Може вотът да се измести след изборите в САЩ на 5 ноември

20.08.2024 07:00 Димитър Ганев, изследователски център "Тренд"
Избори СНИМКА: Архив

Това е продължение на политическата криза, вече с конституционен привкус

Това е продължение на политическата криза с конституционен привкус, но какво следва? Кабинетът “Главчев” продължава да действа до момента, в който е назначен нов служебен кабинет. Няма конституционен срок за съставяне на служебен кабинет. Очевидно обаче целта на Радев е сегашният кабинет да не организира извънредните парламентарни избори.

Румен Радев още отначало изрази претенция Калин Стоянов да не е в състава на кабинета “Кожарева”, до голяма степен и смяната на Главчев с Кожарева бе опит да се назначи нов вътрешен министър. Това не се случи.

Радев даде посока на действие - да се запълнят овакантените постове по домовата книга - омбудсман, зам.-омбудсман и подуправител на БНБ. А процедурата за избор на омбудсман е минимум 3-4 седмици. Въпросът е може ли да има мнозинство анти- Пеевски в рамките на това НС? Няма да е лесно, защото това означава на една маса да седнат ПП-ДБ и “Възраждане”.

От всичко това следва, че изборите се отлагат поне с няколко седмици, а може би и с месец спрямо датата 20 октомври. И може да се окаже, че ще бъдат след изборите в САЩ, които са на 5 ноември.

Има ясна тенденция към все по ниска избирателна активност и отлив на избиратели - тенденция, на която последните избори поставиха рекорд. Не виждам как последните събития ще променят тази тенденция. Не виждам как активността ще е по-висока от тази, която имахме.

Други от Лични

Джокович искаше да изкефи публиката, но червените линии на българската музика го спряха

Аз съм истински, искрен и дори прекален фен на Джокович. Мисля, че с неговите мачове съм получила адреналин поне за още два живота, но пък загубите му са ме водили до прединфарктни състояния и със

Умишлената слепота в ООН

Миналия месец Организацията на обединените нации отбеляза Международния ден за възпоменание и почит към жертвите на тероризма с изложба във фоайето на централата си в Ню Йорк

Кой държи ключа към изборния успех - вижте как го нарисува Анри Кулев

Долна Митрополия скърби за загиналите пилоти, амбициите и професионализъм остават пример за младите летци

Долна Митрополия скърби за двамата пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, които загинаха при авиоинцидент край база „Граф Игнатиево"

Завещание на седмицата: Глупаци с добри намерения сменят пола си незаконно (Видео)

Аналогия на законопроекта на ПП за смяната на пола на деца е спасяването на българските евреи, което всъщност не е спасение Няма нищо по-страшно от глупак с добри намерения

>