Проф. Пламен Киров: Президентът не може да наложи някого за служебен министър

13.08.2024 11:00 Ана Михова
Проф. Пламен Киров Кадър: БНТ

Кандидатът за служебен министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева вече от няколко дни провежда разговори с настоящи служебни министри и експерти, за да разбере тяхната готовност да се включат в служебното правителство, чийто състав трябва да е ясен до 19 август, понеделник.

"24 часа" потърси шефа на катедрата по конституционно право в Софийския университет проф. Пламен Киров, за да обясни процедурата, в която се намираме в момента и дали държавният глава може да влияе.

- Проф. Киров, може ли президентът да повлияе на избора на служебни министри?

- Не би могъл да окаже влияние. Той не може да наложи на кандидата за служебен министър-председател когото и да било за министър. Президентът назначава служебното правителство по предложение на кандидата за премиер, обвързан е от екипа, подбран от кандидата. 

- А ако не одобри някой от кандидатите за министри?

- Тогава той може да откаже да издаде указ, но на цялото правителство. И тогава ще се получи патова ситуация. Завързва се възел. От друга страна може да води политически разговори с политическите сили. Той и по конституция е задължен да проведе консултации. Тези разговори, които се правят, са чисто политически.

Вижте, конституционната процедура трябва да е такава, че от всяка ситуация да има изход, С последните промени в основния закон, които бяха направени, се получи така, че процедурата може да върви и в един момент да спре.  Да стане така, че да спре, да стане патова ситуация.

- Ако откаже да издаде указ, какво следва?

- Тогава служебното правителство на Димитър Главчев продължава да действа, но аз мисля, че ще се постигне съгласие и той ще одобри министрите.

- Горица Грънчарова-Кожарева сама ли подбира министрите?  

- Вероятно. Тя носи отговорността за министрите. Не може да се наложи неприемлив човек, а после да й се търси отговорност. Конституцията въвежда екипния принцип, но досега той беше за избраните редовни правителства. Не случайно при тях първо се гласува министър-председателя, а след това и правителството като цяло. Сега този екипен принцип важи и за служебното правителство. Президентът вече не носи отговорност за него и трябва да се съгласи с предложените министри. 

А ако откаже за някой от тях и не подпише указ, както казах, се получава патова ситуация, завързва се възел. Но всичко дойде от последните промени, заради които може да се получи така, че процедурата да върви и изведнъж да спре.  

Други от От страната и света

Православен календар за 20 септември

Св. вмчк Евстатий Плакида и семейството му Св. вмчк Евстатий бил римски пълководец. Като езичник носел името Плакида, но приел Светото кръщение заедно с жена си Теопистия и синовете си Агапий и

Персонален НОИ от "24 часа": При работа след пенсиониране имате право на преизчисление с допълнителния стаж

"24 часа" и седмичникът за втората половина от живота "Клуб 100" имат нова кампания в помощ на читателите си - персонализиран консулт с помощта на експертите на Националния осигурителен институт

Само в "24 часа" на 20 септември - Топенето на алпийските ледници може да доведе до спиране на АЕЦ “Козлодуй”

Само в "24 часа" на 20 септември четете:  - Гергов отдаде ЦУМ за 20 години, тайна е цената. Спа, копия на египетско изкуство и розово масло на метри от президент и премиер

Работата (не) е всичко. Но къде е в Аз-концепцията ви

Като осъзнаете мястото й в личните си ценности, ще сте по-успешни и по-удовлетворени от живота си "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

>