"Газпром" намалява транзита на газ през Украйна

11.08.2024 21:43
"Газпром" КАДЪР: Екс/@GazpromEN

В случай че транзитът през Украйна бъде спрян, спот цената на газа в ЕС може да се повиши до 550-600 долара за 1000 куб. м, казват експерти

На 8 август "Газпром" намали транзита на газ през украинската газотранспортна система (ГТС) с 5% в сравнение с предходния ден и с 12% към 6 август, сочат данните на компанията. Този спад стана на фона на военните действия в Сужанския район на Курска област, където се намира газоизмервателната станция (ГИС) "Суджа". Тя е единствената, през която се изпомпва гориво за Украйна, пише руското издание "Ведомости".

Официалният представител на "Газпром" Сергей Куприянов заяви пред журналисти, че на 8 август компанията е доставила руски газ за транзит през украинската ГТС в обем, "потвърден от украинската страна" - 37,3 млн. куб. м.

По данни на статистика на "Газпром" това е минималният дневен обем за транзит от началото на годината, който е бил на същото ниво като на 1 януари. Настоящите доставки за Европейския съюз (ЕС) и Молдова чрез транзит през Украйна са с 12% по-малко от среднодневния обем през юли и началото на август тази година. Намаляването на изпомпването започна още на 7 август, когато транзитът възлиза на 39,4 млн. куб. м спрямо 42,4 млн. куб. м ден по-рано. "Газпром" не обяснява причините за намаляването на изпомпването.

Газопроводът "Суджа" е разположен на няколко километра северозападно от едноименния град. По него се подава газ към контролираната от Украйна област Суми за по-нататъшно изпомпване към Европа. Преди началото войната в Украйна транзитът се осъществяваше през две станции, но през май 2022 г. Киев отказа да приеме заявления за изпомпване на гориво през ГИС "Сохранивка" в Ростовска област, откъдето газът тече към територията на Луганската народна република. Украйна обясни това със "загубата на контрол" върху съоръженията на ГТС, като третира ситуацията като форсмажорно обстоятелство.

"Газпром" е изнесла 8,98 млрд. куб. м газ за Европа чрез транзит през Украйна през януари-юли 2024 г., което е с 10% повече от същия период на миналата година, сочат изчисления на "Ведомости", базирани на данни на компанията. Средният дневен обем на доставките през първата половина на годината е бил около 42 млн. куб. м на ден, което е близо до максималното възможно ниво на изпомпване през ГИС "Суджа" (42,4 млн. куб. м). През юли тази година чрез украинската ГТС за Европа са доставени 1,3 млрд. куб. м, или 42,3 млн. куб. м на ден.

Транзитът през Украйна е един от двата оставащи тръбопроводни маршрута за доставка на руски газ за Европа. Другият е една от двете нишки на газопровода "Турски поток" - другата нишка на газопровода, по която се доставя газ за турския пазар. ГТС на Украйна се използва за подаване на газ към страните от Централна и Западна Европа (понастоящем основно Австрия, Унгария и Словакия), както и към Молдова. Газопроводът "Турски поток" доставя газ за страните от Балканския полуостров (България, Сърбия, Босна и Херцеговина и др.) и Унгария.

На 6 август вечерта части на украинските въоръжени сили (ВСУ) нахлуват на територията на Курска област, след което напредват към областния център Суджа. Боевете се водят на територията на Кореневски и Суянски район. По данни на руския Генерален щаб в настъплението на ВСУ участва групировка с численост до 1000 души. Руският президент Владимир Путин нарече нападението "мащабна провокация".

Не е известно под чий контрол се намира Суджанската ГИС. Министерството на отбраната на Русия и "Газпром" не дават обяснения по въпроса.

Атаката на ВСУ и началото на военните действия в Курска област провокираха повишаване на спотовите цени на газа в ЕС. На 8 август цената на септемврийските фючърси на най-ликвидния европейски хъб TTF в Нидерландия премина границата от 450 долара за 1000 куб. м за първи път от декември 2023 г. и достигна 455,5 долара. Молдовското министерство на енергетиката започна процедура по въвеждане на режим на повишена готовност на газовия пазар "във връзка с получената от украинския оператор информация за ситуацията в ГИС "Суджа".

