Как сами през лятото можем да си докараме хранително отравяне

17.08.2024 22:00
СНИМКА: Архив

Специалисти посочиха грешките в кухнята, които ни изправят пред опасност

Лятото и особено нетърпимите жеги напоследък са сезонът на хранителните отравяния. Че в този сезон никакви храни, дори и сготвените, не бива да се оставят дори и час извън хладилника, е очевидно. Но има редица други грешки, които правим в кухнята и които могат да доведат до неприятни стомашни преживявания, ако не и до нещо по-сериозно. Ето какво съвети дават експертите от британската Агенция за хранителни стандарти и Американското министерство на земеделието.

Никога не започвайте пазара със замразените продукти

Тях трябва да ги слагате в пазарската си количка последни. Колкото и да е хладно в магазина, ако дълго се разхождате в него и след това пътувате известно време до дома си, това гарантира те да се разтопят и хранителните им качества да намалеят значително. Повторното замразяване е още по-вредно, отколкото ако ги сготвите веднага.

Внимателно оглеждайте опаковките за скъсване

Никога не купувайте продукти, чиято опаковка е нарушена. Това означава, че по време на транспорта и подреждането на щанда те може да са били заразени и има голям риск от хранително отравяне.

Не слагайте едни до други суровото месо и другите продукти

Хигиената започва още преди да влезете в кухнята. При пазаруване отделяйте на различни места суровото месо и другите продукти, така че да не се опират помежду си.

Използвайте една от дъските само за месо и нищо друго

Винаги трябва да имате отделна дъска, на която да режете суровото месо и да не я използвате за нищо друго. Несготвеното или полусготвеното месо е един от основните причинители на хранителни отравяния и да имате отделни дъски и ножове за него и за зеленчуците би намалило значително рисковете. След рязането на сурово месо домакинските прибори трябва грижливо да бъдат измити.

Не претопляйте ориза

Суровият ориз може да съдържа спори на бактерията bacillus cereus. Те могат да оцелеят, когато оризът е сготвен и оставен на стайна температура, и могат да причинят повръщане или диария. Винаги охлаждайте ориза в рамките на един час, дръжте остатъците от него за не повече от един ден и се уверете, че претопленият ориз е горещ, преди да го консумирате. Освен това не претопляйте ориза повече от веднъж.

Мийте горските плодове непосредствено преди ядене

Деликатните меки плодове като малини и ягоди може да изглеждат неудобни за миене, но те също носят микроорганизми, прихванати чрез замърсена вода или по време на бране и обработка. Изплакнете ги със студена вода, за да сте спокойни. Но правете това точно преди да сте готови да ги ядете, тъй като влагата намалява срока им на годност и те бързо загниват.

Мийте отвън дините и пъпешите

Плодовете, отглеждани на земята, като диня и пъпеш, имат висок риск от хранително отравяне, тъй като бактериите листерия могат да виреят върху грубата кора и да се разпространят в месестата част. Измийте ги старателно отвън, преди да ги разрежете.

Никога не гответе с открита рана на ръцете си

Дори едно леко порязване е отворена рана, която може да разпространи бактерии и да стане източник на хранително отравяне. Увийте всички порязвания, независимо колко малки са, в лейкопласт. В професионалните кухни превръзките винаги са ярки, за да се виждат лесно.

Хладилникът не бива да се претъпква, за да се остави въздухът да циркулира свободно.

Миришете храната, за да видите дали е за изхвърляне, но задължително проверете срока на годност

Всички сме подушвали вкиснато мляко, но не всички бактерии произвеждат лоша миризма. Въпреки че обонянието е добър показател, не му се доверявайте като на единствен начин за откриване на развалени храни. Проверявайте сроковете на годност и не поемайте риск.

Не слагайте топли ястия в хладилника

Поставянето на топла храна в хладилника повишава вътрешната температура и може да изложи цялата храна там на развитие на бактерии. За да охладите храната по-бързо, така че да е на подходяща температура за съхранение в хладилника, разделете я на по-малки порции. Най-студената част на хладилника трябва да е под 5 градуса по Целзий.

Не замразявайте отново размразен сладолед

Не замразявайте повторно сладолед, след като се разтопи. Когато се остави на стайна температура за продължително време, могат да се развият бактерии като листерия.

Не съхранявайте сурово месо или риба твърде дълго

Не се изкушавайте да съхранявате сурово месо и риба твърде дълго в хладилника. В идеалния случай ги сгответе или ги замразете в рамките на два дни след покупката.

Избягвайте определени храни от шведската маса

Избягвайте например сандвичи с яйца, които са били на шведската маса цял следобед. Поддържането на рискови храни като яйца, ориз, месо и риба при неподходяща температура е сигурен начин за разпространение на хранително отравяне. Ястията не трябва да се оставят повече от два часа на стайна температура или не повече от един час, ако денят е горещ.

Не слагайте сурово месо на най-горния рафт на хладилника

Суровото месо трябва да се съхранява на долния рафт (най-студената зона в хладилника) в чист, затворен с капак контейнер, така че соковете да не замърсяват друга храна. Съхранявайте го отделно от всеки друг продукт.

