще можем да плащаме данъци, да си вадим заявление за постоянен или настоящ адрес

Православен календар за 23 септември

Зачатие на св. Йоан Предтеча и Кръстител. Св. Мчца Ираида В град Хеврон живеел свещеникът Захарий с жена си Елисавета - братовчедка на св. Анна. Двамата страдали много, че нямат деца

>