Уникалната статуя и много тайни на Хераклея Синтика са под частен имот край Рупите

15.08.2024 08:31 Тони Маскръчка
Теренът на Хераклея Синтика още не е изцяло проучен.
Процедурата по изправяне и преместване на статуята бе сложна и рискована. СНИМКА: ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПЕТРИЧ

“На Хераклея Синтика има работа за десетилетия напред. Разкрили сме една малка част от древното селище. Имаме проблем с частни имоти, които спъват работата ни, и държавата трябва да се заеме сериозно, защото не само тук собствениците на земя създават пречки. Без държавата да си заеме мястото, общините не могат да се справят.”

Това казва археологът проф. Людмил Вагалински, който повече от 15 г. ръководи разкопките на античния град Хераклея Синтика в местността Рупите край Петрич.

Древното селище стана един от най-посещаваните туристически обекти у нас в последните години. През юли археолозите откриха изцяло запазена мраморна статуя с глава, което се случва рядко.

Този шедьовър на античното изкуство предизвика интереса на най-големите световни медии и стана истинска сензация. Още докато не беше извадена от Клоака максима (Големия канал) на града, имаше предположения, че е на бог Хермес. След тежка операция по изваждането и преместването ѝ в музея в Петрич образът се разкри изцяло. Видя се, че е майсторска изработка от цял блок мрамор. Все още не е ясно кой е човекът, но археолозите са категорични, че това е

владетел, изобразен като бог

Статуята, висока 2,10 м и тежка близо 1 т, вече е изправена, обезопасена и може да се види в музея. Реставраторите започват работата си по нея, а след като лицето бъде окончателно почистено, ще се избистри и версията за самоличността на обожествения владетел. Очаква се статуята да покаже пълния си блясък след почистването и консервацията, защото всеки детайл е значим и носи съществена информация за разкриване на образа. Вероятно е правена в началото на новата ера или малко преди това.

Сега е направена рентгенография на глезена и се вижда, че пукнатината не е толкова страшна, но все пак е обезопасена. Реставраторът ще работи на място, в музея, ще има подвижен параван, за да може посетителите да наблюдават целия процес.

Откритието става случайно при аварийна консервация на стари разкопки от 2018 г. Тогава екипът на проф. Вагалински работи по форума на Хераклея Синтика и Големият канал е разкрит. Теренът - около 4 дка, обаче е частен - собственик е Димитър Георгиев, син на оранжерийния производител Велин Георгиев от Петрич. Малко преди това го купил от жител на с. Рупите.

“Работата ни се възпрепятства. Затворихме канала с метални решетки, за да не влизат хора, че е опасно. Намира се на частен терен в източния край на централния площад. Заради това там

не може да се направи трайна консервация, а само аварийна

Въпреки че теренът е частен, ние не може да оставим така разкритото да се съсипва. Боли ни, защото сме работили много време по тези разкопки и периодично правим аварийна консервация. Издигнали сме стени и зидария, поставяме чували с пясък, дървени конструкции, така че да запазим градежите. Проверяваме периодично състоянието, за да видим какво има за подменяне”, казва ръководителят на разкопките.

“На терена, където археолозите очакваха преди години да има най-интересни открития, има пет частни имота. Започнахме процедурата по откупуването им преди близо 5 г. Общинският съвет гласува обектът да е от първостепенно значение. Лицензирани оценители определиха цената, ние я вдигнахме още малко и стигна до 5-6 хил. лв. на декар. Това бе

земеделска земя с много ниска категория. Не е плодородна,

почвите са глинени с речни наноси. Обяснихме на собствениците, че по закон те не могат нищо да направят със земята си. През 2021 г. откупихме два парцела, тази година още един. Остават два. За единия имаме договорка да го откупим, но там наследниците са много. Част от тях са дали съгласие, надявам се това да направят и останалите. За втория терен не срещаме разбиране от собственика Димитър Георгиев”, разказва Катя Стоянова, директор “Културно наследство и туризъм” в Петрич и ръководител на проекта за консервация, реставрация, експониране и социализация на Хераклея Синтика.

