2000 лв. обезщетение плаща мъж от Първомай на съсед, пребил го след запой

18.08.2024 19:12 Никола Михайлов
Съдебната палата в Първомай.

Отричал и обяснил, че другият е паднал на земята, но съдът го признал за виновен

Магистратите го глобили с още 1000 за извършеното 

Обезщетение за причинени неимуществени вреди в размер на 2000 лв. ще трябва да плати мъж от Първомай за побой над свой съсед. Районният съд в града е приел за съвместно разглеждане с делото и граждански иск, който частично е уважил. 

На 10 ноември 2022 г. първомаец и негов познат били в квартално заведение и пили алкохол. Тъй като станало време то да затвори, а те искали да продължат, се преместили в гаража на втория. Вътре заварили сина му, съсед на другия мъж и още един човек, които пиели бира. Двамата се присъединили към компанията. 

След малко домакинът направил забележка на приятеля си по чашка, защото дърпал брадата на съседа си, но той му отвърнал да не се притеснява, защото се познават. Телефонът на мъжа звъннал, той оставил брадата и комшията се поинтересувал кой се обажда. "Ти кой си, че да ми гледаш телефона", подразнил се първият, но въпреки размяната на реплики всички продължили да пият и да си говорят. 

Станало късно и собственикът на гаража казал, че отива да си ляга. 30-ина минути след полунощ мъжът с телефона и съседът му също решили да се прибират. Домовете им били на около 700 метра от мястото, където пили. На път за вкъщи обаче изненадващо комшията ударил няколко пъти с юмрук другия в главата и в гръдния кош.

Пострадалият побегнал, а щом се прибрал събудил жена си. Разказал ѝ, че съседът го ударил в главата. Тя забелязала, че му тече кръв от носа, имал и в слюнката, както и оток на окото. Събудила дъщеря им, която подала сигнал в Районното управление и отишла да търси съседа, но не го намерила у тях. При завръщането ѝ, на мястото вече имало полицейски екип. Пред униформените пострадалият също казал, че е станал жертва на побой.

Всички се отправили към гаража, където видели, че съседът се е върнал. Извикали тримата присъстващи, за да изяснят ситуацията. Пред къщата на пострадалия пристигнали и роднини на комшията му. Възникнал спор - обвиненият отричал да е удрял другия мъж. От главоболието и алкохола пък той от своя страна започнал да твърди, че и другите са го били. Полицаите го посъветвали да си извади медицинско и да подаде жалба в районното. 

След като всички се разотишли, жената на пострадалия помолила неин приятел да ги закара до УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. Там мъжът бил прегледан от специалисти, а след изследванията бил освободен за домашно лечение. По-късно през деня бил освидетелстван от съдебен лекар, който му издал съдебномедицинско удостоверение, а 3 дни по-късно очен лекар му изписал терапия. Заради нараняванията си не можел да работи и излязъл в отпуск от 15 до 28 ноември. Жалбата си депозирал на 3 декември. 

На пострадалия е била изготвена съдебномедицинска експертиза. От заключението ѝ става ясно, че подобни наранявания могат да се получат както от удари с юмрук, така и от падане на земята - каквото твърдял съседът, че се е случило. Според неговата версия опонентът му се строполил на тротоара. Липсвали обаче охлузвания, които щяха да са налице, ако човекът се беше ударил в земята. 

Районният съд в Първомай е приел, че показанията на жената и дъщерята на пострадалия не си противоречат и кореспондират с експертизата. В казаното от другата група свидетели обаче имало разминавания. След анализ на всичко, магистратите са признали съседа в причиняване на лека телесна повреда, изразяваща се в контузия на главата и гръдния кош, кръвонасядания по лицето и ерозии на роговицата. Подсъдимият е освободен от наказателна отговорност, но трябва да плати административна глоба в размер на 1000 лв. Предявеният граждански иск е бил за 5000 лв., но съдът е преценил, че справедливият размер е 2000. Подсъдимият трябва да плати и разноските по делото. 

Други от Регион

Две момчета задигнаха мотор за 20 хил. лева от автосалон в Асеновград

Асеновградски полицаи арестуваха двама тийнейджъри, на 17 и 19 г., за кражба на моторно превозно средство, съобщиха от МВР. Работата на служителите на реда започнала по сигнал от четвъртък

Малки момичета от Пловдивско искат по 200 000 лв. от обвинения в убийството на майка им свой баща

4 години след смъртта на Красимира Куковска от с. Бегово делото тръгва отначало, този път ще се гледа при открити врати  6-годишната Данимира и сестра й Мелани, на 4 г

По 800 лв. плащат двама хулигани, набили мъж в Първомай

Глоби в размер на 800 лв. договориха двама мъже, набили жител на Караджалово в Първомай. Те са се признали за виновни и са сключили споразумение с прокуратурата

Планинските спасители са помогнали на изгубила се жена в Родопите

Два инцидента с туристи са станали в планината за последното денонощие, съобщават от Планинската спасителна служба на Българския Червен кръст (БЧК). При единия случай жена се е загубила в източната

Десетки жители на с. Труд заприщиха пътя Пловдив – Карлово, искат транспорт (Снимки, видео)

34 ученици натъпкани в маршрутка на път за Пловдив, негодуват хората и настояват градският рейс по линия 1 да обслужва селото Десетки жители на село Труд изпълниха заканата си и точно в 13

>