Калин Стоянов взема главите на 4-ма шефове на МВР в Пловдив заради убийството на полицая (Снимки, видео)

13.08.2024 14:16 24 часа Пловдив онлайн
Вътрешният министър Калин Стоянов в Пловдив
Директорът на полицията в Пловдив Георги Чергов посрещна вътрешния министър Калин Стоянов, който му поиска оставката.

Четири оставки наведнъж на полицейски шефове в Пловдив поиска вътрешният министър Калин Стоянов заради убийството на полицая Николай Филипов. Той бе застрелян с личния му пистолет от 7-годишния му син вчера на работното място.

Стоянов пристигна в Пловдив и настоя директорът на полицията Георги Чергов да си тръгне. Заедно с него иска и оставките на шефа на охранителната полиция комисар Костадин Спасов, на началника на сектор специализирани тактически действия  Радослав Начев и на шефа на Специализираните полицейски сили, в които загиналият е бил инструктор, Иван Елшишки.

Това са хората по вертикала, които носят отговорност за случая, категоричен е Стоянов. Според него оръжието трябва да се съхранява или в кобура, или в касата.    

"Съболезнование към семейството на загиналия колега при този нелеп инцидент. Загубихме способен полицай на 49 години", заяви Стоянов. И даде подробности около трагедията.

По думите му вчера Филипов и служителите от Специализираните тактически действия са имали стрелби, приключили успешно. След това той взел своя 7-годишен син и го завел с сградата на Специализираните полицейски сили, която е до Гребната база.

Детето е било в помещението, където се преобличат служителите и държат в шкафчетата си личните вещи. Вероятно там е било и оръжието и е стояло незаключено.

"Колегите чуват един изстрел. Когато отиват, виждат детето с пистолет в ръце, а баща му смъртоносно прострелян на земята", описа Калин Стоянов.

Филипов и синът му са били сами в помещението, жена му, която е разследващ полицай и другото им дете, не са били в сградата.

"Оттук нататък въпросите са много. Как едно 7-годишно дете се намира в сградата на едно от специализираните структурни звена на областната дирекция. Как в ръцете му се е оказало огнестрелно оръжие", попита министърът.

На въпроса дали пистолетът е бил готов за стрелба, Стоянов отговори, че има оръжия за по-опитни служители, които нямат предпазител.

Той обясни, че след инцидента веднага е провел разговор с директора на областната полиция в Пловдив Георги Чергов. И е поискал той да освободи поста. Но след това, което днес чул, е категоричен, че с длъжностите си трябва да се разделят и Костадин Спасов, Радослав Начев и Иван Елшишки, като последният вече е отстранен.

Стоянов допълни, че шефът на охранителната полиция Костадин Спасов вече е освободил поста. Засега министърът не посочи кой ще поеме временно пловдивската дирекция. И заяви, че до два дни това ще стане ясно.

"По отношение на детето и неговата майка, която е наш колега и много опитен служител сме осигурили специалисти от Института по психология на МВР, които да им окажат нужната помощ. Експертите ще разговарят и с голяма част от колегите на убития полицай", допълни Стоянов.

Той обясни, че оръжието е било служебно и отказа подробности от разследването как се е озовало в ръцете на детето.

"Не бягам от отговорност. Това е тежък инцидент със служител на МВР", заяви от своя страна Георги Чергов. И добави, че ще подаде молба за преназначаване в системата на МВР.

Калин Стоянов обясни, че не разполага с подробности за акцията на Европейската прокуратура в "Булгартрансгаз". "Колеги от Главна дирекция "Национална полиция" работят по постановление на Европейската прокуратура, с което е възложено да се извършват процесуални действия на различни адреси със сигурност в София, в Сливен и мисля че в Козлодуй", единствено коментира министърът.

Стоянов отговори и на депутатката от ПП-ДБ Елисавета Белобрадова, която коментира, че той не трябва да се вживява като политик и да обсъжда дейността на партиите, а да се насочи към тази на МВР. "Бих дал един съвет на госпожата - да си гледа политиката и да не се меси в МВР", заяви той. Министърът на вътрешните работи не е получил нова покана за разговор с номинираната за премиер Горица Кожарева.

Други от От Пловдив

Идея: Слагат виенско колело на Младежкия хълм в Пловдив, ще се вижда чак до Карлово

Преди време се обсъждаше на върха на най-високото тепе в града да има панорамен ресторант или църква Сега първо ще се търсят европари за изграждане на поливна система

Задържаха пловдивчанин, измамил двама пенсионери с 27 хил. лв. по схемата "Твой близък уби дете"

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 25-годишен мъж с инициали Р. З., че на 21 юни и 5 юли т. г. е извършил две телефонни измами, при които са пострадали двама мъже, на 77 г

Вижте тримата, били и заплашвали пловдивчанин заради чатове, сред тях и кметът на хисарско село

Гледат делото при закрити врати В Пловдивския районен съд бяха доведени 28-годишният Петър Истилянов, баща му Цвятко, който е кметски наместник на хисарското село Мало Крушево, и Валентин Джевизов

Министър Коритарова: До края на годината камерите на тол системата готови да засичат и скоростта

Поевтиняване на винетните такси няма да има, но не се предвижда и поскъпване, каза министърът на регионалното развитие Не можем на всеки участък да поставяме колчета

Бебето, с което майка му скочи от хотел в Кърджали, е със счупен череп и опасност за живота

Борят се да го спасят в най-голямата пловдивска болница  Със счупен череп и опасност за живота е бебето, с което майка му скочи от третия етаж на хотел в Кърджали

>