У всекиго се крие гений, но у някои дреме. Как да събудите вашия за успех в кариерата

15.08.2024 05:30 Димитрана Александрова

Не суровата интелектуална мощ е важна, а упоритото развитие на способностите

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Гений е силна дума. Като я чуете, си представяте Алберт Айнщайн, Леонардо да Винчи или поне Кристиано Роналдо - хора, родени с талант и постигнали пробиви, непостижими за другите. Изобщо не ви хрумва, че и вие може да сте гений. Ако някой ви го каже, ще решите, че ви се подиграва.

Да, но учените твърдят, че гениите не се раждат, а се изграждат като изключителни личности. Роден музикант, артист, математик, ръководител и т.н. са неверни клишета. Талантът, интелигентността не са генетични дадености, която някои имат, а други нямат. Следователно у всекиго се крие гений. У вас също.

Първо трябва да приемете тази мисъл. Пък и защо да не я приемете. "Няма дефиниция на гений. Кого смятаме за гений зависи от нашите разбирания за стойност и за това как стойностните неща се създават. Геният е човешка конструкция, която зависи от времето, мястото и културата", казва Крейг Райт, професор в Йейл. В своето проучване той стига до извода, че мнозинството хора вярват на погрешни клишета.

Едно от тях е за силата на гените. Тя е преекспонирана, а истината е, че всичко, което човек е, се дължи на това, което получава от гените си, и на поредица от процеси на развитие. Гените му си взаимодействат със средата и с усилията. И в крайна сметка способностите му се определят от живота, който води.

Суровата мозъчна мощ не е ключово важна. "Значението на коефциента на интелигентност (IQ) е надценено. Стивън Хокинг не е можел да чете до 8 години, Пикасо и Бетовен не са се справяли с най-прости математически уравнения. Джак Ма, Джон Ленън, Томас Едисън, Уолт Дисни, Чарлз Дарвин, Стив Джобс не са били добри студенти", изрежда Крейг Райт.

В своите изследвания и професорът по психология Дийн Кейт Саймънтън стига до извода, че гениалността не бива да се приема като изключителен интелект. На нея трябва да се гледа като на способност и навик, който да бъде развит, за да се стигне до изключителни постижения. В противен случай и надарените с висок IQ не постигат нищо особено.

Сам гений, Айнщайн е прав в изключително популярната си мисъл: "Геният е 1% талант и 99% усилен труд".

Заради гените хората имат различни видове потенциал. Затова е важно първо родителите, а после самият човек да разбере какво може най-добре. След това трябва да се възползва максимално от естествения си интерес към рисуване, танци, числа, предприемачество, общуване и т.н., за да развие способностите си. Тук вече средата има значение - подкрепата на семейството, възможностите за образование, които държавата предоставя, ценностите, които обществото изповяда.

В този смисъл е вярно популярното разбиране, че геният е човек, който е попаднал на правилното място в правилното време. Но от голямо значение са и усилията, които той самият полага за собственото си развитие. Ако се остави да бъде убеден в клишето, че всеки се ражда с определени способности и определена степен на интелигентност, се обрича на неуспех. Било защото се смята за завършен, било защото мисли, че каквото и прави, е обречен да не постигне нищо особено.

Историята показва, че хората, смятани за гении, имат обща характеристика - мислили са по начин, различен от обичайния за мнозинството хора. Така са успявали да правят връзки между неща, които никой друг не е правил, и са постигали запомнящи се успехи.

Може да започнете да мислите по различен от обичайния начин, но това не става "на гола поляна".

Нужни са поне 4 предпоставки.

"Всички гениални хора са любознателни и изключително упорити. Способността да се отпуснете достатъчно, че да позволите на различни идеи да се слеят и да се превърнат в нещо ново, е от ключово значение за развитието на гениалност", твърди Райт.

1. Задължително е да обичате да учите нови неща, упорито да търсите нова информация, да се палите по това, което правите. Ако у вас ги няма едновременно любознателността, последователността и страстта, няма да постигнете нито гениален пробив, нито успех в работата, твърдят специалистите по личностно развитие.

2. Историята опровергава масовото убеждение, че на гениите всичко им се получава лесно заради вродените им способности. Всички са работили неуморно и денонощно. Това увеличава шансовете за успех, защото умножава уменията и опита. Теорията, че за да станете майстори, са ви необходими 10 000 часа практика, е доказана многократно. (За митовете и реалностите около нея четете утре.)

3. Гениалните идеи често идват в преследването на нещо, което повечето хора определят като лудост. Затова бъдете смели да започвате начинания, за които никой досега не се е осмелил. Не се плашете и да поставяте под съмнение правила, мъдрости, начини, които всички смятат за непоклатими и единствено възможни.

4. Не спирайте да слушате и да крадете от другите. Всеки човек е различен, всяко мнение крие частица истина, нещо, от което можете да се поучите или да ви даде идея.

