Киселото мляко и сиренето за децата в градини и училища само с BG продукти
Животновъдите доволни, ще реализират продукцията си
Киселото мляко и сиренето, което се дава на децата в детски градини, училища и в лавките там, ще са произведени само с български продукти. Това е записано в промени в наредба за изискванията към безопасността и качеството на храните в учебните заведения, публикувани от земеделското министерство за обществено обсъждане.
До този момент млечните продукти, които се даваха на децата, трябваше да бъдат произведени по Българския държавен стандарт (БДС). През юли миналата година обаче Европейската комисия одобри включването на “Българско кисело мляко” и “Българско бяло саламурено сирене” като продукти със защитено наименование за произход. Със защитата в ЕС на практика отпада БДС, но регистрацията гарантира
по-голяма защита, че двата продукта са истински
За да бъдат обозначени със знака за произход, сиренето и млякото трябва да се произвеждат само в България, и то от сурово българско мляко, и ако животните, от които е издоено, са се хранили с фураж, от който поне 80% от съставките са произведени у нас.
Тези изисквания не са включени в БДС и понастоящем в киселото мляко и сиренето се влага и чужда суровина, посочват от земеделското министерство. При продуктите със защита за произход всички суровини са от географския район, където са произведени. По този начин ще се подкрепи и стимулира родното млекопроизводство, ще се повиши добавената стойност за българските производители, а предлаганите млечни продукти ще са с гарантиран произход и качество в детските заведения, посочват от ведомството.
В текстовете е записано още, че двата продукта, произведени по БДС, могат да се предлагат до изчерпване на количествата.
“Смятам, че именно това трябва да са желанието и целта на всеки българин, родител и консуматор. Децата трябва да употребяват
най-високо качество и само от сурово мляко, и то българско, а не от сухи млека
и такива със съмнителен произход”, коментира пред “24 часа” председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.
По думите му освен в интерес на потребителите това било и от полза за българските животновъди, защото по този начин ще могат да си запазят животните и да имат реализация за продукцията си. “Хората искат да са сигурни, че това, което ядат, отговаря на това, което е написано, а именно - защитеното наименование за произход дава тази допълнителна гаранция”, убеден е Зоров.
По данни на министерството общият брой бизнес оператори с издадени удостоверения за
производство на кисело мляко по БДС са 52,
част от които активно използват стандарта.
Към началото на юли 2024 г. общият брой оператори в млекопреработвателния сектор, предприели действия за производство на кисело мляко със защитено наименование за произход, са 20, а други са в процедура.
Фирмите, които правят сирене по БДС, са 46. Към началото на юли 2024 г. в млекопреработвателния сектор има 19 фирми, които са предприели действия за производство на сирене със защитено наименование за произход. Част от тях вече са вписани в регистъра на производителите, а други са в процедура.