Коледа с Главчев? Радев иска друг. Но нито има време, нито мнозинство

19.08.2024 20:46
Парламент

Нито една партия официално не потвърди, че ще се яви в сряда в Народното събрание

Омбудсман и негов заместник, подуправител на БНБ и зам.-шеф на Сметната палата - това са вакантните постове, на които те избират, а часове по-късно се оказваш министър-председател на държавата. За подобен тежък кастинг май няма време, а и липсват сигнали за мнозинство в парламента, което да го направи.

Подобен сценарий обаче бе задействан в понеделник, след като всички налични от късия списък за служебни премиери или са отказали, или Румен Радев не одобрява.

Парламентът, който вече е във ваканция, трябваше да се събере извънредно във вторник, за да присъства на клетвата на новото правителство на Горица Кожарева. ПП-ДБ използваха фейсбук, за да поканят на среща в този ден всички партии без ДПС с Делян Пеевски. Но не е ясно нито дали официално са изпратили покани и кой ще се отзове. Неофициално откъм останалите централи коментираха, че няма нагласа депутатите да работят до края на август.

Мотивът на ПП-ДБ за срещата е да се гласуват промените в закона за Сметната палата, но реално е да се намерят и титуляри и за останалите три поста.

Заместниците на Димитър Главчев в палатата са самата Горица Кожарева и Тошко Тодоров, чиито мандати са изтекли от 2022 г. Според сегашния закон замовете се посочват от шефа, т.е. от Главчев. В момента обаче той е служебен премиер и няма как да го направи. А и покрай предстоящото оттегляне от служебната власт юристи заспориха може ли въобще да се върне обратно в Сметната палата, тъй като по закон бивши премиери от последните 5 г. не могат се кандидатират за постове там. Затова и не е ясна и съдбата на Кожарева, която все пак беше само кандидат за премиер.

Ако все пак се тръгне към кастинг, депутатите първо трябва да напишат процедурни правила за избор на заместници на Главчев. Обикновено в тях се предвижда издигане на кандидатури от депутати, парламентарни групи и НПО-та, които предоставят автобиография, проверяват се за връзки с ДС и се явяват на изслушване в комисия в парламента, а после се гласуват от залата. Колко спешно може да стане това, зависи основно от това колко бързат депутатите, тъй като график по закон няма. Процесът може да бъде съкратен до около месец.

Шест седмици отне на парламента в началото на годината за избере новите конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, но две от тях бяха почивни заради коледни и новогодишни празници. Тогава обаче имаше ясно мнозинство от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС и процедурата вървеше стегнато, понеже имаше предварителна координация за имената.

Никой още не е внесъл и искане за избор на омбудсман. Партиите със сигурност трудно биха се споразумели около име. А заместник на титуляра според старите правила се излъчва месец по-късно.

До края на деня в понеделник само независимите около Джевдет Чакъров бяха готови да отидат на срещата. “Възраждане” поставиха условие да не се избират хора, свързани с ПП-ДБ.

БСП и ИТН използваха повода още веднъж да се изкажат против промените в конституцията. Социалистите ще излязат с позиция на бюрото си, но преди дни временният им лидер Атанас Зафиров обясни, че този парламент не трябва да взема важни решения. От ГЕРБ и ДПС запазиха мълчание.

Други от От страната и света

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

>