Само синът на полицая знае как пистолетът попада в детските му ръце преди изстрела - били са сами (Обзор)

13.08.2024 22:30 Никола Михайлов
Зад тази ограда в сградата на “Специализирани полицейски сили” в Пловдив стана трагичният инцидент.
Министър Калин Стоянов и старши комисар Георги Чергов (вдясно), на когото иска оставката, се ръкуваха, преди да влязат заедно в сградата на пловдивската дирекция на полицията.
Министър Стоянов поиска оставките на четирима началници от пловдивската дирекция на МВР.

Сами в стаята са били бащата и синът, когато малкият насочил пистолета към главата на 49-годишния си родител и го уцелил смъртоносно.

 Служителят в сектор “Специални тактически  действия” към пловдивската полиция Николай Филипов моментално се свлякъл на земята в помещението на Специализираните полицейски сили в Пловдив, което се намира до Гребната база.

Колегите чуват един изстрел. Когато отиват, виждат детето с пистолет, а баща му - смъртоносно прострелян, описа ужаса и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, който бе в Пловдив заради тежкия инцидент, станал минути преди 17 ч в понеделник. 

В поделението към МВР не би трябвало да влизат външни хора и момчето не е имало право да бъде там, но бащата

го завел вероятно защото не е имало кой да го гледа

Жена му, която е разследващ полицай, и другото им дете не са били в сградата.

Преди фаталния следобед Филипов, когото колегите му определят като най-добрия инструктор по стрелба, е участвал в учение. Момчето не е било с него, доведено е в края на работния ден. След тренировките полицаят се прибрал в стаята, където са шкафчетата с личните им вещи, взел и сина си.

Как се е стигнало до това детето да вземе пистолета и да го насочи към баща си, знае само малкият.

Оръжието е трябвало да се съхранява или в кобур, или в касата,

подчерта вътрешният министър Калин Стоянов. 

Оттук нататък въпросите са много. Как едно 7-годишно дете се намира в сградата на едно от специализираните структурни звена на областната дирекция. Как в ръцете му се е оказало огнестрелно оръжие, продължи Стоянов.

На въпрос дали служебният пистолет е бил готов за стрелба, министърът отговори, че

има оръжия за по-опитни полицаи, които нямат предпазители

Разследващи смятат, че възможните варианти са два - бащата е оставил оръжието си без надзор, детето го е взело и на шега го е насочило към главата му, като неволно е натиснало спусъка.

Другата версия е, че бащата е видял пистолета в ръцете на сина си,

опитал да го вземе и така се е стигнало до  произвеждането на случаен изстрел. 

Точните отговори ще се търсят с експертизи, назначени по делото.

Колегите на Филипов, чули гърмежа, хукнали веднага и заварили момчето с оръжие в ръце,  а баща му мъртъв на земята. Те иззели пистолета от детето, което било много разстроено.

“Шокът е огромен, но очевидно

момчето се оказва изключителен стрелец

Нищо чудно баща му да го е обучавал”, коментират хора, близки до МВР. Те обаче са категорични, че оръжието не е съхранявано по надлежния ред.

Четирима души да напуснат постовете си заради недопустимата трагедия поиска вътрешният министър Калин Стоянов - директорът на полицията Георги Чергов, шефът на охранителната полиция комисар Костадин Спасов, началникът на сектор “Специализирани тактически действия” Радослав Начев и шефът на Специализираните полицейски сили, в които загиналият е бил инструктор, Иван Елшишки.

Това са хората по вертикала, които носят отговорност за случая, категоричен е Стоянов.

Веднага след инцидента МВР шефът е провел разговор с Георги Чергов и е поискал неговата оставка. Но след това, което чул, е категоричен, че и другите трима трябва да напуснат. Иван Елшишки вече е отстранен.  Шефът на охранителната полиция Костадин Спасов също е освободил поста. Засега министърът не посочи кой ще поеме временно пловдивската дирекция. Щяло да стане ясно до 2 дни.

Не бягам от отговорност. Това е тежък инцидент със служител на МВР, заяви Георги Чергов. И добави, че ще подаде молба за преназначаване в системата на МВР.

За детето и неговата майка, която е наш колега и много опитен служител, сме осигурили специалисти от Института по психология на МВР, които да им окажат нужната помощ. Експертите ще разговарят и с голяма част от колегите на убития полицай, допълни Калин Стоянов.

Други от От Пловдив

Идея: Слагат виенско колело на Младежкия хълм в Пловдив, ще се вижда чак до Карлово

Преди време се обсъждаше на върха на най-високото тепе в града да има панорамен ресторант или църква Сега първо ще се търсят европари за изграждане на поливна система

Задържаха пловдивчанин, измамил двама пенсионери с 27 хил. лв. по схемата "Твой близък уби дете"

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 25-годишен мъж с инициали Р. З., че на 21 юни и 5 юли т. г. е извършил две телефонни измами, при които са пострадали двама мъже, на 77 г

Вижте тримата, били и заплашвали пловдивчанин заради чатове, сред тях и кметът на хисарско село

Гледат делото при закрити врати В Пловдивския районен съд бяха доведени 28-годишният Петър Истилянов, баща му Цвятко, който е кметски наместник на хисарското село Мало Крушево, и Валентин Джевизов

Министър Коритарова: До края на годината камерите на тол системата готови да засичат и скоростта

Поевтиняване на винетните такси няма да има, но не се предвижда и поскъпване, каза министърът на регионалното развитие Не можем на всеки участък да поставяме колчета

Бебето, с което майка му скочи от хотел в Кърджали, е със счупен череп и опасност за живота

Борят се да го спасят в най-голямата пловдивска болница  Със счупен череп и опасност за живота е бебето, с което майка му скочи от третия етаж на хотел в Кърджали

>