Николай Димитров: Несебър е бляскав и различен, а хората в него ни мотивират да го направим още по-желан

14.08.2024 07:00 Димчо Райков
Жителите и туристите в града се чувстват по-сигурни с новата система за видеонаблюдение.

- Г-н Димитров, с какво настроение посрещате празника на града?

- Приятно ми е, че за поредна година имам честта да съм част от организацията на празника. Заедно с колегите проучихме предпочитанията на нашите съграждани и внимателно избрахме участниците в програмата  за 15 август.

Стараем се денят да е незабравим,

а силата на изживяното в празничната нощ   да запечата палитра от емоции и ярки спомени у всеки присъствал на тържествата  в Несебър.  Мога да кажа, че за мен 15 август - Успение Богородично,  е най-важният от   всички празници, които нашата общност отбелязва.

В   такива дни осъзнаваме преходността на живота и се смиряваме пред ценностите и добродетелите, на които ни учи вярата. Давам си сметка, че се е завъртяла още една година на труд, усилия, постижения, строителство, нови планове, още задачи, които не търпят отлагане.

- Каква е равносметката ви за сезона до средата на август?

- Равносметка до средата на август се прави трудно, защото сезонът е все още в разгара. За момента можем да кажем, че  туристите от Централна Европа се завърнаха на нашето Черноморие. Продължаваме да работим за възстановяване  на позициите си  на западноевропейските пазари, които след фалитите на значими туроператорски фирми и ковид кризата все още не изпращат туристи в очакваните обеми, а причините са комплексни.

Това ни мотивира още по-упорито да работим за популяризацията на нашия регион.

Включваме се в различни  програми с европейско участие и в партньорства с други държави,  за да представяме  дестинацията Несебър – Слънчев бряг на различни туристически форуми, включваме се в рекламни кампании, но все пак не можем да поемем цялата инициатива.

Браншът сключва договорите. Ние сме готови да съдействаме на  всеки, който предлага решение за развитие на инициатива, която ще доведе до положителни за общността резултати в икономически и социален план.

- Какви тенденции се забелязват в туристическия бранш?

- В последните години станахме свидетели на бърза промяна в профила на туристите, които посещават нашата дестинация. Слънчев бряг дълги години предлагаше база за семейни почивки. Последва вълната на парти туризма с бурен нощен живот и младежки забавления.

Сега отново наблюдаваме завръщане към семейния тип туризъм,

защото базата е изключително подходяща и  предлага условия за спокойна и пълноценна релаксация. Разбира се,  има и места за по-шумни  купони в летните нощи.

Общината продължава да работи за привличане на  туристи с различни интереси и изисквания към предлаганите услуги. Част от  нашата  концепция за развитие на туризма включва  изграждането на парк за кемпери; залагаме и на  богатото  културно наследство на Стария Несебър, за да привлечем хора с интереси в архитектурата, историята и археологията.

Част от това е идеята, която реализираме с Центъра за подводна археология, за   разработване на

нов туристически продукт – разходка из подводните археологически забележителности

на Несебър, останали потопени  вследствие на покачване на морското равнище. Рекламираме и  "Артиум център", който предлага условия, подходящи за конферентен туризъм.

Разполагаме  с богата база  за спортен туризъм - закрита зала, открити игрища и терени за всякакви спортове. Залагаме на разнообразие от възможности, които историческите и природните  дадености, но и нашата инициативност,  упоритост и последователност  създават, за да направим Несебър по-желан, по-популярен и проспериращ.

- Продължава ли общината да е предпочитано място за заселване на чужденци и българи?

- Интересът за придобиване на имот в община Несебър се  засилва непрекъснато. Много  българи се сдобиха със собственост в Несебър - особено през последните  години.

Тенденцията е устойчива, въпреки  че се наблюдава промяна в профила на купувачите. Ставаме свидетели на все по-засилен интерес от възрастни западноевропейци, които желаят да се заселят за постоянно.

Това е разбираемо, тъй  като тези хора разчитат на постоянен доход, а  нашият регион   предлага прекрасни климатични условия, ниски данъци върху собствеността  и сигурност. Това е и благодарение на  системата за видеонаблюдение в община Несебър, която изградихме през 2008 г. и непрекъснато разширяваме.  

