България пак отличник в ЕС – сега е втора по ръст на икономиката (Инфографика)

14.08.2024 21:30 Христо Николов
Инфлация СНИМКА: Пиксабей

Изпреварва ни само Испания с 2,9%

Равномерното нарастване на българската икономика, характерно за последните тримесечия, продължава и през второто, когато у нас са произведени стоки и услуги за 45,190 млрд. лв. Това прави годишния ръст на икономиката 2%, какъвто не е бил от началото на миналата година. Спрямо първото тримесечие ръстът е 0,5%, показват експресните данни на НСИ, публикувани в сряда.

Този път страната ни е на второ място в ЕС по ръст на БВП, изпреварена единствено от Испания, която има 2,9% годишен ръст. Все пак данните за всички държави все още не са публикувани. Предходното тримесечие българската икономика също беше сред отличниците, достигайки до 6-о място в ЕС.

Данните на Евростат показват задълбочаване на тенденцията, забелязана в началото на годината - водещите икономики на ЕС и еврозоната са изпаднали в рецесия, или имат незначителен ръст за сметка на южните държави, чиито икономики растат.

През второто тримесечие немската икономика например има спад от 0,1% и тази тенденция продължава вече четвърто тримесечие, т.е.

Германия на практика е в техническа рецесия.

Икономическият ръст в България продължава да се дължи на потреблението, което се подхранва от постоянно растящите заплати и пенсии.

Онзи ден НСИ отчете ръст на заплатите през второто тримесечие от 18% - един от най-големите за последните години, при 2,5% инфлация.

Общият ръст на кредитирането също е доста голям - 13,24%, почти колкото най-високия ръст от средата на 2022 г., изобщо постиган някога, а раздадените заеми на населението също подхранват потреблението.

Има още едно обстоятелство, което натежава върху постигнатия икономически ръст - за първи път от над една година износът нараства, макар и много леко - с 0,9%.

За сметка на това обаче индустриалното производство у нас, а и в цяла Европа продължава да отчита спадове и това прави прогнозите за икономиката поне за близкото бъдеще доста несигурни. Българските предприятия са много тясно обвързани със западноевропейските компании, а индустрията специално в еврозоната продължава да стагнира и външното търсене на стоки и услуги намалява, което е малшанс за нашите износители.

Засега данните само отчасти съвпадат с прогнозите на банки и институции, но далеч не с всички. Според МФ например към края на тази година българската икономика би трябвало да отчете 3,2% годишен ръст, което изглежда все по-несигурно. Предвижданията на МВФ, ЕК, на БНБ и на търговските банки се движат между 1,9 и 2,2% ръст за тази година.

Експресните оценки на НСИ, публикувани в сряда, са първите данни за отминалия период, които се публикуват 45 дни след като периодът е свършил. Впоследствие те винаги се коригират, например първоначалната оценка за годишния ръст на икономиката през първото тримесечие беше 1,7%, но после бе увеличена на 1,8%.

Други от От страната и света

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

>