Нощта на 10 януари 1997 г. е ключова за бъдещето на Петя Дикова - учи се на журналистика на живо от баща си

18.08.2024 14:18 Виктория Костова
Петя Дикова
Журналистката се срещна с Джони Деп и Алис Купър.
Аня Пенчева, Петя Дикова, Влади Въргала, Христо Чешмеджиев и Свежен Младенов в спектакъла “Внимание, любов” СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ И БИ ТИ ВИ
Петя Дикова с мъжа си - поета Илиян Любомиров
Двете момчета на Петя Дикова - Илиян и Александър
Петя Дикова с Теди Кацарова и Люба Пашова, които изпълняват “Ези-тура”.

Тв водещата с тайна роля в "Гласът на България", преди това записа нова песен

Не забравяйте, че телевизорът не трябва да е просто празен стол в хола. Винаги търсете начин да сте полезни на зрителя. И винаги бъдете добре подготвени.

Така продуцентът Любен Кънчев орисва Петя Дикова в първия ѝ работен ден в телевизията. И до ден-днешен тя не забравя неговите съвети и затова е една от най-лъчезарните журналистки и тв водещи в ефира.

Започва работа в БНТ в предаването “Меломания”, а за кастинга разбира от певеца и композитор Богдан Томов, който казал на всичките си приятели, че в телевизията търсят водещи. След като пробите минали, водещата Лили Вучкова и продуцентът Любо Кънчев казали на избраните, между които Алекс Сърчаджиева, Ники Илиев и Атанас Михайлов да търсят начин да са полезни на зрителите.

Днес Петя Дикова показва световни звезди по българския ефир.

Журналистическата работа я

отвежда в домовете на

Монсерат Кабайе, Андреа

Бочели, Ерос Рамацоти,

тя е правила интервюта с Джони Деп, Куийн, Адам Ламбърт и много други. Зрителите я гледат в сутрешния блок “Тази събота и неделя”. От всичките си интервюта обаче няма любимо. 

“Ако ми се наложи да се върна към някое от миналото, често си откривам детайли, които е можело да подобря, въпрос, който е можело да променя, някоя непремерена модулация на гласа… По-скоро имам интервюта, които си давам сметка, че са ме поставили на друго ниво, като Джони Деп, Андреа Бочели, Queen, Дзукеро или Алис Купър например. Ако заслужиш комплимент от такива хора, тогава вече знаеш, че си си свършил работата”, разказва Петя Дикова пред “24 часа”.

Съвсем наскоро тя направи интервю, което е “близко до сърцето ѝ”. “Главният редактор на списание “Биограф” Георги Неделчев ме покани да напиша голяма статия за Георги Христов и неговия юбилей. 16 страници с наши интервюта през годините. Много се постарах. Дано се хареса на публиката”, разказва журналистката.

Иначе като малка мечтаела да работи на “касов апарат, да цъка копчета по цял ден и да раздава касови бележки”. Желанието ѝ идва, тъй като прекарвала много време в Народния театър Иван Вазов с майка си - актрисата Аня Пенчева. Покрай нея тя от 4-годишна била “помощник-суфльор на шедьовъра на Питър Шафър “Черна комедия” в Народния театър “Иван Вазов”, както и касиер в ресторанта”. Ако беше сбъднала желанието си, българската журналистика щеше много да е изгубила.

Един от любимите ѝ забавни детски спомени отново е свързан с театъра, където прекарвала голяма част от времето. “Когато бях малка, имаше две възрастни актриси, които вечно казваха: “Съблечете детето, облечете детето! Съблечете детето, облечете детето!” Свят ми се завиваше. Тогава не знаех, че в един определен период на жената ту ѝ е студено, ту ѝ е горещо”, разказва Петя Дикова.

