Денят на тройната осмица – за България в Париж – 4 медала за 2 часа

09.08.2024 23:30 Георги Банов
Решаващият захват на Семен Новиков, с който той капарира олимпийската титла. СНИМКА: LAP.BG
Бронзовият ни медалист се готви за решителен опит. СНИМКА: РОЙТЕРС

8 август 2024 година остава завинаги в историята на българския спорт с невероятния берекет от медали на олимпиадата в Париж.

По едно и също време вечерта Семен Новиков стана шампион, Кимия Ализаде се справи с китайка за историческото трето място в таекуондото, а Божидар Андреев вдигаше за отличие в щангите. Преди това Магомед Рамазанов стигна финал и си гаранира минимум сребро. И вечерта завърши с незаслужената загуба на Хавиер Диас Ибанес в бокса, която го остави с бронз.

Някои смятат датата за щастлива. Защото е денят на тройната осмица: 8-ият ден на 8-ия месец и като се съберат цифрите на годината, отново се получава осмица.

Така поне за малко се доближихме до 24 септември 1988 година. Тогава в Сеул печелим накуп 3 златни, 1 сребърен и 1 бронзов медал.

24 юли 1976 г. пък е паметен с това, че за по-малко от два часа девет българки печелят олимпийски медали. Това се случва на игрите в Монреал. Най-напред четворката с рулеви стават вицешампиони в гребането - първите в света с олимпийско сребро в този спорт при жените и първите български олимпийски отличия в този спорт.

Половин час по-късно тандемът Здравка Йорданова/Светла Оцетова печели злато на двойка скул, а след още 30 минути Сийка Келбечева/Стоянка Груйчева грабват титлата на двойка без рулеви. Три отличия и девет медалистки за няма и два часа.

Тройната осмица сбъдна и една мечта на българина. Родината не е вече на три морета, а на три континента. Хавиер Ибанес е от Матансас, който е на океана и на 32 километра от плажа Варадеро. Кимия е от Караж, Северен Иран. Магомед Разамазанов е от Октябърское, Дагестан, а само Божидар Андреев е от Тополчане до Сливен. И разбира се, шампионът Новиков е роден в Харков.

И не трябва да се забравя, че в Париж е и най-известната осмица на България - Христо Стоичков.

Семен - момчето, което не искаше да става борец

Семен Новиков е в залата за борба от 6-годишен. Завел го негов съсед, който бил треньор на класици. В началото той се дърпал много. Дори бягал от тренировки. Най-голямото му отсъствие е 6 месеца. В крайна сметка спортът надделява. И така тръгва кариерата на олимпийския ни шампион от залата в Харков.

Неговото семейство в момента си е в Украйна. На село, защото в града е прекалено опасно. Не могат да дойдат при Семен, защото баща му все още е във възрастта, в която може да бъде мобилизиран за армията. Както сам признава, много от приятелите му са на фронта, като той се опитва да им помага от София.

Кариерата му е белязана и от един култов спор, заради който в крайна сметка България печели. В категорията на Семен е мегазвездата Жан Беленюк. Тъмнокожият украинец с баща от Руанда и прякор Ваня е със статут на божество в Киев. Дори бе избран за депутат във Върховната рада от управляващата партия на Володимир Зеленски.

И преди олимпиадата в Токио Семен става европейски шампион. И с право иска място в състава. Но Беленюк е категоричен, че той ще се бори. Не му пукало, защото Новиков бил на европейското по негово решение. И разбира се, треньорите предпочитат него. И тук идва късметът за България. Гриша Ганчев наблюдавал европейското и директно предлага на Новиков да дойде в България.

Украинците обаче се опъват. Не искат да пуснат бъдещата си звезда и в Париж стана ясно защо. Не му дават разрешение. В битката се включва дори легендата Сергей Бубка, който по това време е шеф на олимпийския комитет. Но болката на Семен, че не е допуснат поне до преборване за титулярно място на олимпиадата е огромна и не иска да чуе да остане в родината си.

