Стои ли фаталното 13 зад раздялата на Радина и Деян?

11.08.2024 13:05 Димитър Стайков
Деян Донков и Радина Кърджилова бяха заедно 13 години
Радина и Деян с двете им момчета - Христо и Йоан. СНИМКА: ИНСТАГРАМ
Радина и Деян в постановката "Нирвана"
Актьорите в сцена от представлението "Любовникът"

Запознават се в градинката пред Народния театър. Първият подарък от него за нея е колие със сърце от планински кристал

Този път клюкарските източници познаха – Деян Донков и Радина Кърджилова наистина са разделени. Ако приемем, че 2011-а е годината на тяхното официално запознаване, съвместният им живот е продължил 13 години. Дали фаталното число не е управлявало съдбата им?

Двамата се запознават в градинката пред Народния театър, където често блуждаят за отмора артистите от зданието отсреща. Заговарят се и тръгват бавно по алеите. Радина го е гледала наскоро в "Дон Жуан" и е изумена от наплива му на енергия и изобретателност. Била е с приятелка и двете са се опитали да разгадаят чувствата на персонажа в хитовото представление на Сашо Морфов. Динката е готов да обяснява, да разказва, горд с постиженията си. Той не се стеснява да намеси вярата си в Бога и в упованието, което поддържа силите му. Радина е заразена от интелигентността на думите му и това възхищение от начина, по който той преобразува света до разбираеми представи и емоции, ще остане завинаги в погледа към него. 

Същата година на 17 юни Радина прави голям купон в къмпинг "Смокиня" на Южното Черноморие по случай четвърт век от рождението си. Идват канени и неканени гости, а Динката подарява колие със сърце от планински кристал, камък, който подхожда на зодията. Полиран е ръчно и издава наличието на добър вкус. За първи път той говори, че им е съдено да създадат семейство, а тя е изненадана от мистичната сила в уверенията му.

Година по-късно заживяват заедно и са обект на непрекъснато любопитство от страна на медиите. Радина се измъква с признанието, че си е татуирала името на любимия на безименния пръст на лявата ръка, но премълчава, че с Деян страстно искат дете.

През това време и двамата са търсени от продукциите. Донков влиза в сериала на БНТ "Четвърта власт" в ролята на журналист, разследващ убийството на момиче от вариететна програма. А Радина е поканена от директора на Народния театър Мариус Донкин да се включи в екипа на Галин Стоев за постановката "Танцът Делхи".

Когато се ражда първият им син, Радина

изпада в следродилна

депресия и отслабва драстично

Тревожи се за щяло и нещяло, а най-много заради неумението да се справя с битовите детайли около бебето. Не може да слага памперси и се ядосва на себе си. Но Динката я замества с удоволствие и умение.

При избора на името на момчето се разиграва мистериозен екшън. Двамата родители не могат да изберат име и претакат библейските имена Йоан, Тома, Захари, Матей... Бащата на Радина, именитият бургаски художник Христо Кърджилов, мълчаливо страда, защото не се сещат за неговото име. Обаче ето какво става. 

В дома на родителите на Радина пазят портрет на дядото на художника - Христо, на когото той е кръстен. Той го е рисувал като млад в знак на почит към прародителя – дядо Христо доживява до 90 години, син е на опълченец, автентичен човек на възрожденската епоха, роднина на възпитател на цар Борис III и брат му Кирил. Една вечер Кърджилов седи в хола, а жена му шета в кухнята, когато се чува силен трясък. Портретът на дядо Христо, оставен да лежи върху шкаф в хола, се вдига във въздуха като от вятър и прелетява върху пода на срещуположната страна. Художникът веднага телефонира на Радина и тя се разтреперва. А Динката е потресен до дъното на душата си. Още на следващата сутрин момченцето е кръстено Христо в малката църква "Св. Николай" от свещеника, приятел на Динката. Художникът мисли, че ако момчето вземе от майка си нейната борбеност и целеустременост, а от баща си - дълбоката душевност, може да възпита богатство на характера, което ще му помогне да живее, както трябва. "Бяха остри камъни – казва Христо Кърджилов. – Но сега са обли речни камъни, които се радват на водата, която ги облива. А малкото камъче Христо е боготворено от Деян."

Може да се каже, че това е най-емоционалното, най-сладкото време в общия живот на Радина и Деян. Тя не налага независимост и той постепенно ще разбере, че нейното затваряне от време на време в себе си без ясни мотиви, без причини и обяснения е само път към осмисляне на ситуациите. А не израз на досада, насищане, подсъзнание за промяна. Тя се нуждае от време, за да проникне в задачите и отговорностите, в отказите и съгласието. И Деян, който е теоретикът на отношенията им, изясняващ по прагматичен начин плюсовете и минусите на всяка обща ситуация, ще наложи постепенно своето време за анализ на всичко, което ги тревожи и дори препъва, за да останат неговите поощрения към нейните пориви и към нейната страхотна кадърност. А тя се чувства обгрижвана и защитена, разкрепостена да анализира играта си на сцената.

