Бойко Борисов: Калин Стоянов да бъде освободен, това не може да е вътрешен министър (Видео)

20.08.2024 10:29
Бойко Борисов свика пресконференция, за да обяви, че иска оставката на Калин Стоянов Кадър: Фейсбук/ Бойко Борисов

Не знам защо вчера той направи това. При това му действие категорично от ГЕРБ настояваме да бъде освободен. Това не може да бъде вътрешен министър, отдалечен, правещ или наблюдаващ избори. Това каза лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов за вътрешния министър Калин Стоянов.

"Вчера видях няколко недопустими действия. Вътрешен министър с вдигнат юмрук пред президентството. Не е допустимо. Аз съм защитавал Калин Стоянов и заради справедливостта трябва да кажа защо", обясни гневът си лидерът на ГЕРБ.

"Когато с г-н Петков правехме сглобката, търсехме професионално лице, което да оглави МВР, отдалечено от всички. Аз се съгласих на Калин Стоянов, защото е назначен за шеф на БОП-а от вътрешния министър Рашков. Петков първи говори със Стоянов. Аз като говорих с него каза - добре съм си, професионалист съм, искам да си служа в БОП. Въпреки това той отстъпи с условието да е министър от ПП-ДБ и да е дълго министър", разказа още Борисов.

Според него Горица Кожарева е постъпила прибързано. "Трябваше да подаде друго име. Не може държавата да става заложник на вътрешния министър, който да е той. И съм давал пример за смяна на министри - не един и двама. На ГЕРБ вътрешният министър не им пречи - бяхме арестувани, репресирани от ПП-ДБ. Не сме забравили, но преглътнахме в името на държавата. Не бихме се съгласили повече такива фигури да отиват в МВР", закани се още той.

"Призовавам и умолявам президента Радев и Главчев като сегашен служебен премиер да намерят формула да отстранят Калин Стоянов, да изберат приемлива за всички там, не сме в хипотеза да избираме кой да е министър, но по най-бързия начин да отидем на избори, а колегите да мислим какво ще правим след изборите", настоя лидерът на ГЕРБ.

Според него трябва да се дръпне червената линия Калин Стоянов и да се излъчи служебно правителство, защото това отмества изборите.

Борисов отказа да каже дали трябва да се издигне отново Илиана Иванова за еврокомисар. "Аз искам да нося отговорност след изборите, ако ни наредят на първо място. На второ, трето, пето, ще си знаем мястото. Не е нормално за никоя държава - пълен хаос, 4 години разпад на държавността. 4 години нищо, нищо, нищо. И се опитвам да вложа малко разум и да опитаме да прескочим нататък. Каква криза вече нямаме? Нали трябваше да се махне моделът Борисов. Това им е промяната - нито една магистрала, пречиствателна станция, площад. Нула, нула. А претенции за всичко. Няколко господа имаме", каза Борисов.

Подавам ръка - тя е по-силна от юмрука, добави той.

Борисов показа, че няма да подкрепи опитите на ПП-ДБ набързо да попълнят "домовата книга" с номинации за проектопремиери.

"За триковете на нашите колеги - няма да участваме в подобно нещо, то е лишено от принципи и логика. А и лишава политическите партии от смисъл да съществуват. Практически предлагат да се съберем да изберем уж омбудсман. Той трябва да е една фигура, има критерии за нея. Сигурно ще има 20 кандидати, в Сметната палата фигурите също са отдалечени от партиите. Предложението е ние да залъжем хората, че правим омбудсман, или председател на Сметната, а всъщност го правим премиер", смята Борисов.

И посочи, че Радев като им давал мандати, не могли да излъчат, а сега "на инат някакво мнозинство ще го излъчи, това е върхът на безпринципността".

Борисов е категоричен: не може да се намери независим премиер.

"Премиер се излъчва на избори, отпред застава лидера и носи политическа отговорност. Дигнатият юмрук какво направи - уби авторитетите и сега се върна същото при Радев.

Къде има в света равно отдалечен премиер? Няма. Има премиер, който народът избира. Всякакви трикове - абсурд, затова нищо не работи и затова ГЕРБ е монолитен", заяви Борисов.

"И Горица не може с вчерашното тичане при главния прокурор. С кой акъл замесват и него?", добави той.

Томислав Дончев посочи, че според геометрията равно отдалечен може да е някой, който е безкрайно далеч. "Център на дискурса е фигурата на вътрешния министър, това не е заради битова или организиран престъпност, миграционен натиск, а заради изборите. Откога изборите зависят от МВР министъра? Това не го пише в изборния кодекс. Едно време изборите зависеха от платформа, програма, качествата на кандидати. Самата патология, че допускаме, че изборите зависят от вътрешния министър е тревожен индикатор", смята зам.-председателят на ГЕРБ.

Юристът на ГЕРБ Тервел Георгиев пък видя двуличие от страна на ПП-ДБ - първо искали да ограничат правомощията на президента, сега го подкрепяли, макар да са инициирали законовите промени срещу него. Формално неговият правен релевантен акт е отказ да подпише указ, а според нас това не е нарушение на конституцията, каза той.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Други от От страната и света

Баобабът осигурява нова суперхрана, но берачите едва оцеляват

Световният пазар на продукти от баобаб се разрасна, превръщайки селските райони на Африка с изобилие от дърветата в основни източници за пазара. Дърветата баобаб, известни с това

Йордан Цонев е водач на листите на ДПС-Ново начало във Велико Търново и Варна

ДПС-Ново начало подаде документите си за регистрация на пълна 16-членна листа в РИК – Велико Търново. Водач е Йордан Цонев, който ще е начело и на варненската листа на коалицията

С тържествена церемония Русе отбеляза 116 години от обявяването на Независимостта на България

„Днешният ден е символ на националното достойнство и смелост. Русе, като врата на България към Европа, има своята значима роля в тази борба. Тук, на брега на Дунав

Слави Трифонов ще води листата на “Има такъв народ” в 25 МИР в София

Слави Трифонов ще води листата на "Има такъв народ" (ИТН) в 25 Многомандатен избирателен район (МИР) в София и все повече ще виждате от него, каза Павела Митова, цитирана от БТА

Тежка катастрофа блокира движението по пътя Монтана - Видин

Тежка катастрофа блокира движението по пътя Монтана - Видин. Три автомобила са участвалите при пътния инцидент. Към момента няма информация за пострадали

>