Митът за 10-те хиляди часа практика, които водят до шеметен успех

16.08.2024 05:31 Димитрана Александрова

Това са поне 5 години усилия по цял ден, така че внимателно преценете заслужават ли си

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Получавате изключително изкушаващо предложение да поемете нова отговорност в работата. Ще ви донесе по-високи доходи и шанс за напредък в йерархията на компанията. Но се колебаете, защото си е голямо предизвикателство - трябва да усвоите нови умения, за да сте успешни. Притеснявате се, макар мениджърите да казват, че ще ви дадат време, не очакват от вас незабавни главоломни резултати.

Е, то нищо не става без усилия. Става с много усилия, когато човек има талант. И с още по-много, когато няма.

Много, много, но все пак колко много

Тази истина за усилията се знае от хилядолетия, но изчислението за 10-те хиляди часа е популярно отскоро. То е получено след маса изследвания на най-различни хора, постигнали майсторство в онова, с което се занимават - музиканти, писатели, спортисти, бизнесмени, всякакви професионалисти, че даже престъпници.

Теорията нашумява от книгата на журналиста и социолог Малкълм Гладуел "Изключителните: История на успеха" (2008). Той се базира на трудовете на психолога Андерс Ериксон, изучава историите на успеха, постигнат от легендарни личности и компании, в резултат на което формулира "Правилото на 10-те хиляди часа практика".

За каквато и област да говорим, за да достигнете майсторство, това число се среща с учудващо постоянство, пише Гладуел. Да, вярно, едни хора постигат след заниманията си по-големи успехи отколкото други. "Но засега още никой не е срещнал случай, когато високото ниво на майсторство е било постигнато за по-къс срок. Изглежда точно толкова време е нужно на мозъка, за да усвои всичката информация, която ви е необходима", обобщава социологът.

За тези, на които им се иска да противоречат с нещо от сорта на "О, я стига с тъпи теории", има примери. Моцарт композира от малък, но първия си концерт, смятан за велик, сътворява на 21 - след като 10 години е съчинявал музика. Или нещо по-съвременно - Бил Гейтс е прекарал в програмиране около 10 000 часа, преди да направи големия скок към "Майкрософт". Спомните си и нещо по-лично - как сте ставали все по-добри от все по-дългия опит в електронните игри или как сте усвоявали изкуството на гримирането с практика.

Ефект за постигане на наистина високо майсторство имат само упоритите тренировки със задачи, които непрекъснато се усложняват. Иначе рискувате да зациклите на едно равнище, посочва Гладуел.

Характерът има значение

Като чуе за 10-те хиляди часа практика, човек се ужасява. Те са равни на 3 часа упражнения на ден или на 20 часа упражнения седмично в продължение на 10 години, ако усвоявате ново умение в работата редом с другите си задачи. Или на 1250 работни дни, т.е. 5 години (в годината има средно 250 работни дни), ако се занимавате само с това.

Изглежда много дълго и си е така, което означава, че преди да приемете предизвикателството, трябва да направите реалистична оценка.

Първо, имате ли достатъчно характер - търпение да полагате този последователен труд и воля да издържите изискваното постоянство.

Нетърпеливите трудно достигат до майсторство именно заради неспособността да са упорити в повторенията. Ако сте от тях, преценете колко ще издържите и докъде ще стигнете за това време. 10-те хиляди часа водят до майсторство.

Но може би то не ви е необходимо, а ще се справяте достатъчно добре и с по-малко съвършенство в умението, което ще овладеете примерно за 2 години. Тогава направете план как да го развивате, като си определите етапи и след постигането на успех във всеки от тях се самонаграждавате. Според психолозите това е изключително важно, за да поддържате волята си.

10, 5 или дори 2 години обаче са си много време. От ключово значение е да анализирате и да решите на какво го посвещавате. Азбучна истина е, че човек трябва да се развива. Но има и понятие ефективност - колко ресурси влагате, за да постигнете дадена цел. От това зависи дали тя да ви е приоритет.

И на каква цена

Да речем, че новата отговорност, която ви предлагат да поемете, е свързана с търговия. А сред вашите силни страни не фигурира умелата комуникация. Направо сте си интроверти, не обичате да общувате, та камо ли да се стараете да ставате симпатични. В такъв случай ще трябва да положите наистина титанични усилия, да изразходвате огромна енергия, за да изградите умение. Много по-разумно е да насочите ресурсите си към друго, което ще постигнете с по-малко труд.

В прословутата теория за 10-те хиляди часа практика Малкълм Гладуел не отрича заложбите. Не твърди, че без грам музикална дарба ще станете виртуозен цигулар след толкова часа упражнения.
Ползата от тренировките зависи от природните дадености и те трябва да бъдат преценени, когато човек си избира цел. Но после в рамките на една група от таланти (цигулари, каквито конкретни изследвания са правени) това, което отделя най-добрите от останалите, е колко дълго и колко старателно са работили.

