Гугъл нелегално завладя света. Какво следва?

13.08.2024 13:14 Георги Атанасов
СНИМКА: РОЙТЕРС

Последиците от съдебното решение срещу търсачката може да променят не само интернет, какъвто го познаваме, но и цялата икономика

Възможно ли е “Гугъл”, компанията, която започна съществуването си с мотото “Не прави зло”, да е станала световен монополист на интернет търсенето в нарушение на законите? Това поне твърди присъда срещу търсачката за злоупотреба с монополно положение, която бе произнесена в САЩ.

В момента търсачката на “Гугъл” държи над 90% от пазара на интернет търсачките. И за доста хора “Гугъл” е интернет.

Компанията обаче е постигнала този успех с пазарни манипулации и злоупотреби. Като възползвайки се от вече постигнатото си почти монополно положение, е отправила оферта, която не могат да откажат, на производителите на смартфони като “Епъл”, “Самсунг” и почти всички останали. Срещу това производителите се задължават да поставят като основна търсачка на телефоните, таблетите и компютрите си “Гугъл”.

Това обаче е нарушение на антитръстовите закони. Освен това, “Гугъл” се възползва от монополната си позиция и вдига цените за реклама през онлайн търсачката. Така компанията печели над 300 млрд. долара годишно - реално това е огромният дял от печалбите на компанията.

Допълнително контролът на над 90% от търсенията в интернет

дава възможност на “Гугъл” да манипулира резултатите от търсенията

Тоест какво вижда потребителят като информация при каквото и да било търсене. Като вече се появяват съмнения, че търсачката дори опитва да оказва влияние върху това какво да търсят потребителите. След опита за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп например се появиха много снимки и клипове, които показват как “Гугъл” не предлага като препоръка в търсачката името на републиканеца дори когато търсенето започва с думите “опит за убийство”. По този начин “Гугъл” може да натъкми информацията, която ще потърсят и видят потребителите. Това от своя страна може да се окаже изключително важно и в помощ на разпространяването на фалшиви новини по цял свят, което става все по-опасно с развитието на изкуствения интелект.

“Алфабет”, която е компанията - собственик на “Гугъл”, беше осъдена в САЩ за нелегална монополизация на търсачките в интернет след продължило 4 години дело. И, ако се спази присъдата, в “Гугъл” със сигурност предстои да бъдат направени промени. Какви и кога обаче, не е съвсем ясно.

Главната идея е

“Гугъл” да бъде разделен на части,

сваляйки го от монополната позиция, която си изгради през годините. Освен само познатата ни търсачка “Гугъл” притежава много други платформи, най-голямата от които е услугата за споделяне на видео “Ютюб”, от която печели милиарди долари годишно. Или пък производителят на операционната система “Андроид”, който бе закупен от “Гугъл” през 2005 г. Препоръката на съда е, че не е нужно да се променя собствеността. Но в същото време търсачката трябва да бъде отделен бизнес, което със сигурност означава големи проблеми за “Алфабет”.

Подобен развой на събитията може да се окаже много важен освен за потребителите на търсачката, също и за инвеститорите на “Гугъл”. А икономическото значение на компанията е много по-голямо, отколкото можете дори да си представите.

От потребителска гледна точка тези промени са изклютелно добри. След като “Гугъл” няма да е в позиция да може да плаща на компании за ползването на търсачката, това би могло да засили иновациите в областта. Това ще е начинът конкурентите да преборят досегашния монополист за вниманието на потребителите. И в момента вече има добри алтернативи. Много хора започнаха да използват ChatGPT вместо търсачката, защото е по-бързо и по-лесно. А компании започват все повече да се възползват от платформи, базирани на изкуствен интелект, вместо познатия ни “Гугъл”, въпреки че изискват в пъти повече инвестиция и енергия, за да могат да функционират. Така че с рязкото развитие на AI съперниците на “Гугъл” ще имат възможност да създадат една много по-добра, по-бърза и по-лесна за използване търсачка. Което вече стимулира “Гугъл” да се променя, за да остане на върха. А последствията от това пък могат да са, че “Гугъл” ще остане основната търсачка на почти всяко устройство на планетата, както и сега. Но този път без манипулации, а в честна конкуренция. Или пък, защото хората просто си харесват “Гугъл” и им е удобно.

Промените след антимонополната присъда на “Гугъл” обаче могат да бъдат и още по-дълбоки и важни - коренно да променят начина на работа на технологичния бизнес и как си изкарването му на пари.

В момента,

когато “Гугъл” вдига цените на рекламата,

това води и до повишение на цените на продуктите, които се рекламират там. Тоест буквално на всяка една стока по света. Това, естествено, е зле за крайните потребители.

Допълнително за всички е ясно, че в даден момент цените на акциите не само на “Гугъл”, но и на всички останали като “Епъл” и “Самсунг” например, ще започнат постепенно да падат. Дали този момент, съчетан с едно продължаващо съдебно дело, ще даде възможност на “Гугъл” да продължи да плаща на производителите да вграждат търсачката му? Или ще го спре?

“Епъл” обаче е получил 20 млрд. долара от “Гугъл” през 2022 г.,

за да вгражда на устройствата си търсачката. В момента дори “Сафари” - браузърът на “Епъл”, я ползва, а няма собствена. Ако “Епъл” спре да получава тези суми от “Гугъл”, със сигурност ще последват нови тежки времена за основаната от Стив Джобс компания.

Прекъсването на потока от доходи от “Гугъл” ще има доста значимо влияние върху развититето на “Епъл”, категорични са технологичните конкуренти, които следят развитието с нетърпение. Развръзката обаче тепърва предстои. “Алфабет” почти със сигурност ще опонира решението на американския съд, което ще доведе до още дълги години на съдебни процеси, преди да има финална присъда.

А дотогава? Дотогава вероятно “Гугъл” ще продължи да владее интернет и всяко едно устройство, свързано с мрежата.

Други от От страната и света

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

Обвиниха седмина, участвали в престъпна група за фалшиви стоки край Хасково

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите

>