Велико Тръново посреща като герой първия си олимпийски шампион

12.08.2024 11:25 Дима Максимова
Магомед Рамазанов (в средата) с кмета Даниле Панов и личният му треньор Мирослав Колев

Първият в историята на Велико Търново олимпийски шампион  Магомед Рамазанов ще бъде посрещнат като герой на стадион "Ивайло". Церемонията е насрочена за 10.30 ч. във вторник. Златният Рамазанов ще бъде номиниран и за званието  „Почетен гражданин" на старата столица. Треньорът му Мирослав Колев пък е предложен за наградата „Велико Търново". Около това се обединиха общински съветници, бизнесмени и интелектуалци от старата столица. Борецът и другият търновец, участник в Париж 2024, Любомир Епитропов бяха подпомогнати от местната хазна, за участието им в Олимпиадата.

Рамазанов и треньорът му Колев се прибират днес, а тази седмица ще бъдат и във Велико Търново, след което борецът се връща в Астрахан, където го чака съпругата му и новородената им дъщеря.

Магомед Рамазанов е роден на 22 май 1993 г. в с. Октябърское, Хасавюртовски район, Дагестан, който е част от Русия.

През 2019 година печели световната купа като национал на Русия, втори и трети е на европейски първенства. От октомври миналата година той е жител на Велико Търново, какъвто е и брат му Рамазан Рамазанов.

Решението на Магомед да се състезава за България дойде, след като Румънската федерация по борба не успя да го натурализира в продължение на повече от две години. Изключителен принос за привличането на двамата има Мирослав Колев, старши треньор и президент на великотърновския клуб "Илия Павлов".

"Избрах Велико Търново, защото много ми помогна Мирослав Колев. При него тренира и брат ми Рамазан, помогна ми с документите за българско гражданство по ускорената процедура. Мирослав Колев движеше всичко – финанси, паспорти. Много съм му благодарен.

Взех паспорт през януари, участвах за България в пет-шест състезания и вече имам успехи. Но без личния ми треньор Вадим Алексеевич Бияз нищо нямаше да се получи. Той е бесарабски българин от Молдова. Ако не беше той, преди седем години щях да се откажа от борбата и сигурно никой нямаше да ме знае. Благодарен съм му много, той направи всичко за мен – от финанси до психология и тренировки. Благодарен съм на всички, с които съм се сблъскал по пътя си. Дори и тези, които не ме харесват, защото те също ми дават мотивация, за да им се докажа", каза за „24 часа" Магомед Рамазанов.

Той си поставя за цел злато и на следващата Олимпиада след четири години в Лос Анджелис, а със средствата, които ще спечели от титлата в Париж, иска да помогне на семейството си. 

  "Магомед Рамазанов - първият олимпийски шампион в историята на Велико Търново!

Магомед е великотърновски състезател по свободна борба с личен треньор Мирослав Колев.

За първи път от 1996-а година насам българската свободна борба отново е на най-високото място в света!", емоционално поздрави във фейсбук кметът Даниел Панов след победата на финала.

Други от От страната и света

Вижте седмичния отчет на община Русе

РЕСОР „ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА И КОМУНАЛНИ ДЕЙНОСТИ": - приключиха строителните дейности по благоустрояване на пространството пред бл. „Ловец" в ЦГЧ

АПИ: Движението на детелината на бул. „България“ не може да бъде пуснато

Агенция „Пътна инфраструктура" не може да съгласува предложената от Столичната община временна организация на движението при детелината на бул. „България" и Софийския околовръстен път

ЕС призова ЕК да предложи мерки за цените на електроенергията в Югоизточна Европа

На вчерашното заседание на Европейския съвет лидерите приеха заключения, в които призовават Европейската комисия спешно да предложи мерки за справяне с високите цени на електроенергията в Югоизточна

Иван Кондов се срещна с посланиците на държавите-членки на Европейския съюз

Министърът на външните работи Иван Кондов се срещна днес с ръководителите на посолствата на държавите-членки на Европейския съюз у нас. Срещата бе организира по инициатива на Н.Пр

Обвиниха в изнудване четиримата, били и плашили длъжници на фирма в София

За изнудване и заплахи са обвинени четиримата мъже, заловени вчера при акция на спецзвеното "Кобра" към СДВР в центъра на София.  Те заплашвали, рекетирали и нанасяли побои над длъжници на определена

>