Голям шок за малката Стили в Париж! Засега е аут от финала. Боряна Калейн ще се бори за медалите (Снимки)

08.08.2024 19:11 Найден Тодоров
Боряна Калейн и Стилияна Николова излизат за първите си съчетания на олимпийските игри в Париж - съответно с топка и с обръч. СНИМКИ: ЛЮБОМИР АСЕНОВ, LAP.BG
Боряна Калейн на старта на съчетанието си с обръч в квалификацията на олимпийските игри в Париж. СНИМКА: ЛЮБОМИР АСЕНОВ, LAP.BG
Стилияна Николова с топка на килима в Париж.
Боряна Калейн с лента в квалификацията в Париж.
Стилияна Николова в съчетанието с бухалки в квалификацията в Париж.
Боряна Калейн с треньорката си Марияна Памукова и Стилияна Николова с треньорката си Валентина Иванова в арена "Порт дьо ла Шапел" в Париж. СНИМКИ: АННА НЕДКОВА

Навръх 8 август - денят, в който преди три години диамантените момичета от ансамбъла спечелиха първия в историята на България златен олимпийски медал в художествената гимнастика, 24-каратовото българско злато в този спорт започна да блести на олимпийските игри в Париж.

Боряна Калейн и Стилияна Николова полетяха към олимпийската си мечта в квалификациите за финала в индивидуалната надпревара. 

Докато Боряна се представи много стабилно, Стили, която бе определяна дори за фаворитка за олимпийската титла, ще трябва да трепери до последно дали ще попадне сред 10-те най-добри за финала, където битката започва отначало.

След четири "железни" изигравания Калейн си гарантира участие в борбата за медалите.

Боряна е трета във временното класиране от изигралите и четирите си съчетания гимнастички със 136.450 точки.

Лидер е София Рафаели (Италия) със 139.100. Дария Варфоломеев (Германия) е втора със 136.850.

С четвърта оценка е Таисия Онофрейчук (Украйна) - 135.750.

След двете изпускания на бухалки Стилияна изпусна уред и на вихрената си лента и е много вероятно да остане непосредствено след 10-ото място.

Стили е със сбор 127.700.

Остава да играят още 7 състезателки, Стилияна засега е седма.

***

 24-те участнички играят последните си съчетания в индивидуалната надпревара пред претъпканите трибуни в арена "Порт дьо ла Шапел".

След три изиграни уреда София Рафаели (Италия) води със 105.150 т. Таисия Онофрийчук (Украйна) е втора със 103.250. Боряна е трета във временното класиране. Опитната ни грация има 102.850 точки. Дария Варфоломеев (Германия) е четвърта със 101.600.

Дебютантката Стилияна допусна сериозни грешки на бухалки и е със сбор 96.550. Тя е на временното 11-о място.

***

Двете българки играят една след друга - с шести и седми стартов номер. 

Боряна Калейн изигра блестящо съчетанието си с топка и получи 34.600. 

Стилияна Николова също изигра на високо ниво съчетанието с обръч, за което получи 33.900 заради грешка.

Дария Варфоломеев (Гармания) получи най-високата оценка след първите изигравания - 36.450 на топка. София Рафаели (Италия) получи 35,700 на обръч. Боряна беше трета, следвана от Маргарита Колосов (Германия) с 34.550 на обръч, Таисия Онофрийчук (Украйна) с 34.250 на обръч и Стилияна.

В първата сесия предстоеше Калейн да играе с обръч, а Николова - с топка. 

Боряна направи второ много силно съчетание - стабилно и с настроение. Докато изпращаше целувки към България и показваше сърце с ръцете си, Буба видя оценка 35.350 за прекрасния си обръч.

Дебютантката на олимпийски игри Стилияна възпламени трибуните с топка. Тя получи 34.700.

Италианската любимка София Рафаели бе оценена с 34.450 на топка.

Дария Варфоломеев игра вихрено, но изпусна обръча, който излезе извън килима, за което получи 32.500. 

Украинката Таисия Онофрийчук направи нова страхотна изява на килима и с 35.250 за съчетанието с топка изпревари Николова и Варфоломеев, заемайки третото място след първите два уреда - непосредствено след Калейн.

Боряна изигра прекрасно и съчетанието с лента, за което бе оценена с 32.900.

Стилияна започна прекрасно бухалките си на "Хубава си моя горо", но по време на много трудното изпънение направи две изпускания. Стили получи оценка 28.050.

София Рафаели си заслужи 35.000 на бухалки.

Дария Варфоломеев направи много добро съчетание си с лента, като то бе оценено с 32.650.

Дария Онофрийчук получи 33.750 за хубавото си изпълнение с бухалки.

23-годишната Боряна Калейн показа класата си и на бухалки. Оценка 33.600. Четири от четири стабилни изигравания.

18-годишната Стилияна Николова излезе на килима за вихреното си съчетание с лента. Вероятно щеше да получи най-висока оценка на уреда, но напрежението отново си каза думата и доведе до изпускане. 31.050 въпреки грешката.

София Рафаели впечатли и с лента - 33.950.

Дария Варфоломеев заслужи 35.250 на бухалки, с което мина пред Боряна Калейн в класирането в квалификациите.

Китайката Зилу Уанг, която се движеше 10-а след третия уред, допусна доста грешки на последното си съчетание на бухалки, но получи достатъчно, за да остане пред Стилияна Николова - с 4 десети.

Деветата след третия уред Дария Атаманов (Израел) също изпусна бухалка, но получи 32.100 и също остана преди Стилияна.

Първите 10 от 24-те гимнастички, класирали се за олимпийските игри, влизат във финала. Той е в петък (9 август) от 15,30 часа.

Ден след Стилияна и Боряна на олимпийската сцена излизат и момичетата на Весела Димитрова от българския ансамбъл - наследничките на диамантите. София Иванова, Рейчъл Стоянов, Камелия Петрова, Маргарита Василева и Магдалина Миневска започват участието си в Париж с квалификациите на 9 август, а финалът при ансамблите е на 10 август от 15 часа.

Други от Други спортове

Бербатов с Григор и Джокович: Балканската връзка е силна

Балканската връзка е силна. Играта вчера в София беше страхотна. Това написа във фейсбук профила си футболистът Димитър Бербатов и сподели снимка с тенисистите Григор Димитров и Новак Джокович

С 26 отбора от 17 страни започна световното по спортен риболов на Гребната база

Четвъртото световно първенство по спортен риболов в дисциплината „Свободен стил Метод Фидер" стартира с първите си два тренировъчни дни в Пловдив. В съревнованието на Гребния канал участват 26 отбора

Уникалните спортисти - участвали на олимпиада и паралимпиада

20 са хората, които трябва да влязат в златната книга на световния спорт. Те участват и на олимпиади със здравите, и на паралимпиада. Преди да съществуват игрите за инвалиди, има истински феномени

След пауза от 5 г. Тихомир Иванов се завърна в Диамантената лига със 7-о място

Олимпийският шампион от Токио Джанмарко Тамбери от Италия спечели състезанието в скока на височина при мъжете в Диамантената лига в полския град Хожув

Радо Янков трупа сили за новия сезон (Снимки)

Единственият български спортист носител на световната купа на ФИС Радослав Янков продължава с тренировките за новия сезон, съобщават от ски федерацията ни. Той се подготвя в София в родното Чепеларе

>