Най-красивият плувец на олимпиадата води монашески живот, още е при майка си

08.08.2024 18:43 Виолина Христова, Рим
Чекон спечели злато на 100 м. гръб Снимка: Инстаграм /ceccon_thomas
Чекон обръсна мустаците си преди олимпиадата Снимка: Фейсбук Томас Чекон

Според мнозина 23-годишният италианец Томас Чекон, който спечели златото в 100 м. гръб, е най-красивият плувец на Олимпиадата в Париж. Тези дни изданието "Дейли Мейл" нареди Чекон сред десетте най-привлекателни спортисти на сегашните Олимпийски игри.

Гледайки високия 197 см италианец с магнетични очи като на холивудски актьор, хиляди жени се питат има ли си приятелка. Няма, отговарят запознати, и допълват, че той все още живее с майка си. Единственото, на което се отдава с цялата си страст и енергия, е плуването.

За да свали дори няколко хилядни от времето си при представянето си в олимпийския басейн, Чекон обръсна мустаците си и окосмяването на гърдите си с „аеродинамична" цел- нещо, което не е правил никога досега. И всичко това - за да победи на олимпиадата. Това е мечтата, или по-скоро фиксидеята, от която е обсебен още от дете.

И въпреки усилията, положени от него, свързани с какви ли не лишения преди олимпиадата, в крайна сметка на още по-доброто му представяне попречи умората заради жегите в олимпийското село, където стаите са без климатик. Чекон се оплака, че не може да спи и да се възстановява добре, още повече, че и леглата от рециклиран картон не били удобни.

Спортистът се върна в Италия като победител и златен медалист, но още при пристигането си каза, че ще запомни олимпиадата най-вече заради начина, по който били третирани състезателите в олимпийското село.

„В първите дни се чувствах добре. След седмица обаче започна да ми тежи жегата и лошата храна. Мнозина се преместиха на хотел". Според Чекон тази ситуация се оказала решаваща за него, тъй като не могъл да даде максимума при надпреварата в 200 м. гръб, където не успя да стигне до финал. Не се представи много добре и в смесената щафета и каза, че предишната нощ не можал да спи заради жегата в стаята.

Чекон мечтае за медал от олимпиада още от детството си. „От малък се готвя за това интервю", призна той, след като журналистите отидоха да го интервюират след златния му медал на 100 м. гръб. Победата му беше „отпразнувана" от него по необичаен начин – след преплуването на 100-те метра той остана една минута в басейна пред камерите, държейки се за въжето, което разделя коридорите. След това целуна водата така, както се прави с годеница.

Томас е едва 15-годишен, когато казва на треньора си, че ще стане олимпийски шампион. Според него са само двама-трима плувците в Италия с подобна на неговата психика. В олимпийското село в Париж дори не отваря пакета с подаръци и телефон, подарени му от организаторите, за да не се разконцентрира. „Правя това и за да се отблагодаря на семейството ми за всичко, което е направило за мен. Не искам да говоря за лишенията, но помня всяко едно от тях", каза Чекон пред в."Кориере дела сера".

Бащата на плувеца работи в болница в град Скио като "медицинска сестра" – в Италия тази длъжност се изпълнява и от мъже. Той взема двойни дежурства – и дневна, и нощна смяна, за да позволи на сина си да се посвети на плуването. Майката на Чекон се мести да живее при сина си във Верона, където той тренира. Томас има и по-голям брат Ефрем.

За разлика от съотборниците си от националния отбор, Чекон не е бил привилегирован в юношеството си. Грегорио Палтриниери, който спечели сребро на 1500 м. свободен стил и който има общо пет медала от олимпийски игри, като малък тренира, гмуркайки се до яхтата на баща си между един и друг от Еолийските острови.

Томас Чекон разказва, че всеки ден се буди в 6,30 часа, а в 7,30 е вече в басейна за тричасова тренировка. Плува 5 км.,после спи задължително, след което обядва. Следобед плува други 5 км за още 3 часа тренировка. Вечеря в 20 часа, след което отива да спи. Всичко това обаче не тежи на плувеца, който тренира от 7-годишен и го прави със страст. Единствено през юношеството си чувства известно съжаление, че не може да излиза вечер като връстниците си, но му минава.

Още 16-годишен Чекон тръгва по състезания с 30-годишните „ветерани" от националния отбор, които му скрояват какви ли не номера като на новобранец. Единственият му идол е Майкъл Фелпс, чиято автобиография е чел пет пъти. Допреди 2 г. изяжда подобно на него по 12 хил. калории дневно джънк фуд, но после спира и вече се храни по-добре.

Други от От страната и света

Работата (не) е всичко. Но къде е в Аз-концепцията ви

Като осъзнаете мястото й в личните си ценности, ще сте по-успешни и по-удовлетворени от живота си "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

>