Вълка по пътя на на Черепа

14.08.2024 21:06 Кирил Борисов
Румен Гайтански крачи по ул. “Оборище” през март тази година.
Васил Божков
Това “Бугати” е един от конфискуваните автомобили.
Къщата на бизнесмена на столичната ул. “Оборище” беше обискирана в сряда сутринта.
Стоян Мавродиев (вдясно)

Животът днес на Румен Гайтански като на Васил Божков преди 5 г. - претърсват офиси, отнемат скъпи коли, а те - в чужбина

Приеманият за недосегаем допреди месеци Румен Гайтански-Вълка попадна под ударите на закона по същия начин, както това се случи преди близо 5 години с Васил Божков-Черепа. Тогава хазартният бос избяга в Дубай, а в понеделник стана ясно, че царят на боклука също е в чужбина, както и бившият шеф на Българската банка за развитие и на финансовия надзор Стоян Мавродиев.

“24 часа” го потърси на два от телефонните номера, с които разполагаме, но единият бе изключен, а на другия непознат мъжки глас лаконично обяви: Грешка!

Днес Божков е подсъдим по едно от делата срещу него, но

проблемите за Гайтански тепърва започват

В сряда прокурори и инспектори на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) влязоха в офиси и жилища на бизнесмена, приближен до почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Претърсени са и помещения, ползвани от Стоян Мавродиев. (Виж за него по-долу.)

С разрешение на съда прокуратурата иззе от адреси на Вълка три луксозни автомобила - “Бугати”, “Ролс-Ройс” и “Мерцедес”. Издирват се още 5 коли. По същия начин през февруари 2020 г. бяха иззети и колите на Божков.

Преди седмица от КПК съобщиха, че разследват как са били похарчени 148,5 млн. лв., отпуснати от ББР като кредит на “Роудуей Кънстракшън” през юни 2019 г. Парите са дадени за покупката на “Пътстройинженеринг”, което тогава е собственост на дружество “Био майнинг”, контролирано от Гайтански. По това време директор на банката е Стоян Мавродиев. Заемът обаче не е върнат, а с парите са изплащани дългове на ТЕЦ “Варна” със собственик Ахмед Доган, купувани са автомобили, а част от тях са изтеглени като дивидент от Гайтански. Междувременно “Био Майнинг” построи и хотел край язовир “Искър”, който се оказа незаконен.

На практика Гайтански е взел кредит за странна сделка - контролираната от него фирма да купи дружество, притежавано от друга компания пак под негов контрол

Вместо с парите да се откриват работни места и да се развива бизнес, те са използвани за други цели, а обезпечението е фиктивно, стана ясно от съобщение на КПК. Това е договор на “Пътстройинженеринг” за доставка на материали. Той е подписан през 2018 г. и е прекратен седмица по-късно. А след година е представен като гаранция, че кредитът на “Роудуей Кънстракшън” ще бъде върнат, което така и не се случва. 

Малко след като парите са усвоени, “Кристална вода” - фирма пак под контрола на Гайтански, получава заем от 30 млн. лв. от “Био Майнинг”. И КПК казва, че всички фирми се управляват от Гайтански, който е и собственик на “Био майнинг”. “Кристална вода” се води на съпругата му Ася Христова, а “Роудуей Кънстракшън” е на адвокат Иван Георгиев - бивш съдия в Софийския районен съд, показа проверка на “24 часа” в Търговския регистър.

“Кристална вода” например първо е била обезпечител на кредит, даден на ТЕЦ “Варна” от Търговска банка Д. С 30 млн. лв. от заема от ББР обаче фирмата на Гайтански погасява въпросния дълг на централата.

Към датата на отпускането на кредита принципал на банката е Министерството на икономиката. През 2022 г. редовното правителство на

Тогава бяха обявени и най-големите кредити, отпуснати от ББР, а данните бяха изпратени в прокуратурата, но нищо не последва.

В същото време бизнесът на Гайтански просперираше. Фирмите му за сметосъбиране

имат договори за извозване на боклук в цялата страна

Контролирани от него акционерни дружества участват в консорциуми с договори за стотици милиони с държавни институции и общини за строителство. Той дори успя да спре процедурата по събарянето на незаконния сарай до язовир “Искър” чрез съда. В началото на месеца обаче Югозападното държавно предприятие прекрати договора на “Био Майнинг” за съвместна дейност, заради която беше построена огромната вила до язовира.

Мавродиев изгря като икономическо острие през 2009 г. и залезе 11 г. по-късно с куп скандали

Стоян Мавродиев стана едно от лицата на ГЕРБ в икономическата политика, когато през 2009 г. бе избран за депутат. Преди това юристът бе в частния бизнес - работи като правен и данъчен консултант в “Прайсуотърхаус България”, а след това основава консултантската фирма “Юнайтед консултинг”.

През 2010 г. Мавродиев става шеф на Комисията по финансов надзор, след като внася промени в закона, с които членовете на комисията са сменени предсрочно. Седем години по-късно вече е начело на ББР, а през 2020 г. е освободен от поста заедно с целия директорски борд на банката, като повод става отпуснат кредит на дружество със скромни приходи. През това време се прослави като един от най-добре платените хора на държавна служба с месечна заплата от 36 211 лева. 

Мавродиев нашумя и във връзка с привличането му като свидетел по делото срещу Евелин Банев – Брендо, както и във връзка с разпространените в медиите списъци с посетители на шефа на КТБ Цветан Василев, преди банката да фалира. Самият Мавродиев твърди, че изнасяната за него информация е тенденциозно поднесена или е медийни спекулации.

По времето, когато е в ББР, Мавродиев има редица “сблъсаци” с публикации в медиите, издавани от Иво Прокопиев. Стига се до дела, които Мавродиев завежда за клевета. През 2019 г. печели едно от тях. През същата година Прокопиев пък осъжда Мавродиев за неистински и позорни твърдения. През 2024 г. журналист от “Капитал”, осъден през 2019 г. за клевета по жалба на Мавродиев, печели делото в Европейския съд по правата на човека.

Други от От страната и света

Пияните и дрогираните шофьори – санитари? Политиците ги жалят. Засега

“24 часа” анкетира парламентарните групи: Позициите са от “да видим каква е статистиката след промяната с отнемането на колите им”, през бързи присъди и работа без пари в реанимациите

Жена отказва връзка с по-млад мъж - побеснял, той убива с нож новия й приятел

Отхвърленият Никола Райчев пратил на Дарина съобщение по вайбър: "Ще избия с голи ръце теб и всичките ти близки" На 9 октомври съдът ще разпита обвинения и баща му Ще избия с голи ръце теб и

Калоян Паргов: Необходима е правна защита на жертвите на социални неравенства

Социалните неравенства са широко разпространен проблем в обществото и могат да бъдат причина за различни форми на дискриминация и нарушения на правата на човека

22-годишна италианка е родила и заровила две бебета в градината си

22-годишната студентка по право Киара Петролини призна, че в рамките на година е родила сама и тайно две бебета и ги е заровила в градината, без никой да знае. Това станало близо до град Парма

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

>