Поляци, заселени в Свети Влас, облякоха носии, за да открият барелеф на Мицкевич

19.08.2024 19:18
Йордан Динев (вляво) и брат му Динко със съпругата си Даниела Неделчева откриха барелефа на Адам Мицкевич.
Посланикът на Полша у нас Мачей Шимански сред полякинчета в народни носии в Свети Влас

Поляци, които живеят в Свети Влас, изненадаха посланика си у нас, като пристигнаха в народни носии за откриването на барелефа на най-големия им поет Адам Мицкевич в курортния град.

“За нас Мицкевич е не само гениален поет, той е голям патриот, който с обществената си дейност направи така, че Полша се възстанови и продължи да съществува като държава”, каза Н. Пр. Мачей Шимански. Той откри монумента заедно с Динко и Йордан Диневи, съпредседатели на фондация “Българска памет – братя Диневи”. На тържеството днес присъстваха кметът на Свети Влас Иван Николов, бившите министри Соломон Паси и Гергана Паси, общински съветници, туристи.

“Каквото е Ботев за България, това е и Мицкевич за Полша”, каза писателят Стоян Райчевски, директор на фондацията, който разказа как животът на поета е свързан за кратко и с България. През октомври 1855 г. той тръгва с параход за Константинопол, за да организира полски легиони, които да подпомогнат армията на Великобритания и Франция в Кримската война (1853-1856). На 8 октомври поетът акостирал в Бургас, където го очаквал полякът Михаил Чайковски - Сакък паша, на служба в Османската армия. Мицкевич живял в палатковия лагер на полските офицери и войници край морския град и рецитирал пред тях свои стихове. Бургас отдава почит към полския поет още през 1949 г., когато в Морската градина е издигнат негов паметник.

След двуседмичен престой в морския град поетът продължил пътя си към Константинопол. Там обаче се разболял от холера и за няколко дни починал. Тленните му останки били изпратени за Париж от хиляди негови почитатели по истанбулските улици - най-многобройна била делегацията от цариградски българи. Полският писател Зигмунд Милковски описва шествието: „Българите бяха дошли, за да изразят своята почит към гения на славянската поезия". Тези факти са добре документирани, знаем къде е живял и какво е правил в Бургас", обясни Райчевски.

Барелефът, изграден от фондацията на братя Диневи, е в създадената от нея “Алея на народите” на яхтеното пристанище в Свети Влас. Негов автор е скулпторът Петко Йорданов. Идеята на алеята е да се покаже уважение не само към българските, но и към националните герои на други държави. В нея вече са барелефите на Васил Левски и Христо Ботев, на Шандор Петьофи, на английския адмирал Хорацио Нелсън, на американския журналист Джанюариъс Макгахън, на обединителя на Италия Джузепе Гарибалди и др.

В Свети Влас е и Алеята на Олимпийската слава, също създадена от фондация „Българска памет – братя Диневи". Тя обединява барелефите на всички български златни олимпийци.

В момента фондацията изгражда „Алея на сценичната слава". В нея се поставят бронзови барелефи на най-обичаните български сценични артисти, прославили името на страната по света – там са образите на Гена Димитрова, Борис Христов, Милчо Левиев, Георги Минчев, Пламен Ставрев, Георги Парцалев, Тодор Колев, Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев, Стефан Данаилов и др. Алеята е в построения от фондацията амфитеатър „Арена Свети Влас" с 600 седящи места, в който има над 100 представления през летния сезон.

Други от Новина в снимка

Фейсбук се шегува с вълненията около песента "Луда по тебе"

Фейсбук продължава се шегува с вълната от коментари и вълненията около песента "Луда по тебе", която Новак Джокович пожела да пуснат след мача с Григор Димитров

Вижте отговора на фотозагадката: Кой е този български поп певец на първия си учебен ден

Отговорът на фотозагадката от 16-и септември е Деян Неделчев, по-известен като Икебаната. Въпросът беше: Кой е този български поп певец на първия си учебен ден

Фотозагадка: Кой е този български поп певец на първия си учебен ден?

Кой е този български поп певец на първия си учебен ден? Жокер: Таланта му открива преподавателят му по фагот в Русенското музикално училище. Кадърът е от фотоархива на "24 часа"

Гледките на 4-те сезона: Балчик в края на лятото

Вера Младенова ни изпраща красив кадър, който заснема в Балчик.  "Гледките на четирите сезона" – така се нарича новият читателски фотоконкурс. Най-хубавите ваши снимки от красиви гледки в контекста

Вижте отговора на фотозагадката: Кой е този ученик - политик, завърнал се в голямата игра?

Отговорът на фотозагадката от 11 август е Михаил Миков. Въпросът беше: Кой е този ученик - политик, завърнал се в голямата игра? Жокерът беше: Бивш лидер и министър, част от 5 парламента

>