Венецът на това общо време е

спектакълът "Любовникът"

по пиесата на Пинтър, репетирана от двамата за Камерната сцена на Народния театър. На единия вход на залата стои Радина, а на другия - Деян, в ролята на разпоредители, които показват местата и любезно разменят по няколко думи с познатите. Зрителите едва ли се усещат, че актьорите вече са се включили в представлението. Режисира Деян. Когато двамата актьори се запътват към сцената, представлението започва. Ричард (Деян) сяда на стол на първи ред отстрани, готов да се върне на работа в кантората, облечен в скучните дрехи на английски чиновник. А жена му Сара (Радина) го чака у дома и се шляе около гигантската мебел в центъра на сцената, измислена от художника Никола Тороманов като забулено легло.

Още в началото Ричард пита жена си дали нейният любовник си е тръгнал. Той се сърди, че любовникът е зачестил гостуванията си всеки ден. И подхвърля грапавия въпрос – дали Сара, докато е с любовника си, се сеща, че мъжът в тоз момент прави сметки в кантората си. Тя допълва подозренията на публиката, като заявява, че през това време той ще види своята курва, така че са квит. Зрителят се чуди какво гледа – разправии в отворено семейство? Или в модерно семейство без дълбоки чувства? Всичко ще се окаже обратно на тези предположения. Сара и Ричард се обичат повече, отколкото допуска зрителят, и държат на семейството повече, отколкото го опровергават. Това е абсурдът, заложен от Пинтър, и причина Деян да хареса текста. Той е оставил комични капани в отношенията между Ричард и Сара, така че внимателният зрител да се сети, че те играят театър, уговорили се да представят живот, обратен на реалността. Но къде свършват играта и нагласените контакти в пространството на едно семейство? Кое в чувствата и поносимостта между двамата се подхранва от искреност и доверие? Дали жената и мъжът могат да усетят помежду си нотките на изкуственост, нарочен фалш, прикритост? 

Пиесата е писана през 60-те години на миналия век, но Деян я прави модерна и валидна за всяко семейство извън каквито и да е социални граници. Хуморът изтича неагресивен, интелигентен и това е плюсът в стила на Деян Донков като режисьор.

Но си мисля, че след развитието на отношенията между Динката и Радина ще бъде проблематично да спазват някои мизансцени между двамата. В един момент Ричард-Деян бърка в пазвата на Сара-Радина и опипва гърдите , привичен жест на помирение в семейните разправии. Но не са възможни тези жестове след раздялата на двамата. И въобще, като си помисля за тази раздяла, ми става тъжно и пусто. Гадните обраствания в съдбата на актьорите – не им стига сложността и нуждата от искреност на сцената, ами се оставят тази сложност на чувствата да се прехвърли в живота им. Дано прекрасното в природата на Радина и Динката да остане на тяхната сцена!

Други от Възход и падение

Дейвид Гарет ще свири в Пловдив на 3 юни догодина

Концертът на прочутия цигулар, който е част от световната му обиколка Millennium Symphony World Tour 2025, ще бъде в Античния театър в Пловдив на 3 юни

Стефка Янорова и Георги Кадурин се опитват да върнат тръпката във връзката си в нова пиеса

Стефка Янорова и Георги Кадурин са двойка, която се опитва да върне тръпката във връзката си чрез нелепи упражнения, предписани от терапевт. А Полина Недкова и Георги Къркеланов са полицайка и актьор

Дж.К. Роулинг два пъти отказвала да бъде номинирана за член на Камара на лордовете

Писателката Дж. К. Роулинг разкри, че два пъти е отхвърлила предложение да бъде номинирана за член на британската Камара на лордовете, както че ще откаже и трета, съобщи Би Би Си

Рекордните 1 420 646 лв. приходи събра "Гунди" за три дни

С опашки пред киносалоните, пълни зали, бурни аплодисменти и хиляди трогателни отзиви от зрителите в цялата страна премина първият уикенд, в който публиката се срещна с „Гунди – Легенда за любовта"

Нови искове за сексуално насилие са подадени срещу рапъра Пи Диди

Седем нови граждански дела са заведени срещу Шон "Пи Диди" Кумс, включително две от обвинители, които казват, че са били непълнолетни по времето, когато  твърдят

>