ПП-ДБ поискаха от Радев Калин Стоянов да не остава министър, ДПС - бързи избори (На живо)

08.08.2024 16:58
Румен Радев се срещна с партиите за съставянето на служебната власт.

В този час започват консултациите на парламентарните групи при президента Румен Радев за съставяне на служебно правителство. Това е втория път, в който се провеждат подобни срещи, тъй като те бяха въведени с промените в конституцията в края на миналата година.

Миналия път обаче, когато Радев се среща с партиите, той вече бе обявил името на служебния премиер - Димитър Главчев, и той също присъства на консултациите.

"Съгласно промените, които приехте в парламента, моите възможности за избор на служебен министър-председател са силно ограничени и затова веднага след като ИТН ми върна неизпълнен третия мандат, пристъпих към разговор с всички потенциални кандидати за министър-председател. Те не са приключили окончателно, но мое убеждение е, че не може да бавим повече процеса, защото трябва да се решават важни въпроси и трябва да има яснота в държавата по отношение на нейното управление", обърна се Румен Радев към партиите.

Първи думата взеха от най-голямата парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС. По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще прати свои хора на срещата само от уважение към държавния глава. На "Дондуков" 2 за консултациите отидоха Росен Желязков, Деница Сачева и Теменужка Петкова.

Желязков започна с това, че партиите дължат повече отговорност към духа на парламентаризма, конституцията, правовата държава и парламентарната демокрация. "Мненията и позициите на отделните парламентарни групи имат за предел там, където започват вашите правомощия, г-н президент, и където започва съвместната работа с назначения от вас министър-председател по назначаването на кабинета и неговата работа", каза Желязков и припомни, че депутатите могат да упражняват контрол над министрите чрез парламентарен контрол.

"Нашето категорично мнение е, че политическите групи и представители в 50-ото НС не бива да се бъркат в тези компетенции, да дават съвети, оценки, напътствия, сугестия за това какъв трябва да бъде кабинета и кои трябва да бъдат номинираните за премиер и министри, защото това е във вашите компетенции", каза Желязков.

Той благодари на Радев за вчерашните му думи, че не би назначил наследник на Рая Назарян за служебен министър "дори и да е Господ".

От името на втората по големина група ПП-ДБ думата взе бившият премиер акад. Николай Денков. Той дойде с Божидар Божанов от "Да, България" и лидерът на ДСБ Атанас Атанасов.

И Денков като Желязков обясни на Радев, че групата му не иска да се меси в съставянето на служебната власт: "Ние също не бихме искали да навлизаме в това, което попада във вашите правомощия - да изберете премиер и заедно с него след това да съставите и кабинет по негово предложение, който вие да утвърдите".

"Единственият коментар, който ще си позволим по отношение на този процес, е свързан с основното задължение на този служебен кабинет, както всеки друг - да осигури честни избори. Едва ли е изненада, и друг път сме казвали, че ние нямаме доверие в сегашния министър Калин Стоянов. Това не е само защото аз съм работил с него и имам достатъчно информация и лични впечатления, че има проблем, но и данни, които показват, че имаме основания за това. Така че нашият призив към вас е, когато със следващия служебен министър председател обсъждате състава на кабинета, ако можете да вземете предвид това и да се потърси друг ръководен състав на МВР", каза Денков.

Третата по сила група в парламента "Възраждане" бе представена от партийния лидер Костадин Костадинов, който бе придружен от депутата Петър Петров.

"За нас на практика в момента няма подходяща фигура за министър-председател, така че честно казано и тази консултация е абсолютно безсмислена, защото тя е част от една безсмислена процедура, която беше направена, за да ограничи правомощията на президентската институция", каза Костадинов.

Обясни, че президентът може да избира хора от ограничен състав, а някои от тях на назначавани по предложения на Делян Пеевски и Бойко Борисов. В изказването си той припомни вчерашните думи на президента за свалянето на председателката на парламента Рая Назарян. "Аз го разбрах по следния начин: "Ако имам възможност да избирам между човек на Пеевски и Господ, ще избера човек на Пеевски".

От това Радев взе повод пак да подхване темата със заговорите за свалянето на Назарян, но първо отговори за Пеевски. "Не се притеснявайте, господинът, когото споменахте, знаете прекрасно моето отношение към него, така че бъдете спокоен в това отношение", каза той за лидерът на ДПС.

А за Назарян коментира: "Нелепо е, използвам тази мека дума, по такъв начин да се подхожда към положението, ролята и функциите на Народното събрание като най-висш орган в държавата. Не мога да приема, че председателят на НС - една от най-важните фигури в държавата, ще бъде подменен само и само за да стане някакво назначение на човек, удобен за служебен министър-председател. По-скоро съм изказал отношение в подкрепа на българския парламентаризъм. Така не може да се подхожда към председател на Народното събрание, независимо кой е той, напълно се абстрахирам от личността. Мисля, че всеки трябва да разсъждава по този начин". Посъветва политиците да са по-далновидни и да мислят внимателно при избора на шеф на парламента.

Веднага след "Възраждане" дойде ред на ДПС и Йордан Цонев не подмина споменаването на лидера си Делян Пеевски.

"Няма как да отмина нелепостта на обсъждането на председателя на ДПС и на нашата парламентарна група тук в президентството. Най-малкото, защото не е мястото тук да се обсъжда който и да е от лидерите на която и да е от партиите, второ, да се говорят откровени неистини", каза Цонев и помоли Радев да не го допуска повече. Добави още, че Пеевски няма нищо общо с назначенията на нито един в т.нар домова книга.

Цонев предупреди, че нестабилен парламент, в който няма мнозинство, е опасен за бюджета и финансовата стабилност на държавата, понеже когато няма кой да носи отговорност, партиите се впускат в популизъм. "Колкото по-бързо приключи работата на този парламент, толкова по-малко опасности за законодателството и финансовата стабилност", каза още Цонев. В президентството той пристигна с депутатката Елван Гюркаш.

Очаквайте подробности!

Други от От страната и света

Кондов: България дава приоритет на участието на жените в разрешаването на конфликти

България дава приоритет на пълноценното и значимо участие на жените в мирните преговори и процесите на разрешаване на конфликти, като оставаме фокусирани върху това да гарантираме

Бивш шеф на КАТ: В шофьорските курсове много малко се засягат ситуациите на пътя

„В курсовете за подготовка се учат правилата и много малко се засяга проблемът с процесите, които се развиват в пътното движение, защото правилата се изпълняват в условията на високи скорости

МВР опроверга икономисти: Полицаите са 34 269, 87% – на терен (Обзор)

Били втори по най-малка администрация, казват от ведомството в отговор на Института по пазарна икономика Полицаите в България са 34 269, а заедно с пожарникарите и администрацията служителите на МВР

Измамници разпространяват фалшиви реклами за карти за градския транспорт в София

Нова измама - този път с градския транспорт в София. Фалшив сайт предлага срещу две евро карти за шест месеца за цялата градска мрежа. От Центъра за градска мобилност предупреждават хората да не

Нов участък от път Е-79 край Мездра вече се руши

Нов участък от международния път Е-79 край Мездра вече се руши. Свлачища и срутища пречат на обекта на няколко места - има и пропадания на настилката. Е-79 е затворен за движение от месец юли

>