300 красиви умове от 40 държави се събраха в Бургас за първата в света олимпиада по изкуствен интелект

11.08.2024 21:54 Тони Щилиянова
Един от българските отбори минути преди старта на състезанията на 11 август.

Кметът Димитър Николов: Това е историческо събитие!

Първата в света международна олимпиада по изкуствен интелект доведе в Бургас над 300 красиви умове от 40 държави на 6 континента. Събитието, чийто домакин е морският град, продължава пет дни, до 15 август, с различни състезания и конференции, които трябва да дадат отговори на много въпроси, свързани с навлизането на изкуствения интелект в бита на хората.

Във всеки от състезателните дни 44-те отбора решават различни казуси. Всеки отбор се състои от четирима ученици, които с подкрепата на един ръководител работят по темите на олимпиадата в седмиците преди състезанието, като за участието те се подготвят още от юни от реномирани учени в областта. България участва на олимпиадата с два тима.

На 11 август в ППМГ „Акад. Никола Обрешков" и ОУ „Александър Георгиев Коджакафалията" бе първият състезателен ден, в който участниците сблъскаха знания в научния етап с фокус върху машинното обучение, обработката на естествен език и компютърното зрение.

За 12-ти август е планирана Международна научна конференция в Конгресния център. Отборите и гостите на олимпиадата ще имат възможността да чуят вълнуващи лекции и да участват в практически сесии по актуални теми от изкуствения интелект. След конференцията участниците ще разгледат забележителностите на Бургас.

На 13-ти ще бъде практическият кръг от олимпиадата. Тогава отборите ще имат възможност да работят с избрано от тях приложение за изкуствен интелект, а задачата им ще е да създадат широко разбираем продукт – аудио, видео или изображение. Церемонията по награждаването ще е на 14 август.

Първата международна олимпиада по изкуствен интелект бе открита бляскаво в ДТ „Адриана Будевска", като участници и гости минаха по червен килим под съпровода на Бургаския духов оркестър. Гости на церемонията бяха министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков, областният управител проф. д-р Мария Нейкова, кметът на Бургас Димитър Николов, зам.-кметът по образование Михаил Ненов, народни представители и общински съветници. Уникален сценичен пърформанс и участието на певицата Мария Илиева развълнуваха публиката.

Всички отбори бяха представени един по един, а основателите на олимпиадата и членовете на журито ги приветстваха от сцената.
„Това е третата значима международна олимпиада, на която България е учредител след олимпиадата по информатика през 1989 г. и по лингвистика през 2003 г. Затова искам да поздравя създателите й. Участниците са млади хора, които поставят началото, но и могат да трупат опит и да допринесат със своите научни постижения за бъдещето на света. Поздравявам Община Бургас за първото домакинство, без което олимпиадата нямаше да се случи. Успех на всички участници и нека олимпиадата ви донесе страхотни преживявания и нови приятелства", каза служебният министърът на образованието проф. Галин Цоков.

„Бургас е град, който винаги е поставял на първо място развитието на технологиите, обучението и образованието. Това е историческо състезание, защото за първи път се провежда в света. Нация, която поставя на върха знанието, технологиите, и развитието – ще успее", коментира кметът Димитър Николов.

„Изкуственият интелект е нещо, което в момента много хора по цял свят си задават въпроса какво представлява. В следващите дни предстои всички да разберем отговора. Надявам се участниците ни да ни помогнат да разберем как да го използваме правилно и етично, за да направим по-лесен живота си. Защото светът се променя много бързо и ние трябва да го следваме, ние тук, сме част от бъдещето", каза съоснователят на олимпиадата Александър Велинов.

Други от От страната и света

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

Обвиниха седмина, участвали в престъпна група за фалшиви стоки край Хасково

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите

>