Адвокат на обвинените за апартаментите на Иван от Кючука на косъм да купи едно от жилищата

15.08.2024 16:19 Никола Михайлов
Трима от задържаните за имотната измама на Иван Кацаров.

Стоимен Банков отнесе и глоба в размер на 500 лв., защото наруши реда в залата

Васил Марков, един от защитниците на четиримата задържани за измамата с трите апартамента на Иван Кацаров от пловдивския квартал "Кючук Париж", за малко не купил едно от жилищата. Това се разбра по време на заседанието в Пловдивския районен съд, който остави зад решетките Иван Стоянов, Стоимен Банков, Емил Чавдаров и Емил Димитров. 

"Имам преки впечатления за един от имотите, защото за малко щях да го придобия. Оттам познавам клиента ми Емил Димитров", обясни в залата юристът. Той обаче се отказал от покупката, защото жилището било доста запуснато. 

57-годишният Иван Кацаров беше в неизвестност няколко месеца, след като последно се чул с братовчед си по Коледа. Мъжът се притеснил и пратил сина си да подаде сигнал в Първо районно управление. Оказало се, че трите наследствени апартамента на пловдивчанина са продадени, а от него няма и следа. През юни той се прибра с автобус от Слънчев бряг, където стана ясно, че се е озовал, след като прекарал няколко месеца в град Елена. 

Прокуратурата разпореди разследване на случая с апартамнтите на Иван Кацаров и повдигна обвинение за имотна измама на 5 души. Заедно с четиримата мъже, които днес се изправиха пред съда, към наказателна отговорност е привлечена и Цонка Ганева. Тя е освободена с мярка подписка, след като е разказала за целия престъпен план. 

Според прокурора Пламен Пантов събраните доказателства са достатъчни, за да се предположи, че мъжете са съпричастни към престъплението, в което са обвинени. "Действията им са внимателно координирани. По безскрупулен начин пострадалият е бил лишен от имотите си, а обвиняемите почти всеки ден са обсъждали продажбите на апартаментите и разпределянето на парите между тях", заяви той в залата. Според него в случая не става въпрос за инцидент, а за "престъпен маниер".

Адвокатите на Стоянов, Димитров, Банков и Чавдаров контрираха прокурора и заявиха, че няма достатъчно доказателства за извършено престъпление. Кирил Николов, който защитава Иван Стоянов, постави под въпрос в случая изобщо да е извършено престъпление. Според него Кацаров, който в документите по делото е описван като "добронамерен квартален пияница", може да е решил да продаде сам апартаментите си евтино, за да има пари за алкохол. "Не виждам да е твърде лошо, ако някой се възползва от желанието на друг да се отърве на безценица от имуществото си", каза той. 

Четиримата подсъдими поискаха по-леки мерки за неотклонение и заявиха, че ще съдействат на разследването. Въпреки това съдът прие, че най-адекватната мярка за неотклонение е "задържане под стража". По делото има и СРС-та, от които ставало ясно, че обвиняемите дори са се подигравали на Кацаров за случилото се. 

Щом чу, че остава зад решетките, Стоимен Банков плесна силно с ръце, недоволен от развоя на събитията. Съдия Русев мигновено констатира, че е нарушен редът в залата и му наложи 500 лв. глоба.

Решението на Районния съд подлежи на обжалване в 3-дневен срок. Ако се възползват от правото си, четиримата мъже ще застанат отново пред магистратите на 22 август.

След заседанието прокурор Пантов разказа повече за механизма на измамата. Четиримата спечелили доверието на Кацаров, като го черпили алкохол и му давали дребни пари за цигари. Така го убедили да участва в продажбата на единия от апартаментите му и го развели по всички възможни институции. Създали пълномощно, с което един от обвиняемите е прехвърлил на друг трите имота. Продадени са за общо 97 хил. лв. Под предтекст, че банковите сметки на един от обвиняемите са запорирани, Кацаров предоставил своята. Там пристигнали парите, 57-годишният мъж ги изтеглил и ги предал на новите си приятели.

След като го отвели в къщата на Чавдаров в Елена, те ежедневно го снабдявали с алкохол, за да не мисли за апартаментите и му взели телефона, за да няма контакт с никого. Целта е била да не разбере какво се случва с имотите, които в това време са изчистени от мебелите и продадени на други хора. "Те реално получават два пъти пари - веднъж тези 97 хиляди и втори път от новите обитатели", обясни Пантов.

Други от От Пловдив

Фари, изселникът от Възродителния процес, се върна у нас, плати жилище в Пловдив и не го получи

Оставало да издължи 10 хил. евро, но фирмата продавач все отлагала финализирането на сделката, докато един ден намерил апартамента със сменен ключ Да си харесаш жилище в Пловдив

Змиярник ли ще става Домът на младоженците в Пловдив? (Снимки)

Общински съветник пуска подписка срещу настаняването на Природонаучния музей в ритуалната сграда Настройвате обществото с изкривена информация, реагира директорът на експозицията Огнян Тодоров

Намереният в Пловдив и околността америций можел да се използва за мръсни бомби

Измерените стойности превишават над 430 пъти нормата на естествения радиационен гама-фонд на територията на България, заяви председателят на ДАНС Пламен Тончев При 6 претърсвания и изземвания на

За първи път: Правят сапунки по главната улица на Пловдив

Измиха целия Гроздов пазар за честванията на 22 септември За нощно миене с шампоан по главната улица на Пловдив информират от общината. Методът е известен от казармата като сапунка

Остава опасността за живота на бебето, с което майка му скочи от третия етаж в Кърджали

В пловдивската УМБАЛ "Св. Георги" продължават да се борят за живота му Състоянието на бебето, чиято майка скочи от третия етаж в хотел в Кърджали, държейки го в ръце

>