Конституционна криза: Радев отказа да назначи кабинета на Горица Кожарева заради Калин Стоянов (Видео)

19.08.2024 11:00
Горица Кожарева и Румен Радев
Горица Кожарева влиза в президентството СНИМКА: Георги Палейков

Президентът Румен Радев върна кабинета на кандидата за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева заради Калин Стоянов. Тя предложи Стоянов да остане начело на МВР и в нейното правителство, но Радев я предупреди, че няма да подпише указа.

Веднага щом Кожарева изчете имената в папката си, Радев се обърна към нея.

"Благодаря ви за изказаната позиция при обявяването на правителството и най-вече за положените усилия. Те обаче не съответстват на най-същественото условие за успешното изпълнение на този мандат, на което аз обърнах внимание при неговото връчване, а именно да се гарантира успокояването на политическата обстановка и провеждането на честни избори. Очевидно това е невъзможно, ако г-н Калин Стоянов запази поста си на министър на вътрешните работи. Затова аз ви давам още малко време днес до 15,00 часа да ми предложите друг министър за този пост. В противен случай, аз няма да подпиша указа за назначаване на вашето правителство. Аз ви призовавам в това време вие да помислите и да прецените дали за вас Калин Стоянов е по-важен от това България да има спокойствие и правителство и дали заради него вие сте готова да поемете отговорност за потенциална конституционна криза".

"Мога да отговоря пред всички. Както знаете, аз съм експерт и съм взела своето решение информирано на експертна основа. Проведох срещи през тези десет дни с всички министри и експерти от отделните области. Специално с МВР се срещнах както с министър Стоянов, така и с цялото ръководство на МВР, включително проведох разговори със синдикатите, срещнах се с всички директори на областни дирекции на полицията, директора на ГД "Гранична полиция", директора на пожарната и редица редови полицаи. Това, което чух от тях, беше едно и също - този човек осигурява спокойствие на системата, той е един от нас, а не парашутист, 24/7 е с отворен телефон и всеки един от нас може да се свърже с него. Когато му се постави някакъв проблем, взима бързи и адекватни решения", обясни Кожарева защо е решила да остави Стоянов.

И допълни, че като одитор е научена това, което й се говори да го проверява. "Неслучайно нося папки с документи и справки, но аз съм направила и проверка в съответната система. Така, че аз съм взела убедено решение Калин Стоянов да бъде министър на МВР, а ваше право е вие да решите", каза още тя.

Радев я попита дали е готова да се възползва от допълнителното време до 15,00 часа и да потърси друг човек за мястото на Стоянов.

"Няма как да ви предложа. Аз съм се срещнала с хора на всички нива в МВР. Взела съм своето решение убедено, информирано и експертно. Винаги това е бил подходът в работата ми, така че няма как да си променя за няколко часа убеждението кой трябва да бъде министър на вътрешните работи. Отговорността за представяне на кабинета е моя, но преценката е ваша", отговори му Кожарева.

"Обявявам пред медиите, че няма да подпиша указ за назначаване на така предложеното ми правителство. Съответно вашият ангажимент по съставянето му приключи. Наистина ви благодаря за положените усилия. Утре клетва в парламента няма да има. Изборите се отлагат за след 20 октомври и правителството на г-н Главчев продължава да изпълнява своите задължения до съставянето на ново служебно правителство", каза Радев.

Той се обърна и към парламента: "Искам най-отговорно да призова Народното събрание да изпълни своите задължения по попълването на домовата книга, за да мога аз от своя страна пълноценно да изпълня моите задължения по съставяне на служебно правителство. От десетте потенциални кандидати за министър-председател две позиции са вакантни, две са с изтекъл мандат, а при четиримата представители на БНБ имаме усложнения, свързани с европейското законодателство".

Ето и състава, който тя предложи

Министър-председател - Горица Кожарева

Министър на финансите и вицепремиер по европейските въпроси - Людмила Петкова

Министър на вътрешните работи - Калин Стоянов

Министър на регионалното развитие и благоустройството - Виолета Коритарова

Министър на труда и социалната политика - Ивайло Иванов

Министър на отбраната - Атанас Запрянов

Министър на външните работи - Иван Кондов

Министър на правосъдието - Мария Павлова

Министър на образованието и науката - Галин Цоков

Министър на здравеопазването - доц. Петко Стефановски

Министър на културата - Найден Тодоров

Министър на околната среда и водите - Виктор Атанасов

Министър на земеделието и храните - Георги Тахов

Министър на транспорта и съобщенията - Валери Борисов

Министър на икономиката и индустрията - Петко Николов

Министър на иновациите и растежа и вицепремиер по въпросите на гражданското общество - Росен Карадимов

Министър на енергетиката - Владимир Малинов

Министър на електронното управление - Владимир Мундров

Министър на туризма - Евтим Милошев

Министър на младежта и спорта - Георги Глушков

Факт е, че изпълнителната власт отново е поверена в ръцете на служебен кабинет, което е ясен знак, че политическата нестабилност в България не е преодоляна. Затова е изключително важно да има откритост и диалог между институциите, които управляват държавата. Аз съм човек, за когото диалогът и уважението са изключително важни, за да може да бъде постигнат най-добрите резултати, каза Кожарева.

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>