В момента тя е една от най-модерните и вече  показва значителна ефективност в борбата с противообществените прояви.  Последният етап на надграждане  включваше монтажа и свързването на 91 нови камери в  част от модерната система за видеонаблюдение от Обзор до Равда.

Обхванати са  ключови кръстовища и пътни артерии, пешеходни зони с голямо натоварване.

- Как вървят ремонтите по ул. "Първа" в Слънчев бряг?

- Улица "Първа" е тази, която преминава през курорта Слънчев бряг, като

разделя комплекса на източна и западна част. В западната адресите са несебърски,

територията е урбанизирана, има градска жилищна инфраструктура, детска градина, училище, административни офиси, хотели  и др.

Реконструкцията на тази главна улица е планирана в 3 етапа, два от които са завършени.

Ремонтите са изцяло в западната част на улицата, като  главната им цел е обновяване на пътната инфраструктура, строителство на тротоари и зони за паркиране, цялостно естетизиране на района и изпълнение на ново  улично осветление.

Малко известната подробност е, че мрежата, която е разположена от източната част на улицата, е собственост на "Слънчев бряг" АД, а то няма задължение да осигурява осветление за гражданите на Несебър.

Това е и една от причините да ускорим реализацията   на  втория етап – да не разчитаме на временни решения за осигуряване на светлина около спирките на градския транспорт и пешеходните пътеки от есента до началото на туристическия сезон.

Третият етап от реконструкцията включва отсечката от светофарното кръстовище до поликлиниката в Слънчев бряг до светофарното кръстовище с разклонение към пътя Е87.

Заложено е строителство на локално пътно платно, паркинг зони, тротоари, озеленяване и преасфалтиране на пътя от края на отсечката етап 2 до края на улицата преди вилно село Зора.

Строителство  на първия и втория етап извършихме с финанси на общинския бюджет. Реконструкцията на ул. "Първа" не включва  разширяване на пътното платно и капацитетът   не се увеличава.

Движението на автомобили обаче е с  целогодишна висока интензивност, особено по околовръстния път Е89 – успореден на ул. "Първа", който преминава през цялата община – от Равда до Обзор. Затова сме в контакт със собственика на пътя – АПИ, и се надяваме държавата в скоро време да предприеме мерки за проект и реализация на двупосочно движение в две платна с 4 ленти  между   кръстовището за гробищния парк  и началото на прохода Слънчев бряг - Обзор.

-  Какви са плановете ви за кв. "Възела", където започвате мащабни ремонти?

- "Възела" е строен заедно със Слънчев бряг, като първоначално е  осигурявал подслон  за  работещите в комплекса.  Към момента  в квартала,  който заради активното застрояване се оказа в центъра на Слънчев бряг–запад, живеят много млади семейства,  визията на жилищните сгради е изцяло променена, а общинската инфраструктура не е ремонтирана основно от десетилетия.

През миналата година обновихме общите площи в жк "Младост"

в Несебър и установихме удачност в подхода  за цялостен и едновременен ремонт на немалки вътрешноквартални зони.

Благоустрояването на  "Възела" ще започне след одобрение на проекта, включващ окончателните промени, които нанасяме по предложения на жителите на квартала. В хода на дейностите ще бъде изпълнен проект за ново улично осветление; планиран е цялостен ремонт на кварталната улична мрежа;  оформяне на пешеходни зони; строителство на детска и спортна площадка, фитнес на открито и кът за тихи игри.

Планирани са  широки тревни и цветни пространства и зелен шумоизолиращ пояс. В  проекта  е  заложено строителството на над 340 паркоместа, предназначени за жителите на квартала.

- Какво интересно предстои?

- Една от последните радостни новини е, че МРРБ отпусна средства за изготвяне на проект  за укрепване на крайбрежието  от село Равда до землището на Несебър.

Това е важно, защото по брега  в близост до селото периодично се активират свлачищни зони, последната от които преди няколко години бе аварийно укрепена. Отсечката от Равда до Несебър е над километър и хората целогодишно я ползват за пешеходно придвижване.

Плановете на общината са след приключване на брегоукрепителните дейности да се построи панорамна алея, с разположени по нея места за отмора. Този нов път ще се превърне в приятна и релаксираща алтернатива на ул. "Несебър" и ще допринесе за цялостната промяна на визията на южната част на града с разположените малки туристически обекти и хубави плажове.