Закърмена с актьорската професия, тя не се отдалечава от нея. Завършва висшето си образование в Лондон, където журналистика, театър и превод. Дебютът ѝ в театъра е с представлението “Рейс”, което дълги години се играе на най-голямата ни сцена. Тогава тя си партнира с майка си, както и с Михаил Петров, Георги Мамалев, Христо Чешмеджиев, Кръстю Лафазанов, Антон Радичев, Кирил Кавадарков, Ники Илиев. Режисьор е Борис Панкин. По това време завършвала бакалавърската си степен в Англия, а поканата да играе в представление, я връща в София, без да се замисли. Но след като започва работа в Би Ти Ви заради много ангажименти, прекъсва участието си в театъра. 

Миналата година обаче тя се завърна на театралната сцена заради спектакъла “Внимание, любов”, където отново си партнира с майка си. Събира ги продуцентът Кирил Кирилов, чиято е идеята майка и дъщеря отново да играят заедно. Участват още Владислав Карамфилов, по-известен като Влади Въргала, Христо Чешмеджиев и Свежен Младенов.

Да бъде с майка си на една сцена ѝ носи спокойствие. “Усещам присъствието ѝ, мигновената ѝ оценка за това как се справям – от одобрително намигване до укорително дишане. Динамично е около нея”, описва Петя Дикова.

Според нея двете си приличат по чипия нос, а иначе Аня Пенчева била “истинска галеница на съдбата”. “Всичко при нея идва с лекота. Аз трябва да полагам много усилия и да се боря”, казва Дикова.

Една от случките, които са предопределили професионалното ѝ бъдеще, е през 1997 г. вечерта на 10 срещу 11 януари. Това е периодът, в който страната ни е в тежка политическа и социално-икономическа криза. Започват протести, предизвикани от резкия скок на инфлацията. А в нощта на 10 срещу 11 януари 1997 г. протестите ескалират и граждани щурмуват парламента. Протестиращите искат да предотвратят съставянето на ново правителство на БСП. 

“Тати се прибира, камерата също е с него. Слушаме по радиото, че около парламента има насилие и тежки сблъсъци между полиция и протестиращи. Аз вече знаех достатъчно за професията, че да го накарам да отидем, за да снима какво се случва, това бяха първите години на “Канал 3”. На площада наистина беше опасно и мен ме прибраха в известния хотел на жълтите павета”, спомня си Петя Дикова.

Съветите, които получава от баща си - журналистът Сашо Диков, са

да бъде честна към професията и да я работи така, че да може да се погледне в огледалото

Според нея обаче двамата са много различни. “Той например няма проблем да зададе личен въпрос от типа: “Защо нямаш деца?” или да каже думата “вазелин” в национален ефир, а аз не бих се чувствала удобно в такава пиперлива роля. И понеже бягам от “жълтото”, баща ми понякога нарича въпросите ми “беззъби”. Но аз пак си го обичам и го уважавам безкрайно много”, казва журналистката.

Къде е границата? Този въпрос обаче си задава Петя Дикова. “Наистина ли публиката се вълнува от жълтини? Могат ли пикантериите да бъдат поднесени интелигентно? Как да направя вълнуващ репортаж за премиера на книга или изложба, трябва ли непременно да бъде и интригуващ? Кога възпитанието започва да пречи? Това са въпроси, които ме вълнуват, но работата в екип с продуцентите Весела Кисьова и Деа Манолова е направила така, че да не правим компромиси.”

Освен на екран зрителите може да я гледат и в друго амплоа. Тя участва в проекта на Игор Марковски “Пеещи артисти”, в който записа трета песен. Всъщност той сбъднал друга нейна мечта да пее на сцената на зала 1 на НДК. Концертът бе през ноември миналата година, когато тя излезе на сцената с десетки известни изпълнители, сред които Орлин Горанов, Орлин Павлов, Наско от Б.Т.Р., Маргарита Хранова и много други. Спектакълът бе под диригентската палка на маестро Георги Милтиядов и симфоничен оркестър от 75 музиканти.

Като в пролетна гора

мен ме срещна в хубав ден

този мъничък рефрен

Ези-Тура.

