Трима може и да не се събудят като министри (инфографика)

18.08.2024 23:00
Президентът Румен Радев очаква да получи папка с имената на министрите от Горица Кожарева в понеделник.

Дискретността на Горица Кожарева подхрани кадрови слухове, най-голямата ѝ дилема е била МВР, както здравеопазването и транспортът

Трима служебни министри могат да се окажат извън новия екип на Горица Кожарева, която в понеделник носи списъка на президента Румен Радев. Виж прогнозата на “24 часа” в инфографиката.

Най-голямата въпросителна е около вътрешния министър Калин Стоянов, който и в неделя отиде на Кулата, за да търси решение на летния ад с опашките. Еднакво силни били настроенията той да продължи като МВР шеф или да напусне поста.

“Не мога да ви кажа дали ще бъда част от новия служебен кабинет. В петък предоставихме докладите и анализите, които бъдещият премиер поиска от нас. Оттук нататък решението е само в нея”, лаконичен бе от границата Стоянов.

Бъдещата служебна премиерка е изключително обрана откъм информация за срещите си в парламента с кандидати за постове в изпълнителната власт и това подхранва разни слухове. Откъм “Продължаваме промяната” се разбра, че не одобряват нито един от сегашните заместници на Калин Стоянов.

От часове се подхвърля за МВР и името на специалиста по киберсигурност проф. Илин Савов, забелязан при Кожарева в края на седмицата. Възпитаникът на две академии - на Военната, и на тази на МВР, е работил в ДАТО. Извън 24-годишната му професионална кариера се знае, че е брат на известния диджей Дамян.

50 на 50 била самата кандидатка за премиер за титуляря в Министерството на здравеопазването. В петък откъм ведомството се чу, че заместник-министър Петър Стефановски е бил освободен, което породи две противоположни версии - че плевенският анестезиолог ще замени на поста министър Галя Кондева или че тя подрежда екипа си, преди да бъде избрана пак за служебен министър.

Откъм президентството пък са се сгъстили облаците над един от най-разпознаваемите служебни министри - Георги Гвоздейков. Дори неговата политическа сила ПП, която се дистанцира, след като остана в правителството на Димитър Главчев, нямала против бившият автомобилен състезател да продължи да управлява транспорта. В самото министерство не знаят чие име ще занесе при Румен Радев Кожарева.

Сред най-често споменаваните причини да се търси нов транспортен министър са правителственият авиоотряд, където Гвоздейков замени президентския кадър ген. Златко Златков, връщайки в края на юни на поста ген. Тодор Коджейков. Източници от президентския кръг отричат тази кадрова въртележка да е застрашила Гвоздейков и насочват вниманието към големите сделки с влакове, заради които самият транспортен министър обясни, че остава и като служебен при Главчев.

В понеделник трите въпросителни ще отпаднат и към екипа почти сигурно ще се присъедини опитният Иван Кондов, който реално управляваше външното министерство. Димитър Главчев съвместяваше премиерския пост с този на първи дипломат. Кондов вече веднъж е бил посочван от Радев за служебен външен министър, но е и човекът, който организира в чужбина честите български извънредни избори.

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>