И тогава Ганчев прави най-мощния си трансфер. Плаща 10 200 долара за правата на Новиков. Защото в противен случай трябва да се изтърпи 2-годишно наказание и Париж ставаше мираж, защото от Токио бяха минали само 3 лета. Толкова малка сума, която е заплатата на един футболист от средните в ЦСКА. Но окото на бизнесмена към борците е безупречно. Последните ни двама олимпийски шампиони дойдоха точно от него - Армен Назарян, натурализаран след титлата в Атланта и който взе злато в Сидни и бронз в Атина за България и сега Семен.

В крайна сметка правата са оправени, но идва и тежка контузия. Операция, след която много от борците просто се отказват. Вади рамо и къса връзки. След това идва и проблем с китката. Това за класик си е доста трудна диагноза. Гриша Ганчев не губи обаче вяра в него и го праща на операция в Испания, за да го оправят.

И съдбата си знае работата. На олимпиадата в Париж Жан Беленюк гледаше тъжно как на най-високия пилон се развява знамето на България. А той е на трето място. Преди това развърза кецовете си и се отказа от спортната си кариера. А неговият заместник вече е състезател на ЦСКА.

Божидар Андреев май вече мисли за сватба

Божидар Андреев стана олимпийски медалист. И благодари на тези, които вече ги няма на този свят - баща му, дядо му и “сестра му” Преслава. Тя е дъщерята на треньора му Пламен Братойчев. Той е с него от 6-и клас. “Аз не познавах сестра си, която почина прекалено малка. Заради това никога няма да кажа, че Преслава е дъщеря на треньора ми. Защото бе много повече”, отсече Божидар.

Сега май вече мисли за сватба. 27-годишният тополчанин има сериозна приятелка, като заради нея едва не пропуска Париж. И след Токио, където остана пети, мислел да спре, но после се върна на подиума.

“Важното бе да спазя обещанието си. И ето го този медал, който бе целта на всички”, твърд бе Божидар.

“Благодаря на всички, които бяха до мен. На личния ми треньор Пламен Братойчев, на националния ни Иван Иванов, които следяха всяка моя стъпка. Заради тях успях", каза Божидар. “Сега ще си взема дълга, дълга почивка, дори години. Пък и може да се откажа”, допълни той.

Тактиката му наистина бе перфектна и той направи 6 успешни опита, което само по себе си е постижение. Така събра двубой от 344 килограма. Безапелационен победите стана световният рекордьор Ризки Джунианся от Индонезия, който бе с 10 килограма повече. В последния си опит тайландецът Вирафон Уичума, който е само на 19 години, тласна 198 кг, нов световен рекорд за младжи, за да изпревари Божидар.

Малко помогна и един от фаворитите Жиан Ши, който направи нула на изтласкването.

Много се опъваха и южноамериканците, начело с Луис Мускера от Колумбия, който е двукратен олимпийски медалист, но сега трябваше да остане зад Божидар.

Други от Други спортове

Стефка или Ярослава III. Могъща, ама 210 сантиметра само от четири опита? (Графики)

158 пъти опитаха да изравнят или подобрят постижението на Костадинова и не успяха Людмила Жечева-Андонова първа вдига летвата на 209 см, Венелина Венева е единствената

Мениджърът на Иман Халиф: Тя не се грижи за външния си вид, сигурно затова казват, че е мъжкарана

Срещнах Иман преди 2 години по време на Средиземноморските игри в Оран, Алжир. Видях я за първи път по време на четвъртфиналните битки. Това разказа мениджърът на Иман - Насер Йефса пред Нова тв

Бербатов с Григор и Джокович: Балканската връзка е силна

Балканската връзка е силна. Играта вчера в София беше страхотна. Това написа във фейсбук профила си футболистът Димитър Бербатов и сподели снимка с тенисистите Григор Димитров и Новак Джокович

С 26 отбора от 17 страни започна световното по спортен риболов на Гребната база

Четвъртото световно първенство по спортен риболов в дисциплината „Свободен стил Метод Фидер" стартира с първите си два тренировъчни дни в Пловдив. В съревнованието на Гребния канал участват 26 отбора

Уникалните спортисти - участвали на олимпиада и паралимпиада

20 са хората, които трябва да влязат в златната книга на световния спорт. Те участват и на олимпиади със здравите, и на паралимпиада. Преди да съществуват игрите за инвалиди, има истински феномени

>