Ще успее ли този път БСП да приключи с Нинова? (Обзор)

11.08.2024 22:30 Лиляна Клисурова
Кметът на Дряново Трифон Панчев, шефът на червената група Борислав Гуцанов, временният председател Атанас Зафиров, евродепутатът Кристиан Вигенин и кметът на Гоце Делчев Владимир Москов след пленума. СНИМКА: БСП
КОРНЕЛИЯ НИНОВА

Корнелия Нинова няма да бъде повече в листите на БСП, защото има 12 г. като депутат и според устава няма право на повече. Това заяви временният председател на партията Атанас Зафиров пред БНТ в неделя. И напомни, че уставните ограничения са наложени от самата Нинова. Така Зафиров даде знак за настроенията на новото ръководство на “Позитано” най-накрая да приключи битката си с бившата лидерка.

Нинова да бъде изключена от партията са поискали пък директно членове на Националния съвет на заседанието в събота. За втори път на пленум се поставя такова искане, след като тя подаде оставка заради загубата на изборите през юни. Но и двата пъти ръководството парира опитите за тотална разправа с бившата лидерка, която тази събота не отиде на “Позитано” 20. Този път обаче пленумът възложи на Изпълнителното бюро да обсъди какво партийно наказание да бъде наложено на Нинова и хората ѝ.

Беше взето изрично решение, под формата на декларация, с което Националният съвет осъди открития саботаж и неизпълнение на решенията му от членове на националното ръководство, и възлага на Изпълнителното бюро да разгледа възможността за налагане на мерки за партийно въздействие според устава. А на следващо заседание на Националния съвет да докладва тези мерки в задължително присъствие на хората, обясни Зафиров. Предвидените в устава наказания са 5 - забележка, порицание, разграничаване, временно отнемане на права за заемане на партийни длъжности и изключване. Нямам информация г-жа Нинова да не остава в партията. С някои свои действия тя върви против решенията на колективните органи и създава основания за различни тълкувания, както и

някои от тези действия имат формата на открит саботаж срещу партията,

особено в ситуация на предизборна кампания и нуждата от пълна консолидация и излъчване на еднопосочни сигнали не само към членовете на БСП, но и на цялото общество, каза Зафиров. Даде за пример изказвания на Георги Свиленски и Иван Ченчев преди пленума, които твърдяха, че няма кворум при 99 присъстващи.

Изпълнителното бюро ще разгледа конкретно всеки случай и всички действия на Нинова и хората ѝ в последния месец и ще предложи какви мерки да се вземат според устава. Но решението ще е на Националния съвет, защото се връща колективният дух в партията, каза още временният председател.

Нинова отвърна с ироничен коментар през фейсбук. Денят ми започна с новината, че Националният съвет на БСП ще ме изключва от партията. И завършва с новината, че Националният съвет ме критикува за саботаж. Момчета, какво не ви достигна - дупе или кворум поне едно решение да вземете като хората. Така оставам малко клан, клан - недоклан. Много ви се иска, но не ви стиска. Какво да се прави:

явно съм ви отгледала със заешки сърца в мъжки тела,

написа тя за наследниците си, които бяха нейни заместници.

А близкият до нея Иван Ченчев обясни устава, за да докаже, че има право да е депутат. Новото ръководство явно тълкува устава избирателно. Нинова е депутат от 41-ото НС, т.е. от 2009 г. насам. До избора ѝ за председател през 2016 г. минават 7 г. Следователно по устав към момента има право на още 5 г. като народен представител. Всякакви други тълкувания са противоуставни и подлежат на обжалване, написа той във фейсбук.

Но че е възможно следващия път да се стигне докрай спрямо Нинова, даде знак отново Зафиров в неделя с думите “най-нормалното е да има някаква мярка за въздействие, тъй като подобни действия създават смут”.

Същевременно в събота Националният съвет реши, че се възстановява членството на всички изключени и наказани от БСП, които не са преминали в други партии. А за първи път от близо 3 г. на пленум дойде Кирил Добрев, който бе на два пъти изключван от ръководството, но възстановяван от съда.

БСП ще се яви на предсрочните избори в коалиционен формат. Ръководството на социалистите одобри голямото ляво обединение, чиито старт бе даден на Бузлуджа. А временният соцпредседател обясни, че името на бъдещата коалиция е важно и затова не се бърза с него. В момента се изработва и програмата, която ще стъпи на много от досегашните тези на левицата.

А за да излезе от заплетената ситуация покрай съдебните спорове кой представлява партията и кой може да подписва, Националният съвет гласува решение, с което делегира тези права за изборите и листите на Зафиров. По документи все още лидер е Нинова, тъй като близкият до нея Крум Дончев обжалва решението на Софийския градски съд тя да бъде заличена.

На заседанието стана ясно, че са спрени и последните два транша от държавната субсидия на БСП, а задълженията на партията са около 3 милиона - от неплатени осигуровки, към НАП и задължения към доставчици заради вече спряната червена телевизия. А заради съдебните спорове за това кой представлява партията Зафиров не може да подаде документи за следващите траншове от субсидията.

Други от От страната и света

Гуцанов: Несериозно е сега да сменяме Антон Славчев

Председателят на парламентарната група на БСП Борислав Гуцанов смята за несериозно освобождаването на Антон Славчев като председател на Антикорупционната комисия Гуцанов в оставащите едва три работни

С епитети като "шушляци" парламентът отхвърли промените за свикване на референдуми

Само 80 подкрепиха идеята на ИТН за снижаване критериите за допитванията След два часа спорове по темата за референдумите депутатите решиха да не променят правилата за провеждането им

Карлос Насар гостува на празника на с. Бачево

Разложкото село Бачево ще празнува културата, образованието и спорта, а златното момче Карлос Насар ще бъде специален гост в събота на "Бачево празнува"

Обраха пациентка в болницата в Горна Оряховица

Издирват апаш, свил златни бижута от пациентка на общинската болница в Горна Оряховица. На 18 септември на тел. 112 е получен сигнал от за откраднати два златни синджира от портмоне на жена

Митничари откриха 13 000 кутии цигари под хладилници на Дунав мост 2

След митническа рентгенова проверка на спрян в района на ГКПП „Дунав мост 2 – Видин" товарен автомобил са установени недекларирани 258 000 къса цигари с български акцизен бандерол. Около 4,30 ч

>