Над 1,5 млн. лв. са вложени в спешната и неотложна помощ в Търново за 1 година

19.08.2024 12:57 Дима Максимова
Новото спешно отделение в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" Снимки: МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" и авторката
Обновеното спешно отделение е на най-високо ниво
От началото на м. юни до сега по въздух от Велико Търново до София успешно бяха реализирани три спасителни мисии
Строи се изцяло нова сграда за Центъра за спешна помощ

Великотърновската областна болница вече разполага с едно от най-големите спешни отделения в Централна Северна България, модернизиран дежурен кабинет и хеликоптерна площадка, ударно се строи и нова сграда на Центъра за спешна медицинска помощ.

МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" представлява важна част от здравната карта на България, тъй като заради стратегическото разположение между няколко основни пътни артерии поема огромен процент спешни травматични случаи. Болницата е единственото лечебно заведение в областта, което осъществява денонощен прием на пациенти, което прави натовареността в спешната помощ изключително голяма. Така през 2023 г. през Спешно отделение са преминали 27 866 души, а от началото на 2024 г. до края на м. юли 17 060 човека, съобщиха от пресцентъра.

Благодарение на Министерство на здравеопазването за пациентите беше осигурено най-високо ниво на медицина и подобрени битовите условия, като за това бяха инвестирани над 400 000 лв. по Оперативна програма „Региони в растеж". Към новото Спешно отделение беше изградена и пътна връзка, която осигурява бърз и лесен достъп на линейките до основни улици и булеварди в града. За нея министерството осигури допълнително 186 741 лв., припомнят от ръководството.

Новото спешно отделение беше открито в началото на  февруари, като в него са изградени различни консултативно-диагностични кабинети, зона за триаж на пациентите, удобна чакалня. Изградени са манипулационна, зала за спешна терапия и наблюдение на пациентите, зала за диагностициране, наблюдение и уточняване на състоянието на болния, както и шокова зала.
На мястото на старото спешно отделение беше изграден нов дежурен кабинет, който поема случаи във времето, в което личните лекари не работят.

Помещенията бяха ремонтирани и оборудвани със средства от бюджета на ДКЦ „Д-р Стефан Черкезов". Реализирането на този проект също има ключова роля в осигуряването на по-добра медицинска грижа за пациентите. Една от основните му функции е облекчаването на натовареността в Спешно отделение.
МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" инвестира 47 800 лв. от бюджета си за ремонт на съседните помещения, където се помещават приемно-консултативни кабинети.

В последната една година Министерство на здравеопазването успя да изгради тази изключително важна за спешната и неотложната помощ пирамида. На върха й стои хеликоптерната площадка.

Великотърновската болница беше първата извънстолична областна болница, в която беше открито вартолетно летище. Този проект отново беше реализиран със средства от бюджета на министерството, от където бяха отпуснати над 120 000 лв.  Те бяха използвани за възстановяване на някогашната хеликоптерна площадка в двора на болницата, която не се използваше от десетилетия. От началото на м. юни до сега по въздух от Велико Търново до София успешно бяха реализирани три спасителни мисии, казват от екипа.

В двора на областната болница в момента продължава изграждането на нова сграда на областния център за спешна медицинска помощ, което е още една важна стъпка в подобряването на спешната помощ в региона

Други от От страната и света

100 дни след като всички видяха как Даниел от Перник рита болна жена, е обвинен за убийство (Обзор)

Заради няколкото дни до навършване на пълнолетие младежът може да получи най-много 12 години решетки Близо 3 месеца след появата на клипа, на който хиляди хора видяха как Даниел Петров рита

Израел убил Синуар “случайно”, но “Хамас” няма да спре войната

Човекът, наричан от Израел “ходещ мъртвец”, е ликвидиран случайно в четвъртък. Убийството на лидера на “Хамас” Яхия Синуар в Газа бе изтълкувано като голяма победа след едногодишно издирване на

Верижна катастрофа в столичния кв. "Люлин", движението е затруднено

7 коли са се сблъскали на кръстовището между бул. "Тодор Александров" и ул. "Вардар" след тунела водещ до кв. "Люлин", стана ясно от публикация във фейсбук групата "Катастрофи София"

“Фантастико” ще усвои терена на отдавна неработещия мултиплекс “Арена Запад”

На мястото ще има търговски комплекс На терена, на който се намира неработещото още от 2019 г. кино “Арена Запад”, “Фантастико” ще изгради търговски комплекс, съобщи в последния си брой “Капитал”

Полицейска операция тече в област Търговище за защита на политическите права и борба с престъпността

В област Търговище се извършва специализирана полицейска операция за превенция на престъпления, свързани с нарушаване на политическите права, и противодействие на конвенционалната престъпност

>