Уж искаме важен еврокомисар, но никой не смее да каже име 17 дни преди крайния срок

14.08.2024 07:30
Еврокомисар Илиана Иванова СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Илиана Иванова бе изслушана от две комисии - по промошленост и енергетика и по култура и образование СНИМКА: СТОПКАДЪР НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

Засега решението остава на МС, кабинетът “Кожарева” ще има малко над седмица да започне и завърши процеса

17 дни - толкова остават до крайния срок, в който България трябва да договори ресора на бъдещия ни еврокомисар, да подбере кандидатурите и да ги изпрати в Брюксел. Въпреки изтичащото време в момента София нито участва достатъчно задълбочено в преговорите за ресор, нито има публично известни имена за потенциален наш еврокомисар.

Кандидатури няма да се предлагат от сегашния служебен кабинет на Димитър Главчев, предупреди премиерът още преди седмици. Така това се превръща в една от първите задачи на правителството на Горица Грънчарова-Кожарева, което се очаква да встъпи в длъжност на 20 август. Така то ще има малко повече от седмица да подбере кандидати, да ги гласува и да ги изпрати в Брюксел, а те самите - да се подготвят за следващия етап.

Опит за промяна на правилата по избор на българския комисар направиха от ПП-ДБ - вече да го прави не правителството, а Народното събрание, няма да мине. Миналия петък коалицията внесе промяна в правилника на парламента, според която парламентарната комисия по въпросите на ЕС първо ще изслушва кандидатите, след това ще изготвя доклад, а накрая кандидатурите ще се гласуват от парламента. Засега обаче изглежда, че предложението им няма да мине.

То не е включено в дневния ред на депутатите за последната им работна седмица преди ваканцията от 17 август. Не пречи това да се направи извънредно, ако мине през комисия и има подкрепа от другите групи. Но такава досега декларира май единствено БСП. В ГЕРБ са по-скоро против идеята, тъй като 50-ото НС не можа да излъчи кабинет и едва постигна съгласие за свой председател и разпределението на комисиите, а и така или иначе скоро се разпуска.

В момента решението за това кой да е нашият член на Еврокомисията е изцяло на Министерския съвет, каквато е и практиката в другите европейски държави. Имената се гласуват на заседание на правителството, изпращат се в Брюксел, а там кандидатите се явяват на 3-часово препитване в една, две или три от комисиите в Европарламента в зависимост от ресора, за който кандидатстват.

Сегашната ни еврокомисарка Илиана Иванова довърши мандата на Мария Габриел, завърнала се у нас да стане кандидат за премиер на ГЕРБ, а след това вице в кабинета на ротацията. Тогава кандидатурите бяха две - на Иванова (предложена от ГЕРБ), и на Даниел Лорер (ПП-ДБ). По принцип се препоръчва всяка страна членка да предложи и мъж, и жена. Шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен изключително държи на равенството между половете в комисията. Преди дни тя обяви, че от средата на август ще започнат интервютата с постъпилите в Брюксел имена, независимо че срокът е 30.08. Шест държави вече обявиха, че запазват еврокомисарите си.

Мълчанието на партиите сега вероятно е свързано с все още неясния състав на правителството, който ще ги одобрява. Изненадващо не се споменава дори името на Илиана Иванова, която вече натрупа опит като комисар. Тя влезе със силен старт - лично Фон дер Лайен я избра пред Лорер, а после получи и отличен 6 на изпита пред Европарламента.

В крайна сметка е добре за България да има кандидати в срока, който е поставен от Европейската комисия, и да не губим време, защото и ресорите започват да се обсъждат. Така че е добре това да се случи в близките дни или поне до края на срока, коментира във вторник Илиана Иванова пред “24 часа” и призова политиците да се включат по-активно във взимането на решения.

На този етап отказва да коментира дали самата тя може пак да е кандидатът на България. Националните правителства решават кого и кога да номинират, лаконична бе Иванова.

Ако се включим със закъснение в преговорите за разпределянето на ресорите, то е твърде вероятно да получим по-периферен. Засега се обсъжда България, Румъния и Словакия да си поделят регионалната политика, транспорта и отбраната. Миналата седмица обаче евродепутатката от БСП Цветелина Пенкова, избрана за президент на Европейския енергиен форум, обяви, че България има шанс за ресор “Енергетика”.

Този, който имаме в момента - научни изследвания, култура, образование и младеж, е изключително важен, напомни пък преди дни Илиана Иванова. “Знаете, че това е ресорът на бъдещето, който се занимава с иновации, изследване, образование. Много важни теми. Ресорът “Енергетика”, който се коментира от политиците, също е важен и интересен, но това решение се взема от националните правителства”, допълни тя.

Досега и 4-мата еврокомисари на България са били жени - Меглена Кунева, Кристалина Георгиева, Мария Габриел и Илиана Иванова. До препитването от ЕП през 2010 г. стигна и Румяна Желева, но не събра подкрепа и София спешно я смени с Кристалина Георгиева. Сред новите имена на жени, които тихо се споменават, е Деница Желева - шеф на премиерския кабинет в третото правителство на Бойко Борисов. В момента е в централния щаб на ЕНП и работеше в кампанията на Фон дер Лайен.

Други от От страната и света

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

Васил Терзиев: Новият главен архитект на София трябва да бъде избран прозрачно

Новият главен архитект на София трябва да бъде професионалист с ясна цел - да развива града ни, способен да комуникира ефективно с професионалните и браншовите организации, бизнеса и гражданите

Арестуваха мъж, обрал два пъти адвокатска кантора в Бургас

Полицаи от Първо Районно управление – Бургас задържаха 46-годишен криминално проявен и осъждан бургазлия, извършил две взломни кражби от адвокатска кантора в Бургас

>