Кожарева избра за финансите Людмила Петкова, още 5-има (поне) готови да останат (Обзор)

13.08.2024 23:00 Павлета Давидова
На 19-и август Горица Кожарева трябва да представи пълна папка с имена на министри на президента Румен Радев
Людмила Петкова Снимка: Министерство на финансите
Росен Карадимов, снимка Архив

За мен е чест да съм част от екипа на Горица Грънчарова-Кожарева.

Така настоящият вицепремиер и служебен министър на финансите Людмила Петкова официално потвърди новината на “24 часа” - остава и в служебния кабинет на

Ден четвърти от кастинга за министри зам.-шефката на Сметната палата, посочена от президента за следващ служебен премиер, продължи в медийна тишина. В сградата на парламента тя получи служебен кабинет, в който да води разговорите си, но поради архитектурата на бившия Партиен дом и ограничения достъп за журналисти не стана ясно кой влиза и излиза при Кожарева.

Людмила Петкова и служебният министър на иновациите Росен Карадимов минаха все пак покрай репортерите и така стана ясно, че техните срещи с Кожарева вече са отметнати. При това с положителен резултат.

На въпрос към финансовата министърка как номинираната за служебен премиер я е убедила да остане, тя каза:

Проведохме разговор по основните приоритети. Получих поканата, приех я. За мен е чест да бъда част от нейния екип.

Сред основанията за Петкова да остане е работата, която трябва да се свърши в спешен порядък. Много неща има да се случат - изпълнението на бюджет 2024, изготвянето на бюджет 2025, присъединяването на България към еврозоната, описа тя важните неща в следващите месеци.

Срокът за приемането на бюджета е до края на октомври. А дали сегашният бюджет ще бъде удължен с оглед на това, че изборите са в края на октомври, тя подчерта, че това зависи от парламента. “Министерският съвет ще изготви бюджет.

Ние си внасяме бюджета при всички положения”, обяви министърката.

Петкова отказа да издаде дали други нейни колеги от настоящия кабинет ще останат и в следващия служебен екип - втория, сформиран след конституционните промени, отнели правомощията на президента да реди служебната влас

Без официално да е потвърдено, много вероятно е и Росен Карадимов да продължи да управлява министерството на иновациите.

Във вторник той прекара близо час и половина в парламента, преди да си тръгне, заобикаляйки журналистите.

Не е ясно дали това е стъпката на Кожерева - по двама на ден, но на 19-и тя трябва да представи пълна папка на президента, в която се очаква освен Павлова да има още поне 3-ма-4-ма от кабинета “Главчев”, а може би и повече.

Запознати са сигурни и в оставането на Карадимов, а заради скорошния старт на учебната година и липсата на критики към работата му залагат и на проф. Галин Цоков.

Туристическият бранш е изключително доволен от диалога си и най-вече от свършеното от Евтим Милошев. Асоциациите на ресторантьорите и заведенията публикуваха позиция, в която призовават Горица Кожарева да не прави необосновани смени на министри. “Нямаме време непрекъснато да се срещаме с новоназначени на постовете си ръководители”, пишат те.

За маестро Найден Тодоров, който натрупа опит като служебен министър на културата, също има очаквания да продължи.

Правосъдната министърка Мария Павлова сама обяви в понеделник готовността си да остане, макар и с уговорката, че още не е получила покана за срещата си с бъдещата премиерка. Като солиден юрист с министерски опит и зам.главен прокурор надали Павлова говори само в пожелателен план. В нейния ресор след конституционните промени има да се отварят много закони, както и да се придвижи новият съдебен.

Военният министър Атанас Запрянов също сам даде заявка да остане на поста - заяви, че с професионалната си експертиза се вписва в бъдещия служебен кабинет. Това ще даде знак към външните партньори в контекста на войната в Украйна.

Склонна да продължи е и здравната министърка Галя Кондева. А председателят на ресорната парламентарна комисия д-р Александър Симидчиев, който е от ДБ, вече насърчи това - заяви, че са работили много добре и подчерта, че в Министерството на здравеопазването

“не бива толкова често да сменяме хората, защото те не могат да реализират стратегии -

докато влязат и се ориентират какво се случва, идва нов човек”.

Остава голямата въпросителна около вътрешния министър Калин Стоянов, за чието оставане столични полицаи дори пуснаха сирени под прозорците на Кожарева в понеделник. От ПП обвиниха МВР в недопустим натиск, но Стоянов пък обвини тях в опит на всяка цена да го сменят, за да получат “ала-бала” вътрешен министър. Той зави още в неделя след разговора си с бъдещата премиерка - първи от серията ѝ срещи с настоящите министри, че усещането му е за нов човек в МВР, защото Кожарева била подложена на огромен натиск за това.

Иначе и неспрягани за министри изразиха готовност да участват. Даниела Везиева, която заемаше този пост в служебния кабинет на Стефан Янев, бе на кръгла маса по демографската политика в парламента във вторник - по времето, когато репортерите очакваха участници в “кастинга” на Кожарева. И попитана от тях би ли приела евентуална покана, обясни: “По принцип всеки би могъл да работи с всекиго, стига да има ясни критерии и правила”. Трябвал план за тези 3-4 месеца, защото при толкова дългосрочна политическа криза не стига служебният кабинет само да организира изборите, обясни Везиева, която бе водач в листите на партията на Янев “Български възход”.

В парламента влизаха и излизиха и депутати, но всички бяха категорични, че нямат общо с водените разговори за кабинета. “Имаме очаквания г-жа Грънчарова да си направи кастинга”, лаконичен бе Байрам Байрам от групата на ДПС. И колежката му Искра Михайлова нямала никаква информация. И не би било редно да имам, добави тя.

“Целият панаир стана с тия поправки. Отивате при Христо Иванов и Делян Пеевски - това са двамата конституционалисти, които работеха в екип”, изказа се пък шефът на групата на ИТН Тошко Йорданов.

Други от От страната и света

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

>