Минала е процедурата по смяна предназначението на имотите от земеделски в урбанизирани за културно-историческо наследство. Стоянова се надява отчуждаването поне на единия частен имот - около 3 дка, да приключи бързо, за да може до края на археологическия сезон, екипът да има фронт за работа. Там има светилища, порта и други интересни обекти.

Община Петрич има 10-годишен договор с Министерството на културата за управление на обекта. В последните 5-6 г. няколко пъти са писали до МК за разрешаване на проблема с частните имоти, но нямало реакция.

Велин Георгиев призна пред “24 часа”, че има неразбирателство с проф. Вагалински. Категоричен е, че няма да продаде земята на общината.

Не е против в имота да се разкопава, но иска той да бъде ограден,

да се знаело какво точно е намерено и да има някой, който да следи работата. “Искам всичко намерено да си остане за държавата. Знам, че аз там нищо не мога да правя, нямам против да работят археолози, но да е друг ръководителят. Не мисля, че преча, като не ги пускам в имота си. Има други терени, на които да копаят. Имам идея да регистрирам фондация. Ако държавата ми го отчужди, ще водя дела в съда”, коментира Георгиев. Пращал е няколко сигнала в полицията, че в частния имот копаят иманяри, имало разположен кран и др. Заради тези сигнали се наложило проф. Вагалински да пише обяснения.

Георгиев смята, че точно под неговия имот има много интересни находки. Местни жители смятат, че в местността, в която живеела Ванга, е била заровена златна статуя на конник в цял ръст. Някои твърдели, че това бил св. Константин, а други - тракийският бог Херос. Има и друга версия - че Ванга започнала да пророкува, след като ѝ се явил конник на бял кон.

След откриването на мраморната статуя в Хераклея Синтика дойде служебният министър на културата Найден Тодоров, който обеща да бъдат предприети действия за решаване на проблема. “Археологическите ценности са публична държавна собственост. Всичко, което е открито на територията на България, е публична държавна собственост и ние имаме нужда от съдействието на хората, когато се случи откритие. Ако липсва съдействие, тогава влизат в сила други разпоредби на законите”, заяви министърът.

Той разясни, че в този процес страните са собствениците, държавата и общината. Те трябва да се разберат и частникът да отстъпи на държавата имота си, а тя да го предостави на общината за стопанисване, защото той не може да владее археологически обект.

Министърът поиска от община Петрич официален документ, за да може Министерството на културата да внесе в Министерския съвет предложение за отчуждаване. “Още на следващия ден изпратихме такова писмо. Тази процедура по отчуждаване в полза на държавата е по-бърза, но засега нямаме индикация, че е започнала”, казва Катя Стоянова.

На частен терен археолозите могат да работят, но нямат право на трайна консервация и така намереното се руши. От друга страна, общината

няма как да включи тези терени при кандидатстване по европроекти

по линия на културно-историческото наследство.

Сега община Петрич изпълнява такъв проект за част от територията на разкопките. Първият етап приключи - представени са северният портик на града, гражданската и раннохристиянската базилики, колонада и улицата с жилищни, занаятчийски и търговски помещения и др. Има посетителски център, място за концерти, литературни четения, изложби.

Работи се по втората част на проекта за социализация на Хераклея Синтика - зоната е на 500 м от разкопките. Изгражда се нов посетителски център със заведение за хранене, пет бунгала за детски лагери, възстановка на римски терми с минерална вода от Рупите, къмпинг.

Древният град се е развивал от елинистически полис до римски град, просъществувал е от IV в. пр. н. е. до около IV в. от н. е., когато е сринат от две земетресения.

Други от От страната и света

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

Васил Терзиев: Новият главен архитект на София трябва да бъде избран прозрачно

Новият главен архитект на София трябва да бъде професионалист с ясна цел - да развива града ни, способен да комуникира ефективно с професионалните и браншовите организации, бизнеса и гражданите

>