Избягвайте недобре изпечена мръвка

Купете си дигитален термометър за храна и никога повече няма да се тревожите за недостатъчно (или прекомерно) готвене на месо. Говеждото, свинското, агнешкото и телешкото трябва да имат минимална вътрешна температура от 63 градуса по Целзий, а пилето трябва да се готви до вътрешна температура от поне 74°С.

Не мийте суровото пилешко или пуешко

Измиването на сурово месо като пилешко или пуешко е остарял мит за безопасността на храните. Изплакването на месото ще разпръсне бактерии в кухнята, по мивката, кърпите и приборите. Вместо това спазвайте основната хигиена на храната, докато приготвяте пилето, и го гответе старателно, за да избегнете замърсяване.

Не ползвайте същата щипка за сурово и варено месо на барбекюто

Когато печете колбаси и бургери на барбекюто, е по-лесно да използвате един комплект щипки – но рискувате да разпространите бактерии от сурово към варено месо и зеленчуци. Вземете две различни цветни щипки: една за сурови и една за обработени продукти.

Не тъпчете хладилника

Оставете място в хладилника, за да може въздухът да циркулира. Препълването му с храна може да повиши температурата и риска от размножаване на бактерии. Бактериите се размножават бързо, когато температурата надвиши 8 градуса по Целзий.

Не дръжте замразената храна цял ден на плота

Размразявайте замразената храна възможно най-бързо. Това означава да не я оставяте цял ден на кухненския плот. Размразяването на храната в хладилника за една нощ е най-добрият вариант. Размразете месото в чиния, за да не капе кръв върху други храни.

Спазвайте срока на годност на консервите

Полезно е да имате в шкафа консерва с домати или боб, но консервите не са вечни – спазвайте срока на годност. Освен това, ако използвате само половин консерва, избягвайте да съхранявате отворената консерва в хладилника, тъй като храната може да придобие метален вкус. Вместо това я преместете в по-малък съд.

през лятото можем да си докараме хранително отравяне

Винаги режете суровото месо на отделна дъска, на която не слагате никакви други продукти.

Неспокоен стомах, съчетан с гадене и диария? Помислете какво последно хапнахте и пихте

Необходимо e да се пие повече вода, за да се избегне дехидратация на организма

Неспокойният стомах, съчетан с гадене и диария, може лесно да провали плановете ни и да ни накара да се чудим откъде и защо са се появили съответните симптоми. Най-често причината са хранителни неинфекциозни интоксикации. Те са най-характерни за летните месеци. Разглеждат се като последица от консумация на храна, съдържаща екзогенни (външни за организма) отровни вещества.

Разделят се на няколко групи:

Започват скоро след хранене и са резултат от нарушения и пропуски в основни хигиенни навици, както и от неправилно съхранение на хранителните продукти.

Симптоми на хранително отравяне са:

Едно от първите неща е промивката на стомаха, съветват специалистите. Една от рецептите, подходящи за изпълнение в домашни условия, е да се изпият около 1,0-1,5 до 2 литра вода или слаб разтвор на сода за хляб, след което да се предизвика повръщане. Същата стъпка може да се направи с активен въглен (обичайно се приема 1 таблетка на 10 кг тегло).

Хранителните отравяния много бързо дехидратират организма, затова е необходимо да се компенсира загубата на течност. Необходимо е да се пие повече вода или още по-добре – специални рехидратиращи разтвори, но задължително на малки порции и често.

Безалкохолни и плодови сокове не са препоръчителни, защото няма да помогнат, а само може да увеличат диарията. Пробиотиците също могат да помогнат за намаляването както на продължителността на разстройството, така и на честотата на изхожданията. Ако предприетите мерки не дадат резултат и не настъпи подобрение, трябва да се търси лекар

Симптоми, които трябва да ни насочат към лекар:

Трябва да се определи дали симптомите се дължат на вирус, бактерия или паразит. Ако причината е хранително отравяне, причинено от бактерии, обикновено се изписва антибиотик за борба с инфекцията.

Други от Докторе кажи

Ново проучване потвърди: Коронавирусът е тръгнал от Ухан

Публикуваното днес проучване за произхода на КОВИД-19 предоставя нови доказателства в подкрепа на хипотезата за предаване на заразата на хора от заразени животни, пуснати за продажба на пазара в Ухан

За първи път в Турция разделиха сиамски близнаци, съединени в главата

Първа по рода си за Турция операция за разделяне на сиамски близнаци, свързани в областта на главата, беше извършена в Анкарската градска болница "Билкент"

Първи смъртен случай от западнонилска треска в Северна Македония

Медиите в Северна Македония съобщават за първия смъртен случай от западнонилска треска. Става дума за 78-годишен мъж от Кочанско, който е починал една седмица след като е бил хоспитализиран в

Удължават забраната за износ на инсулин

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева издаде нова заповед за забрана износа на инсулини и аналози, и други понижаващи кръвната захар лекарства

Кметът на Соколарци пътува с трактор, за да купува лекарства на цялото село

С трактор през зимата, с коли или с автобуси - така десетки високопланински села в Сливенско се снабдяват с лекарства. В тях живеят предимно възрастни хора, а най-близките аптеки са на близо час път

>