Всичко това означава, че вашият ум е отворен за постоянни промени и дори да не направите нещо гениално, ще имате успех в кариерата и в личния си живот.

Има обаче поне 4 лоши навика, които ще ви попречат, ако не се заемете веднага да се освободите от тях.

1. Не мислите, преди да говорите. Това определено не е черта, която историята е запомнила за гениите. Те не бърборят безразборно, а обмислят това, което искат да кажат, преди да го кажат.

2. Притеснявате се да сгрешите. Гениите признават, че е възможно да не са най-умните и да се провалят. Те приемат спокойно грешките си, а разликата им с обикновените хора е, че ги анализират и се учат от тях. Не позволяват обаче страхът да ги откаже от намеренията и идеите им.

3. Не сте гъвкави. Гениите и въобще умните хора винаги са готови да направят промени в ход, да отчетат новите обстоятелства, да видят чуждата логика, да приложат различни варианти.
"Когнитивната и поведенческа гъвкавост наред с търпимостта към промени настройва към успех", подчертава проф. Саймънтън.

4. Не разсъждавате самостоятелно. Това не означава да не отчитате вярното и полезното в чуждите мнения. Означава да позволявате другите да контролират живота ви, защото искате да угодите на общите представи и нагласи. Ако смятате, че мнозинството винаги е право, никога няма да успеете да мислите по начин, различен от другите. Ерго, няма да постигнете нищо гениално.

------ Все пак 3 важни съставки в рецептата ------

Няма рецепта за достигане на успех и проява на гениалност, признава проф. Саймънтън. При изследванията си обаче той е открил какво помага.

Помага смяната на дейности, заниманията в различни сфери. Например Айнщайн обичал да свири на цигулка и имал просветления във физиката, докато свирел. "В определен момент няколко идеи се сблъскват и показват нова възможна траектория на развитие", обяснява професорът.

Мотивацията има изключително значение за развитие на потенциала и достигане пика на способностите. Тук огромна роля играе собственият избор. Когато човек не е бил принуден, а сам се е заставил да се занимава с нещо, тогава работи в желание и енергия. Тази дейност се превръща в негова страст и шансовете му да постигне изключителни успехи стават огромни.

В рецептата още една съставка прибавя психологът Карол Дуек от Станфордския университет. Според нейните изследвания към вродените способности и трудолюбието те да бъдат развивани при много успешните хора има и самоувереност. Тези, които смятат себе си за способни да решават трудни задачи, приемат по-сложни предизвикателства и достигат до по-високи и по-оригинални резултати.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Ако всички ви дават акъл в работата, прекалявате със заучена или с менте безпомощност

64% предпочитат изкуствен интелект пред интелекта на сегашния шеф или как да работите с робот

Взимащ, даващ или обменящ психотип сте и изненадващ отговор кой осигурява успех

Ваканционна скука, та се пука? Открийте причината - тя влияе и на успеха в работата

Как да се справяте с колега простак

Съмнението - този убиец на професионалния успех

Маневри по хоризонтала и вертикала към шефския пост

Как да превърнете песимистична нагласа в двигател за успех

Защо кратката отпуска е по-опасна от никаква и какво е СОС

Как да не позволявате заядлив колега да ви вбеси

Сигурен път към (не)успех - умният знае кога да се откаже, глупавият безкрайно се инати

10 изречения, които са музика за ушите на шефа

Други от От страната и света

Арестуваха мъж, обрал два пъти адвокатска кантора в Бургас

Полицаи от Първо Районно управление – Бургас задържаха 46-годишен криминално проявен и осъждан бургазлия, извършил две взломни кражби от адвокатска кантора в Бургас

Антон Славчев остава да води и “Антикорупция”, и комисията за отнемане на имущество (Обзор)

След 4 часа скандали депутатите решиха, че конституционно мнозинство трябва и за сваляне на шефа. "Промяната" без шанс да събере такова, а Борисов не участва в дебата - знае какво е "като Севда да те

Пияните и дрогираните шофьори – санитари? Политиците ги жалят. Засега

“24 часа” анкетира парламентарните групи: Позициите са от “да видим каква е статистиката след промяната с отнемането на колите им”, през бързи присъди и работа без пари в реанимациите

Жена отказва връзка с по-млад мъж - побеснял, той убива с нож новия й приятел

Отхвърленият Никола Райчев пратил на Дарина съобщение по вайбър: "Ще избия с голи ръце теб и всичките ти близки" На 9 октомври съдът ще разпита обвинения и баща му Ще избия с голи ръце теб и

Калоян Паргов: Необходима е правна защита на жертвите на социални неравенства

Социалните неравенства са широко разпространен проблем в обществото и могат да бъдат причина за различни форми на дискриминация и нарушения на правата на човека

>