Понякога Тура

е със пурпурна зора,

а понякога Ези

е със вечерните сълзи.

Но така е в живота:

няма дата, няма квота.

И върти се колело

към добро и към зло.

Припев:

Аз пея за живота

За бара и морето,

за изгреви и залези,

аз пея за живота.

Наздраве за доброто!

Ези-Тура и в любовта! 

Това е текстът на песента “Ези-тура”, която Петя Дикова пее заедно с Теди Кацарова и Люба Пашова. Премиерата на видеоклипа бе на 8 август. 

“Работата с приятели винаги е за предпочитане. С Теди Кацарова и Люба Пашова сме добри приятелки. Бих записала още толкова песни, за колкото ме поканят. Използвам възможността да поканя читателите ви на концерта “Пеещи артисти” в НДК на 24 септември. Ще попеем заедно, а може и да се присмеем - на мен основно”, казва с усмивка Петя Дикова. 

Заснемането на видеоклипа на новата песен не ѝ било трудно, защото разчита на подготовка, раздаване и по-скоро страст, отколкото да впечатли някого. “Щеше да ми е трудно, ако се вземам на сериозно”, казва тя. А относно заглавието на песента, тя не взема решения на принципа “ези тура”. Винаги обмисля, премисля и по американски прави схема на един празен лист с плюсове отляво и минуси отдясно.

Като малка също била толкова отговорна. Веднъж в детската градина нейният приятел Тони я бутнал от стола и тя се ударила в ръба на масата. Тогава си сцепила веждата и текнало много кръв. Разбира се, закарали я до болницата с линейка. Лекарите обаче останали шашнати, защото първото, което казала, било: “И да внимавате да не ми изцапате роклята, защото ми е нова и мама ще се кара”. “Е, мама не се кара, а оттогава остана една сладка история за разказване и белег, с който винаги съм се гордеела, а днес дори намирам за секси”, казва Петя Дикова. 

Тя се връща в детството си и сега, като

реди пъзели, конструктори, мемори карти с двете си момчета - Александър и Илиян

Любимите им занимания са да играят заедно, да плуват и тя да отговаря на безбройните им въпроси.

Учи ги на правила, да знаят къде са границите и да са добри хора. А сега е времето и да ги научи да пишат и четат.

Нещо съвсем ново обаче ѝ предстои. Тя ще има много специална роля в новия сезон на “Гласът на България”, но все още не издава каква е. “Много обичам шоуто и нямам търпение до старта на единадесетия му сезон съвсем скоро по Би Ти Ви”, казва журналистката.

Други от Възход и падение

Дейвид Гарет ще свири в Пловдив на 3 юни догодина

Концертът на прочутия цигулар, който е част от световната му обиколка Millennium Symphony World Tour 2025, ще бъде в Античния театър в Пловдив на 3 юни

Стефка Янорова и Георги Кадурин се опитват да върнат тръпката във връзката си в нова пиеса

Стефка Янорова и Георги Кадурин са двойка, която се опитва да върне тръпката във връзката си чрез нелепи упражнения, предписани от терапевт. А Полина Недкова и Георги Къркеланов са полицайка и актьор

Дж.К. Роулинг два пъти отказвала да бъде номинирана за член на Камара на лордовете

Писателката Дж. К. Роулинг разкри, че два пъти е отхвърлила предложение да бъде номинирана за член на британската Камара на лордовете, както че ще откаже и трета, съобщи Би Би Си

Рекордните 1 420 646 лв. приходи събра "Гунди" за три дни

С опашки пред киносалоните, пълни зали, бурни аплодисменти и хиляди трогателни отзиви от зрителите в цялата страна премина първият уикенд, в който публиката се срещна с „Гунди – Легенда за любовта"

Нови искове за сексуално насилие са подадени срещу рапъра Пи Диди

Седем нови граждански дела са заведени срещу Шон "Пи Диди" Кумс, включително две от обвинители, които казват, че са били непълнолетни по времето, когато  твърдят

>