Археологът Деси Давидова за големия си удар в Пловдив: Такава златна заготовка не е намирана у нас

17.08.2024 14:32 Радко Паунов
Част от откритите монети Кадър: Радио Пловдив
Археолозите Десислава Давидова и Стоян Иванов проучват и още един важен за историята на Пловдив обект – Плоската могила на "Брезовско шосе".

Урожай от монети и много ценна керамика от елинизма до ранното средновековие излязоха на терен от едва 100–ина квадратни метра

Още не може да осмисли какъв удар е направила на терен от едва 100–ина квадратни метра в центъра на Пловдив археологът Десислава Давидова.

Както съобщихме, над 500 монети от различни епохи, много ценна керамика и древен надпис излязоха при спасителните разкопки в центъра на града. Голямата сензация е златната заготовка за изработка на ювелирни изделия.

"Не зная някой да е намирал подобно нещо", коментира тя пред "24 часа". По думите й заготовката не е била за производство на монети, а вероятно е била предназначена за разкрасяване и правене на някакъв вид бижута.

Като количеството пък откритите от Давидова монети се равняват на съкровище. Те са силно патинирани и предстои тяхното почистване и идентифициране. Повечето са бронзови и доказват, че теренът е бил обитаван над 2500 години. Давидова, която е специалист нумизмат, е категорична, че монетите са от различни периоди. Най–ранните са от IV век преди Христа, когато е епохата на елинизма, голяма част са римски, има също късноантични и такива, които са от ранното средновековие.
"Мястото се оказа интересно, тъй като на него се улавя пълното развитие на града през различните епохи. Проучваният терен е под Небет тепе. Имало е засечени жилища, преди години наблизо бе открита антична улица. Очевидно е античен квартал, който се е развивал, а впоследствие е кореспондирал с Източната порта от нейния елинистически период. Това, което сега е експонирано, е от римско време.
Пловдив е от малкото градове, който се е развивал вертикално и разкриването на стратиграфията е трудно", коментира Давидова.
Разкопките бяха извършени експресно – за 25 дни. И вече са финализирани.
"Предстои ми да направя разбор на откритата керамиката. Тя също е от различни векове – има такава от елинизма, от римско време и късноантична. Излязоха цели съдове, макар и малки, които ще се реставрират.
Зидовете също са интересни. Римляните като са строили, са се съобразявали с ландшафта и са правили конструкции, които да подпират терена и върху него са строили. Неслучайно са най–добрите строители", коментира Давидова.
Не всеки има този късмет да попадне на такива находки и най–вече на древен надпис, който се появи на втория ден от разкопките. Предполага се, че е от постамент върху статуя и се свързва с управлението на император Септимий Север.

Други от От Пловдив

Задържаха пловдивчанин, измамил двама пенсионери с 27 хил. лв. по схемата "Твой близък уби дете"

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 25-годишен мъж с инициали Р. З., че на 21 юни и 5 юли т. г. е извършил две телефонни измами, при които са пострадали двама мъже, на 77 г

Вижте тримата, били и заплашвали пловдивчанин заради чатове, сред тях и кметът на хисарско село

Гледат делото при закрити врати В Пловдивския районен съд бяха доведени 28-годишният Петър Истилянов, баща му Цвятко, който е кметски наместник на хисарското село Мало Крушево, и Валентин Джевизов

Министър Коритарова: До края на годината камерите на тол системата готови да засичат и скоростта

Поевтиняване на винетните такси няма да има, но не се предвижда и поскъпване, каза министърът на регионалното развитие Не можем на всеки участък да поставяме колчета

Бебето, с което майка му скочи от хотел в Кърджали, е със счупен череп и опасност за живота

Борят се да го спасят в най-голямата пловдивска болница  Със счупен череп и опасност за живота е бебето, с което майка му скочи от третия етаж на хотел в Кърджали

Защо да изберете нас – "Петко Ангелов БГ"

Опит „Петко Ангелов БГ“ ЕООД извършва транспорт на всякакви видове товари, включително ADR, от България и Турция до всички европейски дестинации и обратно

>