До 100 хил. лева на сезон печелят лекари от чужденците по морето

13.08.2024 11:34 Димчо Райков
Д-р 3дравко Дамянов в кабинета си - зад него на стената се вижда ценоразпис. Литовското семейство твърди, че не е имало по време на прегледа, но от РЗИ потвърждават наличието му.
Частната лекарска практика, в която е станал прегледът на 9-годишното момиченце.

Носете си сините здравни книжки и посещавайте центрове, които имат договор с НЗОК, съветват доктори

Трудностите идват през уикендите

Между 50 и 100 хил. лева, предимно от чужденци, изкарват лекари за един сезон по морето. Дори да се приспаднат парите им за наем (между 20 и 30 хил. лв.), пак ще излезе, че получават многократно повече от юни до септември, отколкото в здравните заведения, където работят, твърдят хотелиери. Една от причините е, че няма таван в цената на частните прегледи.

Да се разболееш в разгара на летните вируси, е едно от неприятните изживявания

по време на морската почивка. Освен че отпускът е пред провал, често изскача и проблемът със скъпите медицински услуги. При необходимост от лекар българските туристи, които са здравноосигурени, могат да посетят който и да е личен лекар в населеното място, в което са на почивка. Малцина обаче знаят това и хукват към частни медицински центрове, а там цените са стресиращи. Особено ако избраният център не е сключил договор със здравната каса.

“Всеки пациент може да посети личен лекар, но трябва да си носи синята здравна книжка. При преглед на дете или възрастен този колега ще получи заплащане от здравната каса. Да, цената не е интригуваща, но така стоят нещата”, коментира шефът на регионалното сдружение на личните лекари в Бургас д-р Петко Желязков. Той добавя, че ако има нужда от допълнителен преглед при специалист или прием в болница, личният лекар, посетен по време на почивката, може да издаде и направление.

“Ако пациентът посети частен медицински център и той не работи със здравната каса, той е длъжен да заплати спрямо неговия ценоразпис, защото няма таван на цената на услугите”, уточнява д-р Желязков. Цените трябва да са посочени на видно място.

Признава, че има пропуск в законодателството при търсенето на доктори през почивните дни.

“Повечето лични лекари имат сключени договори с медицински центрове, в които техните пациенти могат да се прегледат в неотложен кабинет през уикенда, без да плащат допълнително. Това обаче не могат да направят туристите, чиито джипита са далече. Затова те се насочват

към спешните центрове, но там за една температура няма да ги прегледат

И единствената опция е платеният прием. Този проблем трябва да се промени чрез законодателството”, коментира д-р Желязков.

Чужденците имат вариант за спешна медицинска помощ по здравна европейска карта. Ако пациент дойде в болницата с тази карта, прегледът и манипулациите за него ще бъдат безплатни.

Здравната каса на неговата държава плаща на нашата, обясняват от УМБАЛ в Бургас. Но проблемът е в извънболничната помощ - при преглед, когато не се налага спешна помощ и състоянието не е животозастрашяващо. Тогава е необходимо туристът да има здравна застраховка. С нея

всяка болница, която работи със застрахователи, може да го прегледа

и да издаде фактура. След това застрахователят на съответната държава я покрива, допълват от болницата.

Темата нашумя покрай случая с литовско семейство, което плати близо 1500 лв. за прегледи на 9-годишното им дете в медицински център на Златни пясъци.

Ако родителите бяха отишли в болница във Варна, при положение че имат застраховка, нямаше да платят толкова, коментира медик с дълъг стаж от Бургас.

Според неофициални данни обаче повече от 95% от лекарите, които преглеждат в курортите ни по Черноморието, нямат договор със здравната каса. Туристите, които ги посещават, трябва да платят исканата сума и не могат да ползват европейска здравна карта при тях.

От 50 до 100 хил. лв. на сезон изкарват лекари по морето. Обикновено идват от вътрешността на страната. За гурбета си взимат неплатен отпуск.

“Има много недобросъвестни. Срам ме е, като чувам на какви цени преглеждат. Това е голяма антиреклама за туризма ни”, коментира хотелиерът Румен Мончев. Той обяснява, че навремето и на него му се е случвало, но още при първото оплакване от турист махал такива лекари. Сключвал договори с няколко медицински лица, за да има денонощно обслужване, ако някой лекар не може да се отзове навреме.

