Реди ли Нейчев, добрият съсед на Румен Радев, новия служебен кабинет (Обзор)

16.08.2024 23:00
Делян Пеевски показа снимка на Александър Нейчев, седнал на диванче в парламента.
Нейков бе сред най-приближените до Корнелия Нинова, която лично го направи финансист на БСП до 2021 г. Снимка: Фейсбук
След изборната победа за втория мандат на Румен Радев Нейков бе сред най-близките хора, празнуващи резултатите в НДК. До него е Николай Копринков. Снимка: Фейсбук

Един мъж, седнал в фотьойл пред нечий кабинет из българския парламент, се превърна в знаменитост на петъчния ден. Делян Пеевски направи популярен в минута своя изява непознатия Александър Нейчев, описвайки го като човека, чрез който президентът оказва натиск върху кандидат-премиера Горица Кожарева за бъдещите министри.

Преди 7 години името на Александър Нейчев като невидим фактор в най-новата българска политика “засича” първо “24 часа”.

Непотвърдени слухове на “Позитано” водят към административния секректар в сградата Александър Нейчев, който първи обърнал внимание на лидерката (Корнелия Нинова) върху кариерата на ген. Румен Радев. Как точно обаче той го е забелязал, не е ясно.

Този раказ за изстрелването в политиката на настоящия държавен глава бе включен в книгата “Румен Радев - петият президент”, която “24 часа” публикува през 2017 г.

Според слуховете тогава Нейчев споделил на Нинова, че има съсед, за когото знае, че е изключително уважаван във военните среди и се ползва с добра репутация. Не бил наясно с подробности, познавали се само от етажната собственост, пояснил той. Последвали срещи, лидерката на БСП се запознала с генерала и решила да го номинира.

Внимание върху личността Румен Радев ми обърна човек, който работи на “Позитано” и е част от екипа. Този човек ми обърна внимание. Аз се запознах с Румен Радев и го предложих. Александър Нейчев се казва човекът - не крия нищо - написаното в книгата на “24 часа” потвърждава и самата Нинова пред Нова тв пак през 2017 г.

Дали този същият добронамерен съсед сега е в активна комуникация по политически въпроси с една друга дама - посочената от Радев за следващ служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева?

Александър Нейчев - човекът, който всеки ден е в парламента от името на Мистър Кеш - Радев.

С пряк телефон оказва натиск - аз съм убеден - върху кандидат-

премиера Проверете този кандидат-премиер има ли собствена воля, или лично се управлява от Радев.

Ето го човека - това е другият, тайният касиер освен Копринков, който събира рушветите на Мистър Кеш, изнудва, събира, влачи, избухна председателят на ДПС Делян Пеевски в типичния си от последните месеци атакуващ стил срещу президента.

Потърсен от “24 часа”, Нейчев отрече да се бърка в реденето на служебния кабинет. Но

призна, че познава както Радев, така и Горица

Грънчарова - Кожарева. И докато възможностите на другия споменат - президентския секретар Николай Копринков, за влияние в държавата от името на “Дондуков” 2 се описват като митични, то името на Нейчев отдавна не бе споменавано публично.

И двамата с Копринков са били свързани с БСП. Настоящият президентски секретар бе дългогодишен член на партията и кмет на пловдивското село Труд.

“Добрият съсед” на Радев пък бе административно-финансов директор на “Позитано” 20, след като Нинова оглави партията.

Роденият през 1975 г. Александър Нейчев е син на някогашния зам.областен управител на Смолян Красимир Нейчев от БСП.

Имената на баща и син се появяват в два родопски скандала

През 2012 г. Нейчев-старши трябваше да освободи общинско жилище в Смолян, което използвал неправомерно, след като вече не е в областната управа. Александър пък е проверяван за присвояване на общински средства в качеството му на зам.-кмет на община Неделино, какъвто е до 2011 г. По времето на кабинета “Орешарски” за кратко бе директор в Министерството на младежта и спорта. Освободен е, след като Бойко Борисов спечели третия си управленски мандат.

През 2021 г. Нейчев напусна “Позитано” 20. Официално - по взаимно съгласие с ръководството на БСП, неофициално - заради разрива между Нинова и Радев. Горещата клюка бе, че

до разлъката се стигнало, след като Калоян Методиев го засякъл да разговаря с главния секретар на президента

Димитър Стоянов през лятото същата година. Преди това самият Методиев за кратко бе шеф на президентския кабинет, после премина в най-тесния кръг на лидерката Нинова и тя го вкара в листите на 50-ото НС, но групата го изключи и сега е независим депутат.Тогава Нинова подозирала, че заради Нейчев към Радев има теч на информация за случващото се на “Позитано”.

След това, през юни 2021 г. финансистът акостира в Управителния съвет на Южното централно държавно предприятие. Задържа се там месеци. С идването на кабинета “Петков” депутатът на БСП Иван Иванов стана земеделски министър и Нейчев бе сменен в горското предприятие с общинския соцлидер в Смолян Милко Гавазов.

Нейчев бе и в инициативния комитет за втория мандат на Румен Радев

Дори бе в кръга от хората от щаба, които празнуваха победата в изборната нощ - като част от екипа, работил най-много за нея.

Последната му публикация във фейсбук, публична дори за тези, които не са му приятели в социалната мрежа, е от 7 август. Той споделя в социалната си мрежа мнението на президента Радев за конституционните промени.

Правителството се бави, защото президентът е на море в чужбина, обяви пък ден по-рано Пеевски. Депутати коментираха, че Радев е със съпругата си на кратка ваканция в Гърция. Той даде на Грънчарова-Кожарева срок до 19-и за състав на кабинета, тогава трябва да пусне указа за служебните министри и за избори на 20 октомври.

Други от От страната и света

20-годишна скочи с бебе от третия етаж на хотел в Кърджали

Жена на 20 години скочи с едногодишното си дете от третия етаж на хотел в Кърджали. Инцидентът е станал в четвъртък към 04,30 часа. Жената излязла през прозореца с бебето си в ръце и полетяла към

Гуцанов: Несериозно е сега да сменяме Антон Славчев

Председателят на парламентарната група на БСП Борислав Гуцанов смята за несериозно освобождаването на Антон Славчев като председател на Антикорупционната комисия Гуцанов в оставащите едва три работни

Британец удари двама пешеходци на "зебра" в Павликени

68-годишн британец не спря на "зебра" и връхлетя с автомобила си върху мъж и жена, докато пресичат. За щастие потърпевшите не са пострадали сериозно, съобщиха от полицията във Велико Търново

С епитети като "шушляци" парламентът отхвърли промените за свикване на референдуми

Само 80 подкрепиха идеята на ИТН за снижаване критериите за допитванията След два часа спорове по темата за референдумите депутатите решиха да не променят правилата за провеждането им

Карлос Насар гостува на празника на с. Бачево

Разложкото село Бачево ще празнува културата, образованието и спорта, а златното момче Карлос Насар ще бъде специален гост в събота на "Бачево празнува"

>