- Честите парламентарни избори и смяната на правителства влияят ли на работата на местната власт?

- Определено се отразяват. Последното редовно правителство прие нов регламент и реши да финансира общините, които представят готови строителни проекти. Ние кандидатствахме и сме одобрени  за финансиране на обекти за 30 млн. лв.

Целеви средства ще бъдат  отпуснати по новите механизми на държавно финансиране

за  следните приоритетни обекти:  изграждане на закрит плувен басейн в жк "Черно море"; подземен паркинг до СУ "Любен Каравелов"; нови улици в Равда;   Археологически музей – Обзор; спортни игрища в Свети Влас и Равда, реконструкция и основен ремонт на съществуваща сграда в Равда; осветление на градския стадион в Несебър и на велоалеята Тънково – Слънчев бряг, улици в Слънчев бряг–запад.

Одобрени сме и за продължението и  поетапната подмяна  на водопроводна мрежа в селата Оризаре и Гюльовца.

До момента по инвестиционната програма за общински обекти, финансирани  по Закона за  държавния бюджет 2024 г., сме подписали споразумения за осигуряване на средства по проект  "Селищна водопроводна система на с. Гюльовца - община Несебър етап II" – първият етап  изпълнихме с привлечени средства,  и проект "Преработка и актуализация на съществуващ проект за водопроводна мрежа на с. Оризаре, община Несебър – I".

Това е  втората част от подмяната на водопровода на селото, друг етап от която  се изпълни по европрограма.

Залагаме на приемственост в политиката на всяко правителство, тъй като до голяма степен сме зависими за реализацията на важни за общността проекти.

- Какви амбициозни проекти се задават в близко време за Несебър и съставните селища?

- Изброените по-горе, а и други добри проекти  са  важни за развитието на общината. Разбира се, ние не разчитаме само на привлечени средства.

Община Несебър ежегодно влага собствени финанси за развитието на населените места и има планове за бъдещето на всяко селище.

Всичко това е благодарение на моите съграждани, които ни вдъхновяват и   мотивират да продължаваме да се трудим за община Несебър. Ние знаем, че напрежението няма да секне и почивките са кратки, но това е динамиката на общинската работа.

Винаги има какво да се върши, защото  ние, гражданите, сме  взискателни и желаем общината да продължава да се развива, да подобрява визията си и да предоставя все по-добри условия за живот.

Несебър е различен, бляскав и  единствен в симбиозата на наследената Античност и Средновековие и  модерната градска среда, която всички заедно изграждаме.  

Други от Интервюта

Мария Филипова: Предстои да пуснем приложение, чрез което хората да подават жалби лесно от телефона

Стремежът ни е да има доверие между потребителите и търговците, а не да отчитаме брой на жалби и глоби, казва председателят на КЗП  Още акценти от интервюто:  С регионалните здравни

Маргарита Димитрова: На “Аполония” се случи невъзможното - 13 великолепни музиканти от цял свят на една сцена

Остава надеждата, че злосторниците, откраднали 50 000 лв., ще бъдат открити - Нещо нечувано се случи на “Аполония” тази година - фестивалът бе ограбен. Изчезнаха 50 000 лв

Илиян Павлов: Новите бързи и удобни трамваи, автобуси и тролейбуси - общо 500. Ще има и хибридни, зареждат се в движение

Модерните превозни средства ще привлекат и повече желаещи да са водачи - сега не стигат. Разработваме бонус система за тях според изминатите километри и сложността на маршрута, казва , зам

Габриел Вълков: БСП поема по нов път - повече млади ще са на ръководни позиции

Политиката на обединение, която се случи чрез новата коалиция, е най- правилното нещо за лявото, казва председателят на Младежкото обединение на БСП Програмата ни е: “Първи дом, първа работа

Ангел Джоргов: Не може да вдигнеш с пъти такса смет на баба от село. Законът трябва да се премисли

Вносните картофи от Франция, Полша, Египет и Германия не могат да доближат вкуса на нашите от планината, казва кметът на Самоков Още акценти от интервюто: Чакаме всички на фестивала на самоковския

>