Съветът на Европа обезпокоен от "забраната за пропаганда на ЛГБТ" в българските училища

13.08.2024 07:06
Знамето на ЛГБТ общността СНИМКА: Pixabay
Знамето на ЛГБТ общността СНИМКА: Pixabay

Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О'Флеърти заяви днес, че е "дълбоко обезпокоен" от приетия миналата седмица от българския парламент закон срещу "пропагандата" на ЛГБТ+ в училищата и призова президента Румен Радев да не го подписва, предаде Франс прес.

Дълбоко обезпокоен съм от закона за забрана на т. нар. ЛГБТИ "пропаганда" в училищата, приет наскоро от българския парламент, заяви Майкъл О'Флаерти в социалната мрежа "Екс". Призовавам [президента Радев] да не го подписва. Властите трябва да се борят с дискриминацията и враждебната риторика срещу ЛГБТИ хората, включително в навечерието на изборите, допълни О'Флеърти.

Избирателите в България, страна член на Европейския съюз, изпаднала в сериозна политическа нестабилност, ще гласуват през есента за седми път от 2021 г. насам. Бивша комунистическа страна, където общественото мнение е до голяма степен враждебно към общността ЛГБТ+, България не разрешава нито браковете, нито гражданските съюзи между хора от един и същи пол, отбелязва АФП.

Миналата сряда българският парламент забрани "пропагандата" на ЛГБТ+ в училищата, като прие с голямо мнозинство поправка, внесена от проруската крайнодясна партия "Възраждане", посочва АФП.

Текстът прави незаконно "насърчаването" на "нетрадиционна сексуална ориентация" и на полова идентичност, "различна от биологичната", по подобие на унгарски закон, който беше остро критикуван от Брюксел. Вносителите на закона обосноваха необходимостта от бързи законодателни действия с "недопустимото нормализиране на нетрадиционната сексуална ориентация", извършвано според тях от настоящата "пропаганда", пояснява агенцията.

Според Деница Любенова, адвокат на ЛГБТ+ асоциацията "Действие", обаче те са се "възползвали" от "културната война" около Олимпийските игри в Париж, за да прокарат тази реформа, допълва тя.

Православната църква остро е разкритикувала церемонията по откриването, на която бе отредено място на сексуалните малцинства. България разкритикува също участието на алжирската боксьорка Имане Хелиф и тайванската боксьорка Лин Ю-тин, като заяви, че те представляват "другия пол", отбелязва още АФП.

Над 7000 души искат от президента да наложи вето върху законовите промени, забраняващи пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация.

Общо 7038 подписа от граждани и 76 неправителствени организации бяха внесени в  понеделник в администрацията на президента, с искане държавният глава Румен Радев да наложи вето върху промените в Закона за предучилищното и училищното образование. Инициативата е на Фондация „Будителките" и Младежка ЛГБТ организация „Действие".

Евродепутатът Радан Кънев („Демократи за силна България"/групата на Европейската народна партия) ще предприеме действия за оценка на съответствието на измененията в Закона за предучилищното и училищно образование с правото на ЕС.

Моят личен ангажимент е още в началото на следващата сесия на ЕП да предприема подходящи действия пред Европейската комисия за оценка на съответствието на законовите изменения с правото на ЕС и пред Европейския парламент, в т.ч. групата на ЕНП, за оценка на политическите ефекти на приетото законодателство, написа във "Фейсбук" Кънев във връзка с измененията в Закона за предучилищното и училищно образование.

Други от От страната и света

19-годишен младеж загина при катастрофа край Сливен

Деветнадесетгодишен младеж загина при катастрофа край Сливен, съобщиха от пресцентъра на областната полиция. Пътният инцидент е станал около 19:10 часа снощи (20 септември) на изхода на града в

"Хизбула" потвърди, че висшият й командир Акил е бил убит

Израелската армия потвърди, че е убила ръководителя на силите "Ар Радуан“, елитно подразделение на проиранското движение „Хизбула“, Ибрахим Акил, както и други висши командири при удар в южен Бейрут

Персонален НОИ от "24 часа": Осъвременяването от 1 юли беше за пенсии, отпуснати до края на миналата година

"24 часа" и седмичникът за втората половина от живота "Клуб 100" имат нова кампания в помощ на читателите си - персонализиран консулт с помощта на експертите на Националния осигурителен институт

Православен календар за 21 септември

Св. ап. Кодрат. Св. Исакий и Мелетий, еп. Кипърски. (Отдание на Въздвижение) Св. ап. Кодрат проповядвал словото Божие най-вече в Атина като епископ и в малоазийския град Магнезия. В 126 г

Само в "24 часа" на 21 септември - “Убий съседа” заради общи части, колата и шума - съботен очерк

На 21 септември само в "24 часа" ще прочетете: “Убий съседа” заради общи части, колата и шума - съботен очерк Ще се завърне ли Мая Манолова като омбудсман - най-добрата й роля Не е трудно да кажем

>