Съдбата на Нинова и хората й - в ръцете на Изпълнителното бюро, пленумът осъди действията им като саботаж

10.08.2024 15:45 Лиляна Клисурова

Тясното ръководство получи мандат и да продължи да води разговори за голямата лява коалиция за изборите

Възстановява се членството на всички изключени и наказани от БСП, които не са преминали в други партии. Това реши Националният съвет на заседанието си днес.

Започна процесът по преразглеждане на наказанията в партията и тяхната частична отмяна, обяви временният председател на БСП Атанас Зафиров след заседанието на червения пленум.

Зафиров определи като спекулации твърденията, че ще има изключвания на този пленум, след като в медиите излязоха твърдения, че може да бъде изключена Корнелия Нинова. Но разкри, че подобен дебат по време на заседанието е имало.

Беше взето изрично решение под формата на декларация, с което Националният съвет осъжда открития саботаж и неизпълнение на решенията му от страна на членове на националното ръководство и възлага на Изпълнителното бюро да разгледа възможността за налагане на мерки за партийно въздействие по чл. 12 от устава. А на следващо заседание на Националния съвет да докладва тези мерки и в задължително присъствие на хората, обясни Зафиров.

Г-жа Нинова нямам информация да не остава в партията. С някои свои действия тя върви против решенията на колективните органи и създава основания за различни тълкувания, както и някои от тези действия имат формата на открит саботаж срещу партията, особено в ситуация на предизборна кампания и нуждата от пълна консолидация и излъчване на еднопосочни сигнали не само към членовете на БСП, но и на цялото общество, допълни той. Даде за пример изказвания на Георги Свиленски и Иван Ченчев преди заседанието днес, които твърдяха, че няма кворум при 99 присъстващи в залата. А заради твърденията им, че кметът на Дряново Трифон Панчев не е на Националния съвет, той се е изказал в залата, но дойде и на брифинга за медиите, за да го видят всички.

Изпълнителното бюро ще разгледа конкретно всеки случай и всички действия на Нинова и хората й в последния месец и ще предложи какви мерки да се вземат според устава. Но решението ще е на Националния съвет, защото се връща колективния дух в партията, каза още временният председател.

БСП ще се яви на предсрочните избори в коалиционен формат и Изпълнителното бюро получи мандат да продължи разговорите в тази посока, обясни още Зафиров. Ръководството на социалистите одобри голямото ляво обединение, чиито старт бе даден на Бузлуджа. А временният соцпредседател обясни, че името на бъдещата коалиция е важно и затова не се бърза с него. В момента се изработва и програмата, която ще стъпи на много от досегашните тези на левицата.

До 8 септември областните съвети на партията трябва да подадат на "Позитано" проектолистите, които да бъдат одобрени от Националния съвет. Пленумът даде мандат на Зафиров да подпише коалиционното споразумение, както и документите и листите за предсрочните избори.

Други от От страната и света

Арестуваха мъж, обрал два пъти адвокатска кантора в Бургас

Полицаи от Първо Районно управление – Бургас задържаха 46-годишен криминално проявен и осъждан бургазлия, извършил две взломни кражби от адвокатска кантора в Бургас

Антон Славчев остава да води и “Антикорупция”, и комисията за отнемане на имущество (Обзор)

След 4 часа скандали депутатите решиха, че конституционно мнозинство трябва и за сваляне на шефа. "Промяната" без шанс да събере такова, а Борисов не участва в дебата - знае какво е "като Севда да те

Пияните и дрогираните шофьори – санитари? Политиците ги жалят. Засега

“24 часа” анкетира парламентарните групи: Позициите са от “да видим каква е статистиката след промяната с отнемането на колите им”, през бързи присъди и работа без пари в реанимациите

Жена отказва връзка с по-млад мъж - побеснял, той убива с нож новия й приятел

Отхвърленият Никола Райчев пратил на Дарина съобщение по вайбър: "Ще избия с голи ръце теб и всичките ти близки" На 9 октомври съдът ще разпита обвинения и баща му Ще избия с голи ръце теб и

Калоян Паргов: Необходима е правна защита на жертвите на социални неравенства

Социалните неравенства са широко разпространен проблем в обществото и могат да бъдат причина за различни форми на дискриминация и нарушения на правата на човека

>