10 смели приключения за търсачи на силни усещания

19.08.2024 14:10 24 часа Пловдив онлайн
Снимка: Pixabay

Познаваш ли хора, които не могат да стоят на едно място и винаги са в търсене не приключения? А може би ти си от тях. Ето ти 10 смели приключения за търсачите на силни усещания, част от които можеш да подариш на приятел или на себе си.

Да зарадваш някого с екстремно приключение е изключително вълнуващо и определено се запомнящо се преживяване. Екстремните приключения създават ярки и трайни спомени и за разлика от материалните подаръци, винаги са уникални и лични! Да се отдадеш на вълнуващо приключение означава да излезеш и от зоната си на комфорт, да се предизвикваш, а в някои случаи да се изправиш пред сериозни страхове. За сметка на това усещането от победата над страха е несравнимо!  

Ето няколко идеи, които подредихме по степента на адреналин, който могат да предизвикат:

1.: Издигането с топловъздушен балон заема първата позиция, тъй като е може би едно от най-леките преживявания от категория „Адреналин“. Сравнително безопасното пътуване в коша на балона е сред популярните забавления по цял свят, а и у нас. Разбира се, приземяването е важен момент от това приключение, тъй като колкото по – плавно е то, толкова по – приятен е завършекът на пътуването.

2.Спускане с рафт или каяк по бързеи: Бързеите предлагат екстремно приключение  и изискват много опит и смелост. Всичко зависи в голяма степен от сезона, пълноводието на реката и от опита на водача на групата. Като цяло рафтинг спусканията са доста популярни, а по-спокойните води посрещат дори и деца, така че си струва да опитате, дори да не се числите в групата на най-големите смелчаци.

3.Парапланеризъм: Летенето с парапланер от планински върхове или по крайбрежието може да предложи невероятни гледки и вълнуващи моменти. Подходящо е за любителите на височините и живописните гледки от птичи поглед. Парапланеризмът е добре развит и в България и може със сигурност да се твърди, че освен подходящи места за полет, разполагаме и с много добре подготвени инструктори, с които да се насладиш на полет в тандем.

4.Скачане с бънджи: Дали е от висок мост или от скала, бънджи скокът е сред най-известните екстремни преживявания. Подходящо за хора, които търсят еднократен, интензивен адреналинов удар и нямат страх от височини. Пристрастяването е задължително. Както впрочем и обезопасяването преди скока.

5.Гмуркане в пещери: Изследването на подводни пещери е изключително вълнуващо, но също така изисква добра подготовка и опит. Подходящо е за  по-опитни водолази, които обичат подводните приключения и не се страхуват от тесни пространства и тъмнина.

6.Екстремно колоездене: Спускане с планински велосипеди по стръмни и трудни трасета. На пръв поглед това преживяване изглежда по-безопасно от полета с парапланер например, но като се замислиш съвсем не е така. Трудните трасета крият доста опасности от падане и контузии, затова преживяването не се препоръчва за напълно начинаещи колоездачи.

7.Зорбинг: Търкаляне по хълм в огромна надуваема топка е за тези, които искат да изпитат нещо уникално и забавно, без да се нуждаят от специална подготовка.

8.Пътуване до Антарктида: Изследването на най-студения континент на Земята предлага уникални предизвикателства и определено е предназначено за авантюристи с добра подготовка и воля. Но пък като си помислиш, че ще видиш на живо тюлени, пингвини, моржове и морски леопарди!

9.Кайтсърфинг: Какво ще кажете за управление на кайт по време на буря или силни ветрове? Има хора, които го практикуват за още по-голям адреналин.

10.Шнорхелинг с акули: Плуване с акули без клетка в местности като Южна Африка или Бахамите е преживяване за смелчаци, които обичат морето и не се страхуват от близки срещи с големи морски хищници. Тези хора са единици, но все пак се срещат.  

Преди да се впуснете или откажете напълно от идеята да се впуснете в някое от тези приключения, имайте предвид, че някои от тях изискват специална подготовка, но носят и здравословни ползи. Някои приключения изискват усвояване на нови умения или знания, което може да бъде обогатяващо и полезно за личностното развитие. Друга добра страна е, че приключенията често се споделят с други хора, което може да укрепи връзките и да създаде нови приятелства. Екстремните приключения могат да мотивират и вдъхновят хората да преследват нови цели и да излизат извън рамките на обичайното.

Други от Извън града в уикенда

Пловдив - по-древен от Атина и Рим, пълен с живот и култура

В новата ни рубрика "Уикенд ОКОло" ще представяме забележителности, които могат да се видят за два дни на максимум 50-ина километра от областните градове в България

Странната история на единствения в света храм на Орфей (снимки)

Буквално вчера приключи окончателното разкриване на прочутото светилище край с. Татул, Момчилградско. На практика то продължи цели две десетилетия с прекъсвания от по няколко години

Фестивал на гроздето събира производители на вино и фермери в Брестовица

Фестивал под мотото "Брестовица - грозде и вино" ще се проведе за 12-а  поредна година в близкото до Пловдив село в предстоящите почивни дни. Тази година празникът е част от „Европейските дни на

Организират празник на лютеницата в община "Марица"

Празник на лютеницата организират за първи път в община „Марица“ и той ще се проведе в с. Маноле на 9 септември  т. г. В рамките на събитието ще има изложение на местни домашно приготвени продукти

"Чавдар"" и "Икарус" на събора на ретро автобуси в Брестовица

Джулай морнинг може да се посрещне и на стадиона Българският "Чавдар М81" е голямата изненада на втория събор, организиран от сдружение „Ретро автобуси", който ще се проведе в  Брестовица на 1 юли

>