Скандал между ДПС и ПП-ДБ за изслушването на Цветан Василев в парламента

15.08.2024 16:14
Депутатите изслушват Цветан Василев по видеовръзка.

Със скандал започна поредното заседание за влиянието на Мартин Нотариуса и Петьо Петров-Еврото в съдебната система. Депутатите трябва да изслушат Цветан Василев, който е подсъдим за източването на КТБ. Той живее в Сърбия и ще се включи по видео връзка. Народното събрание е отказало техника за изслушването, но депутатите са осигурили такава.
"Този издирван от интерпол престъпник да дойде лично, не знам къде се крие, може би в Руското посолство. Там трябваше да бъде проведено заседанието на комисията", каза Хамид Хамид от ДПС. Лена Бориславова от ПП-ДБ призова Василев да бъде изслушан.
"Аз съм вносител на предложението. Подкрепям Лена Бориславова. КТБ беше най-голямата афера след източването на банките и има пряка връзка с правосъдната система", каза Златан Златанов, който е вносител на предложението Василев да бъде изслушан.
"Правите маймунджилъци на издирван аферист. Хиляди българи са без бода, четирима министри чакат за изслушване, вие ще изслушвате този издирван престъпник. Правите услуга на руската мафия", каза Хамид.
"Фантазиите ви летят този следобед", репликира го председателят на комисията Надежда Йорданова от ПП-ДБ.
"Той е издирван престъпник с руската мафия, изслушването може да го направите в Руския културен център, там сигурно имат същата техника за пряка връзка с Цветан Василев", обяви Станислав  Атанасов от ДПС. 
"Ако някой е наясно с фалита на КТБ, това е ДПС. Тогава ние отвън възразявахме срещу тези модели", отговори Йорданова. Изслушването на Цветан Василев започна.

"Не съм престъпник, а съм обвинен от Гешев, който беше изхвърлен от прокуратурата за уронване на престижа на съдебната власт. Не съм издирван от интерпол. Руската банка ВТБ беше акционер в най-големия телеком с помощта на тези депутати, които ме обвиняват", каза Цветан Василев. 

Той не познава Нотариуса, но обяви Пепи Еврото като основен играч в удара срещу КТБ през 2014 г. 

Лена Бориславова попита Василев кой стои зад инициалите Д.П. в документите по делото КТБ и защо Пеевски не е разпитван от разследването. 

"Не е тайна, че КТБ до средата на 2013 г. кредитираше проекти на семейството Пеевски-Кръстева, включително и съвместни наши проекти. Отношенията ни се усложниха. Започнахме преговори. Вероятно оттогава са свързани тези мои кратки резолюции. На определен етап тези кредити не са били добре обезпечени. Поискахме допълнително обезпечение, но той отказа. Паралелно са се движили процедурите в прокуратурата и следствието, което се ръководеше от неговия приятел Пепи Еврото. Пеевски е разпитван, но за делото за подготовката на убийството му", започна разказа си подсъдимият банкер. 

Други от От страната и света

Малките фирми няма да внасят ДДС за това, което продават, ако оборотът им е под 166 хил. лева

Бонусът ще важи и при износ  за  ЕС, ако компанията не прескача прага от 100 000 евро  Още облекчения за големите компании, които работят у нас, предлага финансовото министерство

Божидар Божанов: В антикорупционните органи трябват политически неутрални лица, Бойко Рашков е депутат

От ПП-ДБ искаме оставката на Антон Славчев като шеф на антикорупционната комисия, а не тестваме мнозинства, каза за БНТ депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов

ДАНС: България няма нищо общо с пейджърите, взривени в Ливан и Сирия

В резултат на проверките, извършени от Държавна агенция „Национална сигурност", съвместно с Националната агенция по приходите, Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници"

Нападнатата бременна музикантка във Варна: Притесних се първо за детето

38-годишна бременна украинка е била нападната във Варна . Жената е изкарвала парите си като уличен музикант, когато мъж във видимо нетрезво състояние започва да я обижда, а след това я удря в лицето

Продължава делото срещу шофьора, убил 15-годишния Филип на пешеходна пътека

Продължава делото за смъртта на 15-годишния Филип, който беше прегазен на пешеходна пътека на столичната улица "Гурко" миналия септември. Подсъдим е 37-годишният Петър Тодоров

>