Петър Стойчев отишъл за маратон в Япония при тайфун и трус от 7,1 по Рихтер

19.08.2024 09:41
Петър Стойчев след проплуването на Гебралтарския проток с текстилен бански

Час преди плувецът Петър Стойчев да пристигне в Япония за последния маратон от серията Oceans Seven, имало земетресение 7,1 по скалата на Рихтер, както и тайфун. Очаквало се и цунами.

"Япония беше едно много изненадващо пътуване. Разстоянието там би трябвало да е 20 км, но заради силните течения стартирахме от едно рибарско селище, което е на 10 км по-далеч. Първата половина от дистанцията ни отне 3 часа и 10-15 минути, но втората половина ни отне два пъти повече - 6 часа и 25 минути", разказа Стойчев пред Би Ти Ви.

По време на полета се започнал с капитана, който бил унгарец. Заговорили се за Олимпийските игри в Париж, а от капитанът разбрал, че в момента в Япония има тайфун.

Стойчев плувал около 9 часа. После са били нужни още два часа, докато се върне лодката в пристанището и още два до прибирането му в хотела. При началото на плуването му пък валял дъжд.

В морето Стойчев плува с обикновен текстилен бански, който не предпазва от студената вода. Има и малка червена лампа, закачена на банския му, която помага за това плувецът да е видим в тъмното. Освен това маже тялото си със специални мазила, които пазят кожата му от протриване в солената вода.

Следващата седмица Стойчев ще пътува за Англия, за да преплува Ла Манша за трети път. Направи ли го, ще бъде първият човек в света, преплувал всички маратони от серията Oceans Seven за по-малко от половин година. Последно той плува през Ла Манша през 2007 г., когато постави и световен рекорд.

Седемте маратона са с обща дължина около 200 км. Плувецът обясни, че докато се е занимавал с олимпийско плуване, е минавал по 100-110 км на седмица в басейн, така че има достатъчно тренинг.

Вярвам, че нашите плувци в Лос Анджелис няма да са четирима, а повече, както и че не е далеч моментът, в който България пак ще има медал от олимпийски игри, каза Стойчев.

Дълбок поклон за златните медали в борбата и на Карлос Насар, красотата на художествената гимнастика, силата на българските жени в таекуондото, каза той.

Други от Други спортове

Бербатов с Григор и Джокович: Балканската връзка е силна

Балканската връзка е силна. Играта вчера в София беше страхотна. Това написа във фейсбук профила си футболистът Димитър Бербатов и сподели снимка с тенисистите Григор Димитров и Новак Джокович

С 26 отбора от 17 страни започна световното по спортен риболов на Гребната база

Четвъртото световно първенство по спортен риболов в дисциплината „Свободен стил Метод Фидер" стартира с първите си два тренировъчни дни в Пловдив. В съревнованието на Гребния канал участват 26 отбора

Уникалните спортисти - участвали на олимпиада и паралимпиада

20 са хората, които трябва да влязат в златната книга на световния спорт. Те участват и на олимпиади със здравите, и на паралимпиада. Преди да съществуват игрите за инвалиди, има истински феномени

След пауза от 5 г. Тихомир Иванов се завърна в Диамантената лига със 7-о място

Олимпийският шампион от Токио Джанмарко Тамбери от Италия спечели състезанието в скока на височина при мъжете в Диамантената лига в полския град Хожув

Радо Янков трупа сили за новия сезон (Снимки)

Единственият български спортист носител на световната купа на ФИС Радослав Янков продължава с тренировките за новия сезон, съобщават от ски федерацията ни. Той се подготвя в София в родното Чепеларе

>