“Държавата трябва да се намеси като регулатор

при всички случаи, за да не се получават подобни аномалии. Нужно е въпросът да се уреди с промени в Закона за туризма”, коментира Мончев.

В Слънчев бряг за преглед на чужденци с изписване на рецепта взимат най-често между 70 и 100 лв. В курорта още помнят случая отпреди 10-ина години, когато лекар гипсирал цял крак на чужденец заради един навехнат пръст, за да вземе повече пари. Сега от бранша твърдят, че подобни случаи вече няма, както няма и баснословно завишени цени.

Причината - голямата конкуренция. Поне досега официално оплаквания до административния орган - “Слънчев бряг” АД, който управлява най-големия ни морски курорт, няма. Положението се е подобрило, което личи и по по-малкия размер на застраховките, които чужденците сключват в родината си, преди да поемат към курорта.

Шефът на една от частните клиники в Слънчев бряг Станко Чобанов отказа коментар за цените по морето. “В края на краищата хората не могат да работят без пари”, бе лаконичният му отговор.

“Не всички лични лекари имат ценоразпис за чужденци

След като няма обявен таван за цените, всеки медик може да таксува както си поиска, каза д-р Тошка Атанасова, джипи от Варна.

“При мен само веднъж дойде мъж от Израел, каза, че е лекар, и помоли да го преслушам със слушалки. Аз не отказах, но и не му поисках пари. След прегледа той извади 500 лв. След като категорично отказах, той каза, че даже са малко, и държи да си плати. След много уговорки накрая настоя да взема 200 лева ”, обясни д-р Атанасова.

РЗИ- Варна: Единственото нарушение със скъпия преглед на Златните е, че издаденият документ е на английски

Струвало еднакво за българи и чужденци, за бедни и богати

Скандал с платени 1494 лв. от семейство от Литва за преглед в частния кабинет на д-р 3дравко Дамянов в комплекса Златни пясъци избухна преди 10 дни. Както стана ясно, солената сметка им е предявена след преглед на детето им и изписани лекарства. Казали на родителите, че ако заплатят в брой, ще струва с 20% по-малко. 

На 3 август литовското семейство, което живее в Норвегия, потърсило помощ за 9-годишната си дъщеря заради възпаление на ушите. Според Иван Иванов, техен близък, който разпространи случая в социалните мрежи, те не са били попитани за европейска здравна карта (която в частните центрове не важи - б.а.), нито били информирани предварително каква е цената.

Д-р Дамянов отказа любезно поканата да коментира случая пред “24 часа”, като заяви, че не може да работи от медийни изяви. Зад бюрото на стената имаше ценоразпис, за който литовското семейство твърди, че не е виждало при посещението си, установи “24 часа”.

“Никой не пише нищо, като направим нещо хубаво, само в такива случаи се появявате”, отсече Дамянов, докато изпращаше пациенти.

РЗИ - Варна, се самосезира по медийни публикации, без да има подаден сигнал дотам. Единственото нарушение, което проверката показала, е, че медицинското свидетелство след прегледа е написаното на английски, а според закона трябва да бъде само на български.

“Според закона за лечебните заведения медицинските центрове, които нямат договор с Националната здравноосигурителна каса, сами формират цените си и няма как да има нарушение, независимо от сумата.” Това съобщи за “24 часа” д-р Петър Янев - директор на дирекция “Медицински дейности” във варненската РЗИ.

Проверката на здравната инспекция показала, че ценоразписът в лечебното заведение е бил поставен на нужното място.

400 лв. струва първичният преглед,

200 - вторичният Семейството е платило толкова, колкото е упоменато във фактурата - 1494 лв.

Всеки хотел обаче е длъжен да има поставена на видно място информация къде се намира най-близкият медицински център, където хората могат да се възползват от здравното си осигуряване. Такъв надпис е имало в кабинета на д-р Дамянов, показала проверката на РЗИ.

“Българи и чужденци, независимо от коя държава са, плащат еднакви цени, предварително обявени в медицинския център, в който работя, другото е дискриминация. Цените се определят от ръководството - коментира д-р Женя Димитрова, дерматолог от Варна. - Няма логика туристите да плащат повече от другите пациенти, услугата е остойностена и тя струва еднакво и за бедни, и за богати.

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>