В различните спортове важен фактор са физическите характеристики. Който ги има, в бягане или в скокове може по-бързо да постигне успех. Но футболните вратари колкото повече тренират, толкова по-голям усет развиват накъде лети топката и как да я отбият.

Проучванията доказват и че колкото по-комплексна е дейността, толкова повече упражнения са необходими, за да бъде овладяна до съвършенство.

Така че преценете всичко това, преди да приемете предизвикателството - дали тоновете усилия, които ще положите, ще ви се отблагодарят достатъчно.

Съпоставката между вложени ресурси и получени резултати е показател за ефективността. Не си заслужава да гоните цел, която ще струва прекалено скъпо. По-умно е да си поставите друга, която ще постигнете при по-ниска цена или която ще ви доведе до по-голям успех.

Всъщност теорията за 10-те хиляди часа практика не е мит, но за да е напълно вярна, се нуждае от допълнения, преди да я приложите. Щом си заслужава, смело се захващайте да влезете в лигата на изключителните.

------ Как работи ученето ------

Следващата крачка е какво правите през тези 10-хиляди часа.

"Практиката не е панацея, тя не ви прави директно по-добри. Прави ви по-автоматични, което има своите силни и слаби страни", обяснява Скот Йънг, автор на книгата "Станете по-добри във всичко: 12 максими за майсторство".

Според него положителният ефект от просто практика има граници, често тя не е най-добрият и най-бързият път, особено ако не разберете как работи ученето като цяло и ученето в различни контексти.

"И да практикувате много, ако не използвате най-добрите методи, включително тези на други хора, няма да постигнете майсторско умение - подчертава Скот Йънг. - Трябва да изпълнявате правилната техника от самото начало. Ето защо учителите по пиано и треньорите по тенис предпочитат да обучават този, който няма опит, вместо онзи, който има много опит."

Йънг се позовава на Андерс Ериксон, чието изследване вдъхновява правилото за 10-те хиляди часа практика: "Той е против идеята, че просто прекарването на много време в правене на нещо ще ви направи особено добри. Неговата идея е за целенасочена практика - под ръководството на треньор и с незабавна обратна връзка за вашето представяне. Имате нужда от тези съставки, иначе можете да прекарате много време, правейки нещо и придобивайки увереност, но да не развиете истински експертен опит".

За да получите висококачествена обратна връзка, трябва да я търсите умно. Не питайте някого какво мисли за свършената работа. Така го карате да даде оценка добра или лоша е. Питайте "Ако искате да подобрите изпълнението на тази задача, какво бихте направили". Така вече насочвате към конкретно обмисляне и препоръки. Като търсите повече обратна връзка, ще получите достъп до по-добри методи, които няма да откриете по метода проба-грешка", уверява Йънг.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

У всекиго се крие гений, но у някои дреме. Как да събудите вашия за успех в кариерата

Ако всички ви дават акъл в работата, прекалявате със заучена или с менте безпомощност

64% предпочитат изкуствен интелект пред интелекта на сегашния шеф или как да работите с робот

Взимащ, даващ или обменящ психотип сте и изненадващ отговор кой осигурява успех

Ваканционна скука, та се пука? Открийте причината - тя влияе и на успеха в работата

Как да се справяте с колега простак

Съмнението - този убиец на професионалния успех

Маневри по хоризонтала и вертикала към шефския пост

Как да превърнете песимистична нагласа в двигател за успех

Защо кратката отпуска е по-опасна от никаква и какво е СОС

Как да не позволявате заядлив колега да ви вбеси

Сигурен път към (не)успех - умният знае кога да се откаже, глупавият безкрайно се инати

Други от От страната и света

Арестуваха мъж, обрал два пъти адвокатска кантора в Бургас

Полицаи от Първо Районно управление – Бургас задържаха 46-годишен криминално проявен и осъждан бургазлия, извършил две взломни кражби от адвокатска кантора в Бургас

Антон Славчев остава да води и “Антикорупция”, и комисията за отнемане на имущество (Обзор)

След 4 часа скандали депутатите решиха, че конституционно мнозинство трябва и за сваляне на шефа. "Промяната" без шанс да събере такова, а Борисов не участва в дебата - знае какво е "като Севда да те

Пияните и дрогираните шофьори – санитари? Политиците ги жалят. Засега

“24 часа” анкетира парламентарните групи: Позициите са от “да видим каква е статистиката след промяната с отнемането на колите им”, през бързи присъди и работа без пари в реанимациите

Жена отказва връзка с по-млад мъж - побеснял, той убива с нож новия й приятел

Отхвърленият Никола Райчев пратил на Дарина съобщение по вайбър: "Ще избия с голи ръце теб и всичките ти близки" На 9 октомври съдът ще разпита обвинения и баща му Ще избия с голи ръце теб и

Калоян Паргов: Необходима е правна защита на жертвите на социални неравенства

Социалните неравенства са широко разпространен проблем в обществото и могат да бъдат причина за различни форми на дискриминация и нарушения на правата на човека

>