Игор Юшков, експерт във Финансовия университет към правителството на Руската федерация, смята, че ГИС "Суджа" ще може да продължи да доставя газ. Като примери за непрекъсната работа на енергийната инфраструктура в условията на военни действия той посочва сирийската енергийна система на територията, завзета от бойците на ИДИЛ (забранена в Русия), и Запорожската атомна електроцентрала, където украинските специалисти са продължили да работят дори след преминаването ѝ под контрола на Руската федерация.

Алексей Гавришев, управляващ партньор на AVG Legal, припомня, че от началото на Студената война "Газпром" никога не е спирал доставките на газ за Европа, тъй като това би било съпроводено с финансови и репутационни загуби за компанията.

Транзитът през Украйна съставлява около половината от износа на "Газпром" за Европа. През 2023 г. по този маршрут ще бъдат доставени 14,6 милиарда кубически метра. Експертите изчисляват, че годишните приходи на "Газпром" от износ на газ чрез транзит през украинската ГТС са около 5,3-6 млрд. долара (на базата на средна цена от 350-400 долара за 1000 куб. м), т.е. около 3,7-4,2 млрд. долара, след като компанията плати експортното мито.

Юшков отбелязва, че при сегашната ситуация "Газпром" може да обяви форсмажорни обстоятелства и да спре транзита, като се позовава на невъзможността да се отчитат количествата газ, изпомпвани през ГИС "Суджа". Според него обаче действителното спиране на транзита зависи не от позицията на компанията, а от политическото решение на висшето ръководство на страната. То ще зависи от сроковете за възстановяване на контрола на Русия над Курската област, добавя Юшков. Сергей Правосудов, генерален директор на Института за национална енергетика, казва, че вероятността за прекъсване на транзита е минимална.

Гавришев отбелязва, че причина за обявяването на форсмажорни обстоятелства може да бъде официалното признаване от страна на властите на завземането на ГИС от украинските военни или въвеждането на специално извънредно положение в региона.На 7 август заместник-губернаторът на Курска област Алексей Смирнов взе решение за въвеждане на извънредно положение в региона. Форсмажорната ситуация ще намали шансовете на европейските купувачи на "Газпром" да успеят в съдебното производство, казва Гавришев.

Според Юшков Унгария ще може да получава руски газ по алтернативен маршрут - "Турски поток" - ако украинският транзит бъде спрян. В същото време Австрия и Словакия ще трябва да започнат да изтеглят газ от своите хранилища, а след това да подпишат договори за доставка със съседните държави и да купуват газ на по-висока цена. Други европейски държави, които в момента получават руски газ през Украйна (включително Италия), ще трябва да компенсират недостига чрез внос на втечнен природен газ, казва Сергей Кауфман, анализатор във Finam.

В случай че транзитът през Украйна бъде спрян, спот цената на газа в ЕС може да се повиши до 550-600 долара за 1000 куб. м, според Юшков и Кауфман. Роналд Смит, старши анализатор в BKS Investment World, смята, че дори Русия да се откаже да използва украинската газопреносна система, цената на газа няма да се повиши с повече от 15-25 долара за 1000 куб. м от сегашното ниво.

Други от От страната и света

Мирко или болест държали Паскал в гостоприемна Сърбия?

Името на сочения за контрабандист Никола Николов блесна в едно от големите разследвания за корупция - по него все още в ареста са бивша шефка на митниците, баща и син, хвалели се с връзки с министри

Пак спор дали трябва да има винетки за околовръстното в София. Няма да ги въвеждат

Преди 4 години пак имаше същия казус, тогава Борисов като премиер прати шефа на АПИ да вика по площадите, че хората няма да плащат Да има ли винетки за околовръстното шосе на София - този въпрос

Младата видинска писателка Виктория Топалска представи втората си книга „По(д)правки"

Младата видинска писателка Виктория Топалска представи втората си книга „По(д)правки". Тя включва разкази, вдъхновени от живота, съобщи БТА.  Темите са много различни

Тайланд се опитва да стане азиатската столица на хазарта

Новото тайландско правителство на Петонгтарн Шинаватра, дъщеря на магната и бивш премиер Таксин Шинаватра, избрано преди едва няколко седмици, се зае активно да реализира един стар план

Евтим Милошев: Приходите през летния сезон са повече, но и проблемите са повече

Летният сезон тази година е в повече – повече приходи, повече туристи, поне официалните статистически данни го показват. Но и проблемите са повече от преди

>